Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο «παιχνίδι» των ερευνών έχουν κυρίαρχη συμμετοχή η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η ΕΥΠ, στελέχη των οποίων αναζητούν στοιχεία ενοχής για πέντε άτομα στη Ζάκυνθο, εκ των οποίων τρεις φαίνεται να σχετίζονται με «τουριστικά συμφέροντα», ενώ δύο είναι ιδιοκτήτες δασικών εκτάσεων στο νησί.
Σε αντίστοιχο κλοιό ερευνών, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, βρίσκονται έξι άτομα σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής, ως ύποπτοι εμπρησμού δασικών εκτάσεων, με στόχο την καταπάτησή τους. Σε αυτή την περίπτωση οι ύποπτοι θα επιχειρούσαν να αποκτήσουν μέρος καμένων δασικών εκτάσεων με τη μέθοδο της φύτευσης ελαιόδεντρων από… βαρέλια! Με αυτόν τον τρόπο θα επέκτειναν εκτάσεις ιδιοκτησίας τους ή θα επιχειρούσαν να τις ιδιοποιηθούν. Ενα ακόμη άτομο είναι ύποπτο για προσπάθεια εμπρησμού δάσους στην Κεφαλλονιά, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, όταν προκάλεσε… 10 εστίες φωτιάς κατά μήκος του ίδιου δρόμου!
Ο «νόμος της σιωπής»
Ειδικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, που βρίσκονται στο νησί του Ιονίου, συγκεντρώνουν στοιχεία εις βάρος των υπόπτων, οι οποίοι φαίνεται να λειτουργούν υπό ένα καθεστώς ιδιότυπης «μίσθωσης» και αναζητούν τους «εντολείς», ηθικούς αυτουργούς των επαναλαμβανόμενων εμπρησμών. Τα στελέχη των διωκτικών Αρχών εκτιμούν πως οι ηθικοί αυτουργοί είναι άγνωστοι για τους δράστες εμπρησμού, οι οποίοι «προσλαμβάνονται» μέσω μεσαζόντων. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει έξι προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμούς, χωρίς όμως να προκύψει κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο εις βάρος τους, με τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών να κάνουν λόγο για μια παράξενη «ομερτά». Οι ύποπτοι συνδέονται με την περιοχή δράσης των εμπρηστών, ως εκ τούτο δικαιολογείται η παρουσία τους στους τόπους εκδήλωσης πυρκαγιών και τους εξασφαλίζει ένα αξιόπιστο «άλλοθι». Στην πορεία των ερευνών αποφασίστηκε η άρση απορρήτου των επικοινωνιών, με την υποβολή σχετικού αιτήματος στις δικαστικές Αρχές, όπως και η παρακολούθηση επικοινωνιών συγκεκριμένων υπόπτων.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Ζάκυνθος, εξαιτίας αυτών των επιχειρηματικών επιθυμιών, βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο εμπρηστών, με «πρωταθλήτριες» χρονιές το 2001, όταν εκδηλώθηκαν 192 δασικές πυρκαγιές, και το 2006, που σημειώθηκαν 185.
Απολογισμός
Οι ύποπτες φωτιές στη Ζάκυνθο έχουν ξεκινήσει από τον… Γενάρη στα βόρεια του νησιού και κοντά στην περιοχή του Ναυαγίου. Από τις αρχές του χρόνου έως την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ξέσπασαν 16 δασικές πυρκαγιές και άλλες 85 από την 1η Μαΐου έως και τις 4 Σεπτεμβρίου. Ενδεικτικά κάποιες από τις ύποπτες πυρκαγιές είναι οι παρακάτω:
4 Ιανουαρίου: Αγιος Νικόλαος Βολιμών, ώρα έναρξης 11:45.
29 Απριλίου: Μαριές, με ώρα έναρξης 13:35, η οποία έσβησε πλήρως στις… 8 Μαΐου, και μία ακόμη στο Αυγέρι, με ώρα έναρξης 22:30.
7 Ιουλίου: Αργάσι δύο φωτιές στις 17:50 και 18:00, με την κατάσβεση της πρώτης να γίνεται στις 14 Ιουλίου και της δεύτερης στις 9 Ιουλίου.
11 Ιουλίου: Ορθονίες, ώρα έναρξης 17:00, κατασβέστηκε έπειτα από 10 ημέρες, Μαριές στις 20:50, Καλαμάκι-Κήποι στις 23:00.
23 Ιουλίου: Λαγώποδο Καταλουπού στις 16:20 και έσβησε στις 29/7.
26 Ιουλίου: Φιολίτης στις 16:30 και Βολίμες στις 21:40, η οποία έσβησε στις 3/8.
28 Ιουλίου: Λιθάκια στις 13:30 και Καλαμάκι, δύο φωτιές με χρονική διαφορά 35 λεπτών.
7 Αυγούστου: Βολίμες, ώρα έναρξης 16:45, πλήρη κατάσβεση στις 19/8.
9 Αυγούστου: Γερακάριο στις 14:05, Πηγαδάκια στις 21:10 και Μαριές-Στενίτης στις 16:30 με πλήρη κατάσβεση στις 19/8.
11 Αυγούστου: Παναγούλα, ώρα έναρξης 13:33, πλήρης κατάσβεση 31/8.
12 Αυγούστου: Βολίμες στις θέσεις Ελιές και Αστέρι, με ώρα έναρξης στις 23:12 και 23:37, οι οποίες έσβησαν στις 19 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.
13 Αυγούστου: Τέσσερις πυρκαγιές στις Βολίμες στις περιοχές Αλωνάκι, Σκούτα, Μεγαλώνι, οι οποίες έσβησαν στις 22 και τις 25 Αυγούστου, και μία ακόμη στη Δάφνη με πλήρη κατάσβεση στις 19/8.
20 Αυγούστου: Αργάσι, δύο φωτιές με χρονική διαφορά 5 λεπτών, οι οποίες έσβησαν στις 22 και τις 23 Αυγούστου.
23 Αυγούστου: Λιθάκια στις 14:40, πλήρης κατάσβεση στις 31/8.
24 Αυγούστου: Δύο φωτιές σε Μαριές-Στενίτη και Αργάσι-Σκοπός στις 20:15 και τις 20:50, με την πρώτη να σβήνει στις 31/8.
26 Αυγούστου: Τρεις φωτιές σε Τρία και Βολίμες στις περιοχές Σκούτα και Πελιλόμποι, με ώρες έναρξης από 00:25 έως 02:35, οι οποίες έσβησαν την 1/9.
27 Αυγούστου: Τρεις φωτιές σε Καμπί και Βολίμες στις θέσεις Γυαλός και Σεβέικα, οι οποίες έσβησαν την επόμενη μέρα.
29 Αυγούστου: Δύο φωτιές σε Ρομίριο και Βολίμες, οι οποίες ξέσπασαν με διαφορά 5 λεπτών, με την πρώτη να σβήνει γρήγορα, ενώ η δεύτερη τίθεται υπό έλεγχο δύο ημέρες αργότερα.
Θα έβαζε φωτιά για να έχει δουλειά ο αδελφός του
Σε κάποιες περιπτώσεις, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, ελλείψει ενοχοποιητικών στοιχείων, έχουν προσεγγίσει ύποπτους εμπρηστές, σε μία προσπάθεια αποτροπής της συνέχισης της δράσης τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα δύο αδερφών στη Φυλή Αττικής, ένας από τους οποίους είχε προσληφθεί από το δήμο ως εποχικός πυροσβέστης και έληγε η σύμβασή του. Ο αδερφός του, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ακούστηκε να λέει: «Μην ανησυχείς. Θα κάνω κάτι που μετά θα τους είσαι απαραίτητος. Θα σου υπογράψουν τρέχοντας τη σύμβαση».
Πράγματι, στις 28 Αυγούστου, και ενώ έπνεαν ισχυροί άνεμοι, ξέσπασε μεγάλη δασική πυρκαγιά στη Φυλή, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν 35 πυροσβέστες, 17 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, τέσσερα αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο. Αστυνομικοί και πυροσβέστες είχαν πολλές ενδείξεις ότι δράστης ήταν ο αδερφός του εποχικού πυροσβέστη, ωστόσο δεν υπήρχαν στοιχεία που να τις επιβεβαιώνουν. Σε μία έσχατη προσπάθεια πρόληψης νέων πυρκαγιών, αστυνομικοί προσέγγισαν με κάποιο τρόπο τα αδέρφια και πέρασαν το «μήνυμα» των υποψιών τους, ώστε να τους σταματήσουν από τη συνέχιση της παράνομης δράσης τους.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής