Την ίδια στιγμή, με το σταγονόμετρο δίνονται εμβόλια ιλαράς και στα ιδιωτικά φαρμακεία, πολλά από τα οποία δεν καλύπτουν τη ζήτηση, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το θέμα των… εξαφανισμένων εμβολίων από τα ράφια των φαρμακείων.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκου, στα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν γίνει εμβολιασμοί, δεν υπάρχει καμία ενημερωτική ταμπέλα ούτε καμία σύσταση να φορούν έστω μάσκα, ενώ όπως λέει ο ίδιος παρατηρείται και έλλειψη αντιδραστηρίων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει έλεγχος αντισωμάτων ιλαράς. «Κανονικά το σωστό είναι να γίνει έλεγχος αντισωμάτων, γιατί κάποιοι δεν θυμούνται ούτε εάν έχουν νοσήσει ούτε εάν έχουν κάνει εμβόλιο», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.
Ηδη έχουν νοσήσει δεκάδες επαγγελματίες υγείας, με την ΠΟΕΔΗΝ να κατηγορεί για «εγκληματική αμέλεια» το υπουργείο Υγείας.
Η εγκύκλιος για εμβολιασμό κατά της ιλαράς που εκδόθηκε από το γενικό γραμματέα Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο, λόγω της επιδημικής έξαρσης της ασθένειας, κοινοποιήθηκε και στις Υγειονομικές Περιφέρειες, με την υποχρέωση να ενημερωθούν τα νοσοκομεία, ωστόσο, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ τα νοσοκομεία προς το παρόν «δεν προμηθεύτηκαν ούτε ένα εμβόλιο ιλαράς».
Με δυσκολίες τροφοδοτούνται και τα ιδιωτικά φαρμακεία, παρόλο που οι επίσημες αρχές (υπουργείο Υγείας και Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) βεβαιώνουν για το αντίθετο. Στο πλαίσιο συζήτησης στη Βουλή για την ιλαρά, η α’ αντιπρόεδρος του ΕΟΦ, Δέσποινα Μακριδάκη, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν πωληθεί από τις εταιρίες περίπου 340.000 δόσεις τριπλών εμβολίων ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς, ξεπερνώντας κατά περίπου 15.000 την κατανάλωση της προηγούμενης χρονιάς.
Με το σταγονόμετρο δίνονται εμβόλια και στα ιδιωτικά φαρμακεία, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται η ζήτηση
Οι φαρμακοποιοί όμως καταγγέλλουν ότι έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα εμβόλια κατά της ιλαράς και δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως τη ζήτηση που έχουν από τους πελάτες τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί παραγγέλνουν εμβόλια απευθείας από τις φαρμακευτικές εταιρίες, παρακάμπτοντας τις φαρμακαποθήκες που είναι στην αλυσίδα τροφοδοσίας. Ακόμη και έτσι, όμως, όπως λένε, ζητούν π.χ. 10 και θα πάρουν πέντε.
Η ιλαρά έφερε ξανά στο προσκήνιο το μείζον θέμα έλλειψης εμβολίων από τα φαρμακεία. Πρόκειται για ένα υπαρκτό πρόβλημα στην Ελλάδα τα τελευταία περίπου τρία χρόνια και αφορά σε πολλά παιδικά εμβόλια.
Για το τι πραγματικά φταίει και προκαλείται αυτή η έλλειψη ο ένας τα ρίχνει στον άλλο. Οι φαρμακοποιοί κατηγορούν τους φαρμακαποθηκάριους για παράλληλες εξαγωγές στο εξωτερικό, οι φαρμακαποθήκες λένε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες που διατίθενται από τις φαρμακευτικές εταιρίες, ενώ οι εταιρίες αποδίδουν τις ελλείψεις σε ζητήματα παγκόσμιας παραγωγής.
Η αλήθεια, όπως προκύπτει από πολλούς παράγοντες της αγοράς, κινείται σε διάφορα επίπεδα. Κατ’ αρχάς σε ορισμένα εμβόλια υπάρχει όντως αυξημένη ζήτηση παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι πρώτες ύλες για δημιουργία νέων εμβολίων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ε.Τ.», τα εμβόλια χρειάζονται χρόνο να κατασκευαστούν, δηλαδή αρκετούς μήνες.
Οι διάφορες επιδημίες, όπως αυτή της ιλαράς, αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη αυξάνουν κατακόρυφα τη ζήτηση. Σημαντικό είναι, ακόμη, ότι χώρες που δεν είχαν συγκεκριμένα εμβόλια στα εμβολιαστικά τους προγράμματα προστέθηκαν στη λίστα των εταιριών.
Στην Ελλάδα, πάντως, λόγω των εξοντωτικών οικονομικών μέτρων για τις επιχειρήσεις του φαρμάκου, είναι πολλές εταιρίες οι οποίες προσπαθούν να κλείσουν τις πιστώσεις τους και φέρονται να μειώνουν τις ποσότητες των φαρμάκων που διαθέτουν στη χώρα μας.
Οι φαρμακευτικές εταιρίες οφείλουν βάσει νόμου να διαθέτουν απόθεμα τριών μηνών στα φάρμακα. Ωστόσο, φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι αυτό δεν εφαρμόζεται, το απόθεμά τους μπορεί να μη φτάνει ούτε για ένα μήνα, ενώ καταγγέλλουν και απουσία ελέγχων από τον ΕΟΦ που είναι αρμόδιος για ελέγχους.
ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου