Η αναβάθμιση των πυραύλων ATACMS του ελληνικού Πυροβολικού σε αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους με το πρόγραμμα μετατροπής τους σε ASBM που έχει ανάλογες δυνατότητες με αυτές του κινεζικούς DF-21D.
Τα συστήματα ATACMS του ελληνικού πυροβολικού έτσι ή αλλιώς επρόκειτο να περάσουν από πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.
Είναι ένα από τα κορυφαία προγράμματα αναβάθμισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που εγκρίθηκαν από την επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής στις 30 Ιουλίου 2014.
Οι Αμερικανοί πρότειναν στην ελληνική πλευρά να απαντήσει εμμέσως στην απόκτηση των S-400 με την προσθήκη αντιπλοϊκών δυνατοτήτων στα ATACMS.
Πριν από οκτώ μήνες ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Άστον Κάρτερ, κατά τη διάρκεια συνεδρίου που διοργανώθηκε στο CSIS (Center for Strategic and International Studies) στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε την επιτυχή μετατροπή των ATACMS ώστε να μπορούν να προσβάλλουν πλέον και θαλάσσιους στόχους.
Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Δυστυχώς παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση - Αποτυγχάνουν οι προσπάθειες αφύπνισης
Υπεύθυνο για τη μετατροπή είναι το Γραφείο Στρατηγικών Ικανοτήτων (Strategic Capabilities Office / SCO) του Αμερικανικού Πενταγώνου, αποστολή του οποίου είναι να επεξεργάζεται υπάρχοντα οπλικά συστήματα στο αμερικανικό οπλοστάσιο και να επιχειρεί με απλές και οικονομικές παρεμβάσεις τη μετατροπή τους ώστε να βελτιώνονται οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες, με την επέκταση της χρήσης τους και σε άλλα πεδία.
Το SCO μετέτρεψε τον ATACMS σε αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο με την τοποθέτηση ενός ανιχνευτή (seeker) στο ρύγχος, ο οποίος του επιτρέπει να εντοπίζει κινούμενες μονάδες επιφανείας και να τις προσβάλλει σε μέγιστο βεληνεκές 300 χιλιομέτρων.
Οι Αμερικανοί διαβεβαίωσαν την ελληνική πλευρά ότι πλέον οι ATACMS θα μπορούν να προσβάλλουν και κινούμενους θαλάσσιους στόχους με ταχύτητες μέχρι και 40 κόμβους την ώρα!
Αυτό σημαίνει επίσης ότι με μικρές μετατροπές θα μπορούν να προσβάλλουν και χερσαίους κινούμενους στόχους, όπως για παράδειγμα, κινούμενους μηχανοκίνητους σχηματισμούς, λειτουργώντας σε δικτυοκεντρικό περιβάλλον.
Τι σημαίνουν όλα αυτά: Στο τουρκικό ναυτικό οπλοστάσιο (γενικότερα στο δυτικό οπλοστάσιο) δεν υπάρχουν όπλα για να αντιμετωπίσουν αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους.
Ακόμα και το CIWS Phalanx που θεωρείται το πλέον αποτελεσματικό αντιπυραυλικό σύστημα δεν έχει κατακόρυφη γωνία στρέψης του περιστροφικού πυροβόλο του.
Μια μετατροπή των ATACMS, που εδράζονται σε κινητούς εκτοξευτές, σε ASBM θα μπορούσε να προκαλέσει πλήρη απαγόρευση πρόσβασης περιοχής στο τουρκικό Ναυτικό σε ολόκληρο το βόρειο Αιγαίο, “νεκρώνοντας” την σημασία των Στενών.
Οι εξελίξεις είναι δραματικές και ίσως το πλέον σημαντικό στοιχείο είναι η διάθεση των ΗΠΑ να επιτρέψουν την πρόσβαση της Ελλάδας στην σχετική τεχνολογία. Αλλωστε είναι όντως η καλύτερη απάντηση στην απόκτηση των S-400 από την Τουρκία και ένα ισχυρό διαπραγματευτικό “χαρτί” της Ουάσιγκρουν έναντι της Αγκυρας…
Πηγή: pronews.gr