Να σεβαστούν τις υπογραφές τους και να παραστούν, όπως αρχικά είχαν συμφωνήσει, στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο κάλεσε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τους Προκαθήμενους Μόσχας, Αντιοχείας, Βουλγαρίας και Γεωργίας, που (τουλάχιστον για την ώρα) αρνούνται να συμμετάσχουν στις εργασίες, προβάλλοντας διάφορα προβλήματα.
Σε μια ύστατη προσπάθεια να αλλάξουν στάση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης διεμήνυσε από την Κρήτη, όπου έφτασε χθες το μεσημέρι, ότι η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τους ίδιους τους Πατριάρχες.
«Του μεγάλου αυτού γεγονότος επισκιάζει η απόφαση ορισμένων Εκκλησιών να μην προσέλθουν και να μη συμμετάσχουν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Και τόνισε σε έντονο ύφος: «Η ευθύνη για την απόφασή τους βαρύνει τας ιδίας τας Εκκλησίας αυτάς και τους Προκαθημένους των, διότι μόλις προ πενταμήνου εις την Γενεύην, κατά τη σύναξη των Ορθοδόξων Προκαθημένων, αποφασίσαμε και υπογράψαμε να έρθουμε τον Ιούνιο στην Κρήτη και να πραγματοποιήσομε αυτό το πολυχρόνιο όραμα που έχουμε όλες οι Εκκλησίες προς διακήρυξιν και διαδήλωσιν της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας και εις εξέτασιν και απόφασιν, από κοινού, για τα προβλήματα, τα οποία απασχολούν σήμερα τον ορθόδοξο κόσμο».
Σε άλλο σημείο, ο κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε «οι Εκκλησίες αυτές, έστω και εκ των υστέρων, έστω και την τελευταία στιγμήν, να αναθεωρήσουν την απόφασή των, να σεβαστούν τας υπογραφάς των, και να ευρεθούν εδώ, εις την Κρήτη».
Για την πραγματοποίηση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, η πρώτη μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών, εξήρε τις προσπάθειες της ελληνικής Πολιτείας και της Εκκλησίας, λέγοντας πως κόπιασαν όλοι για αυτό το μεγάλο γεγονός.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχτηκαν, ανάμεσα στους άλλους, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ειρηναίος. Ο κ. Αμανατίδης δήλωσε ότι είναι μεγάλη τιμή για τη χώρα που φιλοξενεί αυτή τη Μεγάλη Σύνοδο. Και διαβεβαίωσε ότι η ελληνική Πολιτεία έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλίσει τον άρτιο συντονισμό και λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών που θα συνεισφέρουν στη διεξαγωγή της.
Από τις δεκατέσσερις Ορθόδοξες Εκκλησίες, στις εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου συμμετέχουν (εκτός απροόπτου) οι δέκα. Εκτός βεβαίως από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το «παρών» θα δώσουν τα Πατριαρχεία: Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων, Ρουμανίας, Σερβίας, καθώς και οι Εκκλησίες της Κύπρου, της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Αλβανίας και της Τσεχίας.
Ειδικότερα για τη σερβική Εκκλησία, η οποία μέχρι πρότινος άφηνε να εννοηθεί ότι δεν θα παραστεί στη Σύνοδο, προβάλλοντας (και) την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις της με το Πατριαρχείο Ρουμανίας, τελικά χθες έγινε γνωστό ότι θα μετέχει κανονικά με επικεφαλής τον Πατριάρχη Ειρηναίο.
Σε δήλωσή του ο κ. Ειρηναίος εξήγησε ότι, αν οι Εκκλησίες που θα λάβουν μέρος στη Σύνοδο αρνηθούν να λάβουν υπόψη όλα τα θέματα, τα προβλήματα και τις διαφορές που έχουν δημιουργηθεί, τότε οι εκπρόσωποι της σερβικής Εκκλησίας θα είναι στη δυσάρεστη θέση να αποχωρήσουν.
Ο Πατριάρχης κατέστησε σαφές ότι η σερβική Εκκλησία με τη συμμετοχή της στη Σύνοδο ελπίζει στην επίλυση των ζητημάτων όχι μόνο όσων λαμβάνουν μέρος, αλλά κι αυτών που δεν θα δώσουν το «παρών».
Οι απουσίες και οι συμμετοχές αναμένεται να «κλειδώσουν» αύριο, ωστόσο εκτιμάται στους εκκλησιαστικούς κύκλους ότι η Μόσχα, η Αντιόχεια, η Γεωργία και η Βουλγαρία τελικά θα εμμείνουν στις θέσεις τους και δεν θα δώσουν το «παρών».
ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου»