Από τα ξημερώματα της Κυριακής, που βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο στον Σαρωνικό, η πετρελαιοκηλίδα εξαπλώθηκε, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει πλέον μέχρι τη Γλυφάδα. Οι εικόνες από τις ακτές, γεμάτες πίσσα, στη Σαλαμίνα, τον Πειραιά, τον Αγιο Κοσμά και σήμερα τη Γλυφάδα, προκαλούν θλίψη και οργή, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση, αλλά και τον αρμόδιο υπουργό, για ολιγωρία και ανικανότητα. Ο επικεφαλής της WWF Hellas, Δημήτρης Καραβέλας, μίλησε για περιβαλλοντικό έγκλημα.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αλλά και ο γ.γ. του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Καλαματιανός, εκτίμησαν ότι θα απαιτηθεί περίπου ένας μήνας προκειμένου να ολοκληρωθεί η επιχείρηση καθαρισμού στον Σαρωνικό. Από το απόγευμα της Τετάρτης έχει ξεκινήσει η απάντληση καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου.
«Σε 20-25 ημέρες θα έχουν καθαριστεί τα πάντα», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής στο ΑΠΕ, συμπληρώνοντας «Εχω κινητοποιήσει θεούς και δαίμονες για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας». Σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν εξαντληθεί όλα τα διαθέσιμα μέσα στον ελληνικό χώρο. Οπως έχει γίνει γνωστό, στην επιχείρηση μετέχει και υπερσύγχρονο ευρωπαϊκό σκάφος.
Ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε ότι το υπουργείο κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή, αποδίδοντας στα ρεύματα τη μεταφορά της πετρελαιοκηλίδας στις ακτές του παραλιακού μετώπου. Χαρακτήρισε δε «παραμύθια της Χαλιμάς» τις κατηγορίες βουλευτών της ΝΔ για αργοπορία του υπουργείου Ναυτιλίας.
Μόλις έγινε γνωστή η είδηση για το ναυάγιο, υπήρξαν εκκλήσεις για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά η καθυστερημένη αντίδραση του υπουργείου Ναυτιλίας είχε συνέπεια να προκληθεί η τραγική σημερινή εικόνα. Την ίδια ώρα, οι δήμαρχοι Ελληνικού και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, με δηλώσεις τους στον ΣΚΑΪ έκαναν λόγο για ανύπαρκτη ενημέρωση από τον κρατικό μηχανισμό, σημειώνοντας ότι ενημερώθηκαν για την κατάσταση από τα ΜΜΕ. Ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, έκανε έκκληση στους κατοίκους να μην πηγαίνουν στις παραλίες του δήμου για μπάνιο.
Στις 20 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, μετά από αίτημα του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ενώ το αίτημα είχε καταθέσει και ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, Νότης Μηταράκης. Στη συνεδρίαση θα κληθούν συναρμόδιοι φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση, περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστήμονες.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις: Ανευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη μεγάλης έκτασης πετρελαιοκηλίδας.
«Στο τεράστιο, διαχρονικό πρόβλημα ρύπανσης που επιβαρύνει την Σαλαμίνα εδώ και δεκαετίες (διυλιστήρια, ποντισμένα πλοία, διέλευση πλοίων, κ.ά.) ήρθε να προστεθεί μία άνευ προηγουμένου οικολογική καταστροφή, η οποία παρά το μέγεθός της δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς, αφού οι διαδικασίες απορρύπανσης προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς», δήλωσε ο Μάρκος Ακύλας, πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Ομίλου Σαλαμίνας, ζητώντας να ενταθούν οι προσπάθειες απορρύπανσης, ώστε να συλλεχθεί το μαζούτ το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια να υπάρξει διαρκής παρακολούθηση των περιβαλλοντικών και βιολογικών δεικτών, «ώστε να γνωρίζουμε το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος».
«Αν μία μικρή σχετικά διαρροή δημιουργεί μια τέτοια καταστροφή, δίπλα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και το επιχειρησιακό κέντρο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ποια ακριβώς είναι η δυνατότητα της χώρας να αντιμετωπίσει διαρροές και ατυχήματα από μεγάλης κλίμακας πετρελαϊκές δραστηριότητες στο Ιόνιο και το Κρητικό Πέλαγος; Το θέμα δεν είναι αν θα συμβεί κάποιο άλλο ατύχημα, αλλά πότε» δήλωσε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος της εκστρατείας για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
Ακτιβιστές και εθελοντές της οργάνωσης ήδη είναι στον Σαρωνικό, για να προχωρήσουν σε ανεξάρτητη καταγραφή του προβλήματος. Μάλιστα, σήμερα μέλη της οργάνωσης ξεδίπλωσαν πανό στη Σαλαμίνα, με το μήνυμα «Σύντομα σε μία παραλία κοντά σας».
«Μία χώρα με μεγάλη θαλάσσια κυκλοφορία – διελεύσεις δεξαμενόπλοιων και άλλων σκαφών – παρουσιάζεται ανέτοιμη να αντιδράσει έγκαιρα, προστατεύοντας τον θαλάσσιο πλούτο και τις ακτές της, ακόμη και σε ένα περιστατικό που ήταν αρχικά σχετικά περιορισμένης έκτασης», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το WWF.
Οι ενέργειες που γίνονται
Από το απόγευμα της Τετάρτης είναι σε εξέλιξη η διαδικασία απάντλησης των καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο «ΑΓ. ΖΩΝΗ» στον Σαρωνικό, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, ολοκληρώθηκαν πλέον οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου.
Στη Γλυφάδα επιχειρεί στο πλαίσιο της διαδικασίας απορρύπανσης ένα βυτιοφόρο. Ο δήμος Γλυφάδας έχει τοποθετήσει κορδέλες κατά μήκος της παραλίας και ενημερώνει με ταμπέλες του δημότες, να μην προσέρχονται προς το παρόν για κολύμβηση για λόγους δημόσιας υγείας και έως ότου αποκατασταθεί το πρόβλημα.
Σε ανάρτησή του στο Facebook ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ανέφερε ότι από το πρωί έχει τοποθετηθεί εκεί πλωτό φράγμα και έριξαν αντιρρυπαντικό υλικό, απόχη και ειδικές απορροφητικές πετσέτες. Παράλληλα, ένα ειδικό σκάφος προχωρά στον καθαρισμό των υδάτων.
Πλωτά φράγματα έχουν τοποθετηθεί σε περιοχές κατά μήκος του όρμου Κυνοσούρας και του κόλπου των Σεληνίων της νήσου Σαλαμίνας, καθώς και σε σημεία της ακτογραμμής μεταξύ Σχολής Ναυτικών Δοκίμων έως την μαρίνα Ζέας στο κέντρο του Πειραιά.
Σε αυτές τις περιοχές επιχειρούν για καθαρισμό της ρύπανσης εξειδικευμένα συνεργεία της ιδιωτικής εταιρείας με βυτιοφόρα οχήματα. Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου καθώς και στις θαλάσσιες περιοχές που εκτείνονται από τον λιμένα Πειραιά μέχρι και τον Αγιο Κοσμά, συνεχίζουν να επιχειρούν περιπολικά σκάφη του λιμενικού και ειδικά αντιρρυπαντικά, πλωτός γερανός με πλωτά φράγματα, ρυμουλκά και παράκτια σκάφη ιδιωτικής εταιρείας.
Στο πλαίσιο παροχής από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα ενεργοποιήθηκε το αντιρρυπαντικό σκάφος AKTAIA OSRV με εξοπλισμό αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων.