Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξέδωσε χθες ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία «υπάρχει επάρκεια σκευασμάτων, καθώς τα αποθέματα ανέρχονται σε 100.000 εμβόλια».
Διευκρινίζει ακόμη ότι «οι όποιες ελλείψεις υπάρχουν αυτές τις μέρες στα φαρμακεία, οφείλονται στην αυξημένη ζήτηση λόγω της σύστασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για άμεσο εμβολιασμό ενηλίκων και παιδιών εξαιτίας της επιδημικής έξαρσης ιλαράς σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, πρόσφατα και στην Ελλάδα».
Και συνεχίζει, αναφέροντας ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) «μετά από συνεννόηση με τις φαρμακευτικές εταιρίες που εισάγουν τα εν λόγω εμβόλια, διασφάλισε ότι α) από αύριο θα ανανεωθεί το stock των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών και β) από εδώ και στο εξής ο εφοδιασμός θα είναι συχνότερος λόγω της αυξημένης ζήτησης».
Κλήρωση Τζόκερ (24/12): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Πού βρίσκεται αυτό το απόθεμα εμβολίων, διερωτώνται οι φαρμακοποιοί, διαμηνύοντας ότι οι φαρμακαποθήκες τους λένε πως δεν έχουν εμβόλια να τους προμηθεύσουν. «Εμείς πάντως δεν μπορούμε να βρούμε εμβόλια. Εάν το υπουργείο Υγείας έχει απόθεμα, να μας τα δώσει να τελειώσει η έλλειψη», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κώστας Λουράντος.
Ο ίδιος όπως υποστηρίζει χθες δεν κατέστη δυνατό να βρει εμβόλια για ιλαρά – παρωτίτιδα – ερυθρά, ενώ είχε αποτύχει να βρει εμβόλια και την Παρασκευή. Για ελλείψεις εμβολίων έχει κάνει λόγο και ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών (ΙΣΠ).
Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα ιλαράς στη χώρα μας, θυμίζει τη Σύστασή της για τους «Εμβολιασμούς στα Παιδιά» (26-5-2015). Σύμφωνα με αυτή, «η απόφαση των γονέων να μην εμβολιασθεί το παιδί δεν μπορεί να οδηγεί σε δυσμενείς συνέπειες αποκλεισμού του από την κοινωνική ζωή, εφόσον δεν τίθεται
σοβαρό ζήτημα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Σε διαφορετική περίπτωση, ο εμβολιασμός θα απέβαινε αναγκαστικός, κατά παράβαση της αρχής της συναίνεσης. Αν, πάντως, υπάρχει θέμα επείγουσας προστασίας της δημόσιας υγείας (π.χ. εμφανισθούν κρούσματα μηνιγγίτιδας), μέτρα περιορισμού για την προφύλαξη όσων παιδιών δεν έχουν εμβολιασθεί είναι επιβεβλημένα, ακόμη και παρά τη θέληση των γονέων».
ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου