Αυτή η σκηνή είναι μόλις μία λεπτομέρεια για την οποία δεκάδες τουρίστες -κυρίως- επιλέγουν νέες πλατφόρμες για να φάνε μέσα σε ελληνικά σπίτια. Αν και στην Ελλάδα πήρε λίγο χρόνο να εξοικειωθεί με τις καινοτομίες του εξωτερικού, όπως το Αirbnb, φαίνεται όμως πως είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα, αυτό της «ενοικίασης» φαγητού. Δύο πλατφόρμες από το εξωτερικό , το «Viseat» και το «Withlocals», προσφέρουν ακριβώς αυτό.
Δεκάδες χρήστες ανοίγουν τις κουζίνες τους, αναρτούν το μενού τους και περιμένουν τους πεινασμένους για νέες εμπειρίες ταξιδιώτες να κάνουν κράτηση και να φάνε στα σπίτια τους! Οι πλατφόρμες αυτές, εκτός από την κατηγορία φαγητού, έχουν τη δυνατότητα να ξεναγήσουν τους τουρίστες μέσα από τα μάτια των κατοίκων μίας πόλης ανάλογα με τα ενδιαφέροντα τόσο του ξεναγού όσο και των ίδιων.
Κλήρωση Eurojackpot (15/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Φαγητό και ξενάγηση
Το ολλανδικό site «Withlocals», δηλαδή μαζί με ντόπιους, δραστηριοποιείται σε 3 ηπείρους, 22 χώρες και 49 πόλεις, ανάμεσά τους και η Αθήνα, η οποία μπήκε στο χάρτη τον τελευταίο χρόνο. Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται μεγάλη αύξηση τόσο σε Ελληνες, οι οποίοι έχουν κάνει εγγραφή και είναι πρόθυμοι να μαγειρέψουν και να ξεναγήσουν τουρίστες, αλλά και ντόπιους όσο και τουρίστες, οι οποίοι ψάχνουν νέες εμπειρίες μέσω της γαστρονομίας. Αυτή τη στιγμή, πέρα από ελληνική κουζίνα, οι ερασιτέχνες Ελληνες ξεναγοί προσφέρουν διαφορετικές βόλτες, όπως ξενάγηση της Αθήνας μέσα από το δρόμο των μπαχαρικών και ή μέσω της street art τέχνης που συνεχώς αναπτύσσεται.
Η Μαρίλια έχει από τώρα κρατήσεις για τον ερχόμενο Απρίλιο. «Ξεκίνησα ενεργά να δραστηριοποιούμαι το τελευταίο διάστημα και το ενδιαφέρον που υπάρχει είναι πολύ μεγάλο. Δεν νομίζω ότι γίνεται για λόγους προσφορών στην τιμή. Εξάλλου το κόστος είναι σχεδόν ίδιο με το να καθίσουν σε ένα εστιατόριο, ίσως και μεγαλύτερο. Θέλουν να είναι σίγουροι ότι τρώνε αυθεντική ελληνική κουζίνα από τα χέρια μίας απλής νοικοκυράς, όπως μαγειρεύουμε εμείς στην κουζίνα μας. Θέλουν να συζητήσουν με Ελληνες για όσα ακούν έξω για εμάς, όσα εμείς νιώθουμε και πιστεύουμε. Να δούνε ένα ελληνικό σπίτι από μέσα», λέει στον «Ε.Τ.».
Το κίνητρό της σίγουρα ήταν η αγάπη για τη μαγειρική, όμως και τα χρήματα σαν έξτρα έσοδο είναι μία σημαντική παρακίνηση. «Επιλέγω πολύ προσεκτικά τα προϊόντα με τα οποία μαγειρεύω όταν έχω δείπνο. Θα επιλέξω βιολογικά, που είναι και πιο ακριβά, όμως είναι ένα πολύ σημαντικό έσοδο σχεδόν από το πουθενά, για κάτι που ήδη θα έκανα για μένα βάζοντας απλώς στο τσουκάλι έξτρα ποσότητες. Είναι όμως και πολύ όμορφη εμπειρία. Εχω γνωρίσει τόσους ανθρώπους, από τόσο διαφορετικά μέρη και καταβολές, Αμερική, Λιθουανία, Καναδάς, Αυστρία, ηλικιωμένους, ζευγάρια, νεανικές παρέες. Δεν θα ξεχάσω την απορία στο βλέμμα ενός Αμερικανού όταν άνοιξε το ψυγείο. Αυτοί έχουν κάτι ντουλάπες. Μετά δεν πίστευε το μέγεθος που έχει το αρνάκι γάλακτος, του φαινόταν απίστευτα μικρό σε σχέση με αυτά που εκτρέφουν στην Αμερική. Είχα πάρει και ένα βιολογικό κόκορα. Εκεί να δείτε γέλια, του φάνηκε τεράστιος. Να, για αυτά πληρώνουν. Για να δουν μία άλλη αλήθεια της Αθήνας και της Ελλάδας», καταλήγει.
Νέους φίλους
Στην ίδια λογική είναι και η κ. Τζούλια, εργαζόμενη που στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη μαγειρική. Σε ένα πρόσφατο ταξίδι της στη Βαρκελώνη ανακάλυψε αυτή την πλατφόρμα και όταν επέστρεψε αποφάσισε να ασχοληθεί και η ίδια. Πλέον έχει μία οικονομική ενίσχυση και νέους φίλους σε όλο τον κόσμο. «Τους τελευταίους 2 μήνες ασχολούμαι σταθερά έχοντας αναρτήσει δύο μενού, ένα πιο ελαφρύ με ελληνικούς μεζέδες και ένα ακόμα με κλασική ελληνική κουζίνα, όχι φαγητό εστιατορίου μουσακά κ.λπ., προσπαθώ πιο ιδιαιτέρες γεύσεις. Τρελαίνονται όλοι με το λάδι, εντυπωσιάζονται με τις ποσότητες που βάζουμε. Ολοι έρχονται με περιέργεια να μας γνωρίσουν, αυτό νιώθω. Ολοι θέλουν κουβέντα και κατευθείαν στο ψητό: τι γίνεται εδώ, πώς βγάζουμε άκρη με τα οικονομικά προβλήματα», περιγράφει.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου