Η πρώτη πυρκαγιά πέρασε σε ελληνικό έδαφος στις 14.20 στην περιοχή Παλαμπάς, όπου καίει χαμηλή αραιή βλάστηση και αντιμετωπίζεται από 6 πυροσβέστες με τρία οχήματα και 5 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Η δεύτερη πυρκαγιά είναι στην περιοχή Λημέρι και καίει χαμηλή πυκνή βλάστηση και μπήκε σε ελληνικό έδαφος στις 17.50 το απόγευμα. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 4-5 μποφόρ.
Στο Λημέρι επιχειρούν 6 πυροσβέστες με τρία οχήματα, αλλά λόγω του δύσβατου της περιοχής και της πυκνής βλάστησης κλήθηκε και ένα χωματουργικό μηχάνημα που ανοίγει δρόμους και αντιπυρικές ζώνες, καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας.
Την ίδια ώρα δύο αεροσκάφη έστειλε η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς στα χωριά της ελληνικής μειονότητας κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, ανέφερε σε δηλώσεις του στο Ραδιόφωνο 24/7 ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
Η κατάσταση στην Αλβανία
Σε εξέλιξη είναι οι φωτιές πλησίον ελληνικών μειονοτικών χωριών των δήμων Δρόπολης και Φοινίκης στην Αλβανία. Οι άνεμοι που εντάθηκαν τις τελευταίες ώρες συνέβαλαν στην αναζωπύρωση εστιών φωτιάς στην Κάτω Δρόπολη απειλώντας τα χωριά Γορίτσα και Τεριαχάτες. Σε κίνδυνο βρέθηκαν οι ιεροί ναοί των δύο χωριών.
Σε επιφυλακή βρίσκονται επίγειες δυνάμεις και ένα όχημα της αλβανικής πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Λόγω των ισχυρών ανέμων, σε κίνδυνο βρίσκεται και το χωριό Δρόβιανη στο Δήμο Φοινίκης. Η πυρκαγιά καίει τα πάντα στα όρια των κατοικιών του χωριού ενώ κατευθύνεται -μέσω δασικής περιοχής- προς τα χωριά Βουλιαράτες, Βόδριστα και Κρά, που ανήκουν στο Δήμο Δρόπολης. Πρόκειται για μια περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα (δυτικά της Κακαβιάς).
Σε μια πρώτη καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές, περιλαμβάνονται δύο σπίτια, ένας παλιός ναός και μια αποθήκη στο χωριό Γράψη της Κάτω Δρόπολης. Στο ίδιο χωριό κινδύνεψε σοβαρά η ζωή τριών ηλικιωμένων. Μερικά άλλα εκκλησάκια χτισμένα κατά παράδοση έξω από τα χωριά, καταστράφηκαν ενώ κινδύνεψαν δέκα άλλα χωριά στους δύο δήμους.
Σημαντικότατη είναι ωστόσο η οικολογική καταστροφή καθώς κάηκαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δασών, βοσκοτόπια και εκτάσεις με χαμόδεντρα. Οι δήμαρχοι των ελληνικών μειονοτικών δήμων εκτιμούν πως οι φωτιές είναι έργο εμπρηστών.
Βοήθεια στην Αλβανία από ΕΕ και Αθήνα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Πέμπτη την απόφασή της να συμβάλλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Αλβανία, χρηματοδοτώντας, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, την αποστολή δύο αεροσκαφών πυρόσβεσης από την Ελλάδα στις πληγείσες από την πυρκαγιά αλβανικές περιοχές.
Η Αλβανία δεν διαθέτει στόλο αεροπυρόσβεσης, ταυτόχρονα ούτε δυνατότητες πρόσβασης των οχημάτων σε δασώδεις περιοχές. Συνεπώς, η πυρόσβεση με πρωτόγονα μέσα και μόνο με ανθρώπινες δυνάμεις καταστούν αδύνατο το πυροσβεστικό τους έργο.
Στις καταστάσεις αυτές, η αλβανική πλευρά αναγκάστηκε να ζητήσει βοήθεια σε τρίτες χώρες, με μόνη την Ελλάδα να στέλνει βοήθεια.