Ενας αυτοπροσδιοριζόμενος ιμάμης από το Μπανγκλαντές προκάλεσε το ενδιαφέρον ειδικών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες εξετάζουν τον κύκλο επαφών του, καθώς επισκεπτόταν καθημερινά «ύποπτο» χώρο λατρείας στην Αθήνα.
Οι αστυνομικοί προσήγαγαν τον συγκεκριμένο άνδρα, ηλικίας περίπου 30 χρόνων, ο οποίος εξέφραζε ακραίες θέσεις για τη Δύση, καθώς δεν είχε έγγραφα παραμονής του στη χώρα και αναμένεται να απελαθεί. Συνολικά προσήχθησαν πέντε άτομα, τα οποία είχαν μετατρέψει μια αποθήκη σε άτυπο χώρο λατρείας.
Η πληροφορία για τις δραστηριότητές του έφθασε στη Διεύθυνση Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. και διαβιβάστηκε στις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες. Οι προσαχθέντες, σύμφωνα με τις αστυνομικές αναφορές, έφθαναν στο σημείο να προβαίνουν σε παρατηρήσεις σε βάρος γυναικών που κυκλοφορούσαν στην Αθήνα χωρίς να τηρούν τους κώδικες ντυσίματος και συμπεριφοράς που ορίζει το Ισλάμ.
Για τα άλλα τέσσερα άτομα που προσήχθησαν μαζί με τον «ιμάμη», επίσης από το Μπανγκλαντές, δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους και αφέθηκαν ελεύθερα. Η συγκεκριμένη ομάδα επιχειρούσε να «καθοδηγήσει» ομοθρήσκους τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είχαν προκαλέσει εντάσεις σε βάρος «Δυτικών» εξαιτίας της… ενδυμασίας!
Οι επικεφαλής υπηρεσιών της Αστυνομίας, που έχουν προβεί σε μία χαρτογράφηση των χώρων λατρείας των μουσουλμάνων, ιεραρχώντας εκείνους στους οποίους συχνάζουν άτομα με ακραίες αντιλήψεις, γνώριζαν ότι ο αυτοαποκαλούμενος ιμάμης ήταν παράνομα στη χώρα μας και λειτουργούσε αυτόνομα και μεμονωμένα, ενώ στις επαφές και συνομιλίες του εμφάνιζε ακραίες και απόλυτες αντιλήψεις για Ευρώπη και ΗΠΑ και εξέφραζε την ανησυχία του για τα εμπόλεμα μέρη στη Συρία.
Οι αστυνομικές αρχές μετά από εντολή της πολιτικής ηγεσίας απέκτησαν μια σαφή εικόνα των παράνομων τζαμιών, τρία από τα οποία συγκέντρωσαν το ερευνητικό ενδιαφέρον. Σε αυτά συχνάζουν εβδομαδιαίως τουλάχιστον 100 μουσουλμάνοι, οι οποίοι έχουν τεθεί κάτω από τη διακριτική παρακολούθηση στελεχών αρμόδιων υπηρεσιών, με καθημερινή αναφορά για τις επαφές, τις συζητήσεις και τον κύκλο γνωριμιών τους.
Η ένταση της παρακολούθησης αυξήθηκε μετά την αιματηρή επίθεση της Βαρκελώνης, προκειμένου οι Αρχές της χώρας να σχηματίσουν μια λεπτομερή εικόνα για τους μουσουλμάνους που κινούνται στους χώρους λατρείας και προσευχής. Από την πορεία των ερευνών δεν έχουν προκύψει προς το παρόν ενδείξεις ριζοσπαστικοποίησης, ωστόσο οι υπηρεσίες της Αστυνομίας επιδιώκουν να έχουν σε στενό κλοιό χώρους και πρόσωπα, στους οποίους κινούνται άτομα με ακραίες θέσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι επικεφαλής αξιωματικοί βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με στελέχη της επίσημης μουσουλμανικής κοινότητας, που ενδεχομένως παρατηρούν αλλαγή στη συμπεριφορά ατόμων, τα οποία πρέπει να ερευνηθούν περαιτέρω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου