Τη φράση αυτή έλεγαν μετ’ επιτάσεως οι εξειδικευμένοι στο ηλεκτρονικό έγκλημα Αμερικανοί πράκτορες του FBI που ταξίδεψαν στην Ελλάδα για τον εντοπισμό του περιβόητου Ρώσου A.V., ο οποίος καταζητείτο για χρόνια από τους Αμερικανούς ως ο «εγκέφαλος» της διαδικτυακής πλατφόρμας ξεπλύματος μαύρου χρήματος με την ονομασία «BTC-e».
Ο 38χρονος Ρώσος ήρθε στη χώρα μας με τη σύντροφό του και τα δύο του παιδιά πριν από περίπου μία εβδομάδα με σκοπό να κάνει διακοπές στη Χαλκιδική. Οι Αμερικανοί «χάκερ» του FBI βρήκαν το ηλεκτρονικό του ίχνος στην Ελλάδα, όπου κατέλυσε σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ουρανούπολης, ενημέρωσαν τις ελληνικές αρχές και ταυτόχρονα οργάνωσαν την αποστολή τους.
Οπως είπαν στους Ελληνες συναδέλφους τους, αν καταφέρουν οι άνδρες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης να τον συλλάβουν με ανοιχτό το κινητό τηλέφωνο (με το οποίο φέρεται να έκανε μπίζνες εκατομμυρίων), τότε θα κατάφερναν να αποκτήσουν πρόσβαση στο ψηφιακό αρχείο με τις δραστηριότητές του.
Η σύλληψή του, σύμφωνα με τους πράκτορες του FBI, έπρεπε να γίνει αφού πρώτα έπαιρναν στα χέρια τους τις διατάξεις που θα τους επέτρεπαν να μπλοκάρουν τους σέρβερ που χρησιμοποιούσε στην Αμερική. Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε από τους αρμόδιους εισαγγελείς τις σχετικές άρσεις απορρήτου για να εντοπίσει με ακρίβεια σε ποιο γεωγραφικό σημείο βρίσκεται ο καταζητούμενος.
Προχθές το πρωί, όταν τελικά δόθηκε το πράσινο φως, ο 38χρονος βγήκε από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του για να πάει να κάνει το μπάνιο του και καθώς περπατούσε με το τηλέφωνο στα χέρια οι Ελληνες αστυνομικοί επενέβησαν, του άρπαξαν το κινητό και του πέρασαν χειροπέδες.
Ο Ρώσος φυγάς δεν είχε αντιληφθεί ότι τα τελευταία 24ωρα βρισκόταν υπό αστυνομικό κλοιό σε κάθε του βήμα.
Ο 38χρονος, ο οποίος συνήθιζε να κάνει διακοπές σε χλιδάτα ξενοδοχεία ανά τον κόσμο, θεωρείται ως ο «εγκέφαλος» του μεγαλύτερου διαδικτυακού «πλυντηρίου» βρόμικου χρήματος στον κόσμο.
Κατά τη διάρκεια των διακοπών του, όπως ήταν σε θέση να γνωρίζουν οι «χάκερ» του FBI, συντόνιζε τις… επιχειρήσεις του από το κινητό του τηλέφωνο. Από το 2011 μέχρι σήμερα νομιμοποιήθηκαν μέσω της διαδικτυακής του πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bitcoins) τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μέσω της ίδιας πλατφόρμας πραγματοποιήθηκαν καταθέσεις περίπου 7 εκατομμυρίων ψηφιακών νομισμάτων και αναλήψεις περίπου 5,5 εκατομμυρίων bitcoin.
Τα χρήματα που ξεπλύθηκαν προέρχονται, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, από παράνομες δραστηριότητες εγκληματικών οργανώσεων, από περιπτώσεις ηλεκτρονικής πειρατείας και από ηλεκτρονικές επιθέσεις που απαιτούν την καταβολή λύτρων.
Αρμόδιες αστυνομικές πηγές τόνιζαν χθες ότι η περίπτωση του A.V. θα αποτελέσει «case study» (μελέτη περίπτωσης) για τις Αστυνομίες όλου του κόσμου, καθώς ο εντοπισμός του και η «αποκρυπτογράφηση» της δράσης του απαιτούσε εξειδικευμένες τεχνικές που έχουν χρησιμοποιηθεί από ελάχιστες χώρες. Οι Αμερικανοί πράκτορες, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι δεκτικοί ως προς τη μετάδοση τέτοιων γνώσεων προς τους Ελληνες συναδέλφους τους.
Χθες ο 38χρονος, για τον οποίο είχε εκδοθεί εντολή προσωρινής συλλήψεως (κατόπιν αιτήματος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης), βρέθηκε ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, στον οποίο αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Το Συμβούλιο Εφετών θα αποφασίσει το κατά πόσο θα εκδοθεί ή όχι στην Αμερική.
Αλέξανδρος Καλαφάτης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου