Τα τεράστια ερωτήματα που εγείρονται για το γεγονός πως επί πέντε ημέρες πετρέλαιο και πίσσα διέρρεαν από βυθισμένο πλοίο ανάμεσα στη Σαλαμίνα και την Ψυττάλεια δεν βρίσκουν καμία πειστική απάντηση από την πλευρά των κυβερνητικών στελεχών, την ώρα που ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, δεν διαπιστώνει καμία καθυστέρηση ή ολιγωρία.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση εξαπολύει δριμύτατη επίθεση κατά της συγκυβέρνησης, με τη Νέα Δημοκρατία, διά του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη, να ζητάει την αποπομπή του υπουργού Ναυτιλίας και τον κ. Κουρουμπλή, εν μέσω σφοδρών καταγγελιών, να… αλλάζει γνώμη σαν τα πουκάμισα, σχετικά με την παραμονή του ή όχι στο κυβερνητικό σχήμα. Ο ίδιος άνοιξε θέμα παραίτησής του και λίγη ώρα αργότερα ανασκεύασε τα λεγόμενά του (και μάλιστα εις διπλούν) αποδίδοντας τη φράση του σε… λογοπαίγνιο.
«Θέτω πάντα εαυτόν στη διάθεση του πρωθυπουργού», δήλωνε φαρδιά πλατιά νωρίς χθες το πρωί ο κ. Κουρουμπλής, που βρίσκεται έτσι κι αλλιώς υπό ασφυκτική πίεση, για να έρθει λίγο αργότερα σε διευκρινιστική του δήλωση (ΑΠΕ) να πει ότι… επρόκειτο για λογοπαίγνιο. «Είπα ότι κάθε ημέρα είναι η παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού, διότι έχω όλα μου τα χρόνια αγωνιστεί γι’ αυτό το δικαίωμα του πρωθυπουργού: δηλαδή να έχει κάθε μέρα τις παραιτήσεις όλων των υπουργών στα χέρια του», υποστήριξε, αλλάζοντας το αφήγημά του. «Είπα, το εννοώ και το πιστεύω, ότι όλοι οι υπουργοί, οι παραιτήσεις μας είναι πάντα στη διάθεση του πρωθυπουργού και για μένα προσωπικά είναι μια στάση που ξεκινάει από την ανατροπή της κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου, όπου ο βασιλιάς δεν επέτρεπε στον πρωθυπουργό να βάλει τους υπουργούς που ήθελε. Θεωρώ ότι όλοι έχουμε αυτή τη δέσμευση προς τον πρωθυπουργό», σχολίασε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ωστόσο, το… mea culpa δεν ακούστηκε ποτέ από την πλευρά του, παρά το γεγονός πως ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, τον τοποθέτησε στο κάδρο. «Την ευθύνη την έχει το υπουργείο Ναυτιλίας», σημείωσε.
Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, όσο ο κ. Κουρουμπλής… μαδούσε τη μαργαρίτα της παραίτησης, έσπευσαν να παράσχουν απόλυτη στήριξη στον υπουργό Ναυτιλίας, όταν αρχικά μέσω κυβερνητικών πηγών ανέφεραν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα. «Αυτό το οποίο είπε ήταν το αυτονόητο. Δηλαδή, η παραίτησή του είναι πάντοτε στη διάθεση του πρωθυπουργού, όπως και του κάθε υπουργού. Ο πρωθυπουργός θα κρίνει, θα ενημερωθεί, ενημερώνεται διαρκώς και θα ενημερωθεί και στο τέλος της διαδικασίας για τον απολογισμό. Και νομίζω ότι η κρίση του θα γίνει με τους όρους και τα κριτήρια που επιλέγονται για κάθε υπουργό», υποστήριξε («Real FM») ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Λάβρος κατά των πρώην συντρόφων του και ιδιαίτερα κατά του κ. Κουρουμπλή εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΛΑΕ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Η θαλάσσια οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό και οι πελώριες οικονομικές επιπτώσεις της από τη βύθιση του πετρελαιοφόρου “Αγία Ζώνη” και από την εγκληματική ολιγωρία κυβέρνησης, υπουργείου Ναυτιλίας και αρμόδιων υπηρεσιών είναι ανυπολόγιστες. Ο κ. Κουρουμπλής, αντί να παίζει παλαιοκομματικά παιχνίδια και θέατρο με τα “είπα- ξείπα και αλλιώς τα είπα’”, οφείλει να αναλάβει ευθέως τις ευθύνες του και να παραιτηθεί αμέσως, χωρίς διαμεσολαβήσεις», επεσήμανε.
Αιχμές κατά του κ. Κουρουμπλή περιείχε και η τοποθέτηση της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου. «Το περιστατικό επαναφέρει με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο την ανάγκη επανεξέτασης ολόκληρου του πλαισίου επιθεωρήσεων πλοίων, χορήγησης πιστοποιητικών αξιοπλοΐας, της αυστηρής τήρησης των κανόνων στελέχωσης και της λήψης ουσιαστικών μέτρων για την προστασία των θαλασσών μας από ανάλογα περιστατικά ρύπανσης», σχολίασε η περιφερειάρχης Αττικής.
Την ώρα, πάντως, που οι ακτές της Αττικής από τη Σαλαμίνα μέχρι τη Γλυφάδα έχουν μετατραπεί σε… βούρκο πετρελαίου, με τις εικόνες να προκαλούν σοκ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιχειρούσε να επανέλθει σε ρητορική επενδύσεων, στοχεύοντας να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε από τις εξελίξεις στην υπόθεση της Eldorado. Η επικοινωνιακή αντεπίθεση του Μεγάρου Μαξίμου και της συγκυβέρνησης είχε αυτή τη φορά ως απαρχή την 1η Διακυβερνητική Σύνοδο Ελλάδας-Ιταλίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα. Παρουσία του Ιταλού ομολόγου του, Πάολο Τζεντιλόνι, ο κ. Τσίπρας επανέφερε στο προσκήνιο το εν αναμονή αριστερό success story, ώστε να περισώσει τα αφηγήματα του Μεγάρου Μαξίμου, πριν αυτά καταρρεύσουν πλήρως.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου