Κάποτε αποτελούσε κόσμημα όχι τόσο για την περιοχή, αλλά για το Κολωνάκι. Κάποτε εκεί στεγάζονταν τα γεμάτα κόσμο γραφεία της LAK. Σήμερα, η απόλυτη ησυχία των ερειπωμένων χώρων περισσότερο παραπέμπει σε στοιχειωμένο ακίνητο, παρά στην πάλαι ποτέ κραταιά αυτοκρατορία ενός εκκεντρικού ανθρώπου, του Λάκη Γαβαλά.
Νέες περιπέτειες
Πρόκειται για ένα ακίνητο περίπου 15.000 τ.μ., το οποίο εδώ και χρόνια αποτελεί εφαλτήριο νέων προβλημάτων, αφού οι δικαστικές «περιπέτειες» του σχεδιαστή μόδας και εμπόρου ρούχων δεν λένε να τελειώσουν. Μόλις πριν από μερικές ημέρες, ο Λάκης Γαβαλάς καταδικάστηκε ερήμην από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών, μετατραπείσα κατά δέκα ευρώ ημερησίως και χρηματική ποινή ύψους 4.000 ευρώ για τη μη καταβολή δεδουλευμένων.
Αντίστοιχα, την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος κάθισε στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων αντιμέτωπος με φορολογικά αδικήματα. Σύμφωνα με την κατηγορία, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ και σχετίζονται με μη απόδοση ΦΠΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και άλλων αμοιβών. Αυτό, όμως, στο οποίο επικεντρώθηκε το δικαστήριο κατά τη διάρκεια του αιτήματος αναβολής του κατηγορουμένου ήταν η τύχη του επίμαχου ακινήτου. Ακίνητο που -εφόσον δεν υπήρχαν οι αγκυλώσεις- ενδεχομένως θα απάλλασσε τον Λάκη Γαβαλά από αρκετά αδικήματα που αντιμετωπίζει.
Από την πλευρά του, ο συνήγορός του, Γιάννης Παγορόπουλος, αναφέρθηκε στις σχετικές προσφυγές που έχει υποβάλει ο σχεδιαστής ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας, αναμένοντας τις σχετικές αποφάσεις. Οπως υποστήριξε στο δικαστήριο, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ο Λάκης Γαβαλάς να «σωθεί» από τη διοικητική Δικαιοσύνη παρά από το ακίνητο που έχει παραχωρήσει εδώ και χρόνια στο Δημόσιο. «Η ανταλλαγή των ακινήτων μπορεί μόνο να εισφέρει στη διαδικασία ως αναγνώριση ελαφρυντικού, παρά το γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει στα χέρια του περιουσία υπερδιπλάσια από τη ζημία που φέρεται να έχει υποστεί, λόγω χρεών», εξήγησε.
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
Εγκλωβισμένος
Ετσι, η αναβολή μπορεί να δόθηκε, αλλά ο κατηγορούμενος σταρ παραμένει εγκλωβισμένος -δικαίως ή αδίκως- στα γραφειοκρατικά γρανάζια, αφού από τη μία έχει παραχωρήσει την παλιά έδρα της LAK, αξίας άνω των 32 εκατ. ευρώ, αλλά από την άλλη δεν έχει λάβει τίποτα ως αντάλλαγμα. Ο Λάκης Γαβαλάς ήταν ίσως ο πρώτος επιχειρηματίας, ο οποίος δημόσια είχε ζητήσει να επιστρέψει περιουσιακά στοιχεία, δηλώνοντας απόλυτη αδυναμία να καταβάλει τα ποσά που οφείλει στο κράτος.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της βασικής δίκης του για χρέη προς το Δημόσιο το 2013, που κατέληξε στην καταδίκη του σε ποινή κάθειρξης επτά ετών με αναστολή, οι συνήγοροί του προσκόμισαν στο δικαστήριο συμβολαιογραφική πράξη. Με αυτή μεταβίβαζε το ακίνητο της Κάντζας, συνολικής αξίας τότε άνω των 32 εκατ. ευρώ, στην Περιφέρεια Αττικής, «προκειμένου να εξοφληθούν πλήρως, οι συνολικού ύψους 17 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις της ανώνυμη εταιρίας ΛΑΚΗΣ ΓΑΒΑΛΑΣ προς το Ελληνικό Δημόσιο».
Παρά το ενδιαφέρον που είχε εκφράσει ο τότε περιφερειάρχης Γ. Σγουρός, με το σκεπτικό ότι θα μετέφερε εκεί όλες τις υπηρεσίες, τελικά, περίπου μία πενταετία αργότερα, τίποτα δεν έχει συμβεί. Η προσφορά δεν υλοποιήθηκε, για άσχετους με αυτόν λόγους, ενώ άκαρπο είναι μέχρι σήμερα και το αίτημα του Λ. Γαβαλά «να προβεί το Δημόσιο σε μονομερή αξιολόγησή του, σε μια ειλικρινή πρόταση για την πλήρη και ολοσχερή εξόφληση των οφειλομένων του προς αυτό».
Ενα ακίνητο, τρεις δεσμεύσεις
Αντίθετα, το κτίριο παραμένει δεσμευμένο από όχι μία ούτε δύο, αλλά συνολικά… τρεις Αρχές, δίχως να υπάρχει κάποια μεταξύ τους συνεργασία, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται επ’ αόριστον η απραγία. Κι αυτό γιατί οι αρμοδιότητες κάθε υπηρεσίας επικαλύπτονται από εκείνες των άλλων, ενώ την ίδια ώρα δεν υπάρχει η δυνατότητα επίλυσης του ζητήματος μέσω απλοποιημένων κινήσεων.
Αποτέλεσμα δεν είχε ούτε η εγκύκλιος, στις αρχές του 2014, του τότε γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, σύμφωνα με την οποία «επιτρέπεται η παραχώρηση της ακίνητης περιουσίας σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία». Οσο για το πολυπόθητο νομοσχέδιο, που έχει προαναγγελθεί εδώ και καιρό, για τη δημιουργία μιας ενιαίας βάσης δεδομένων, στην οποία θα καταχωρούνται οι πράξεις δέσμευσης, δήμευσης ή κατάσχεσης, ώστε μέσω ενός κοινού μητρώου να είναι ευκολότερος ο έλεγχος, ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί. Αυτό που παραμένει είναι η έλλειψη κοινής και συντονισμένης προσέγγισης από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δεν είναι μόνο το ακίνητο της Κάντζας που έχει αυτή την τύχη. Αντίστοιχη φαίνεται πως είναι και η μοίρα της παρατημένης βίλας του Λάκη Γαβαλά στη Μύκονο, βίντεο της κατάστασης της οποίας έγινε viral πριν από μερικούς μήνες. Μόνο που στην περίπτωση αυτή, η κατάσταση είναι καλύτερη. Οι υπηρεσίες που έχουν δεσμεύσει το επίμαχο ακίνητο είναι μόλις… δύο, αλλά και αυτές δεν έχουν καταφέρει να συντονιστούν μεταξύ τους.
Αντωνία Ξυνού
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής