Η απειλή για τη δημόσια υγεία εν όψει και ημερών καύσωνα έβγαλε από τον μακάριο ύπνο της την κυβέρνηση, που επί μήνες βαυκαλιζόταν με τις εξαγγελίες για μονιμοποίηση των συμβασιούχων στην καθαριότητα. Μετά από σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, κατέθεσε πρόταση νομοθετικών ρυθμίσεων. Η πρόταση όμως απορρίφθηκε χθες από την ομοσπονδία των εργαζομένων ΠΟΕ ΟΤΑ και το υπουργείο Εσωτερικών εμφανίστηκε έτοιμο να συζητήσει άλλες προτάσεις. Η ΠΟΕ ΟΤΑ ετοιμάζεται σήμερα να δημοσιοποιήσει τη δική της πρόταση, ενώ τις θέσεις της ανακοινώνει σήμερα και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Η απορριφθείσα πρόταση της κυβέρνησης προέβλεπε, μεταξύ άλλων, νέα παράταση για τις συμβάσεις που παρατείνονται συνεχώς από το 2015, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν πρόσφατα από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως αντισυνταγματικές. Ομως, αυτή τη φορά η παράταση θα γινόταν με επίκληση «λόγων δημόσιας υγείας» και θα ίσχυε το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2018.
Προκήρυξη διαγωνισμού
Στο διάστημα αυτό θα οργανωνόταν προκήρυξη για διορισμούς μονίμων εργαζομένων, ενώ οι δήμοι θα έπρεπε να φτιάξουν νέα οργανογράμματα που να προβλέπουν τις αντίστοιχες θέσεις. Ολα τα παραπάνω η κυβέρνηση πρότεινε να περιληφθούν σε τροπολογία για να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή προς ψήφιση.
Η ΠΟΕ ΟΤΑ απέρριψε την κυβερνητική πρόταση κατηγορώντας τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη για διάσπαση και αποπροσανατολισμό του αγώνα των εργαζομένων. Ζητά τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων-παρατασιούχων, τους οποίους η ίδια μετρά σε 10.000, ενώ η κυβέρνηση σε 6.500.
Ο αριθμός των μόνιμων προσλήψεων που θα προκηρυχθούν παραμένει επίσης άγνωστος, ενώ ο κ. Σκουρλέτης μιλά για 2.500 αιτήματα από πλευράς δήμων μέχρι στιγμής.
Το μπαλάκι στους δήμους
Απροσδιόριστο παραμένει επίσης το εάν οι συγκεκριμένες προσλήψεις μονίμων υπάγονται στους περιορισμούς που επιβάλλονται από τα Μνημόνια. Ο κ. Σκουρλέτης επιμένει ότι δεν υπάγονται στους περιορισμούς επειδή πρόκειται για ανταποδοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα-ηλεκτροφωτισμός) που δεν χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αλλά από τα δημοτικά τέλη που επιβάλλει κάθε δήμος στους δημότες του.
Εάν, πάντως, προχωρήσει ρύθμιση σαν και αυτήν που περιγράφει η κυβέρνηση, το «μπαλάκι» θα πεταχθεί στην πλευρά των δήμων, οι οποίοι θα αναλάβουν εκείνοι την υποχρέωση να φτιάξουν νέα οργανογράμματα και να προχωρήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες. Το ερώτημα σε κάθε περίπτωση είναι γιατί η κυβέρνηση άφησε τα πράγματα να φθάσουν στο σημερινό σημείο και δεν είχε αφενός έτοιμες τις ρυθμίσεις, αφετέρου ξεκινήσει την προκήρυξη για μόνιμους διορισμούς τουλάχιστον από τις αρχές Μαΐου που είχε γίνει γνωστή η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Γιατί σε κάποιους δήμους οι κάδοι είναι άδειοι
Δημότες «πατρίκιους» και δημότες «πληβείους» ανέδειξαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους, καθώς παρατηρήθηκε το φαινόμενο ορισμένες περιοχές να πνίγονται στα σκουπίδια ενώ σε άλλες η κατάσταση κρατήθηκε σε ανεκτά έως πολύ καλά επίπεδα.
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ταλαιπωρία η Τετάρτη - Ποιοι απεργούν, τι θα γίνει με ΜΜΜ και σχολεία
Με τον τρόπο αυτό, προστέθηκε ένα ακόμη παράδοξο στο σύστημα αποκομιδής των απορριμμάτων που λειτουργεί ούτως ή άλλως με τρόπο στρεβλό, καθώς στην Ελλάδα συνεχίζουμε να θάβουμε πάνω από το 80% των σκουπιδιών, να μην κάνουμε την ανακύκλωση που θα επέστρεφε στην κατανάλωση τα χρήσιμα υλικά και να μην υπάρχουν κίνητρα για μια ορθολογικότερη διαχείριση.
Πώς γίνεται όμως όταν, για παράδειγμα, στην περίπτωση της Αττικής, όλα τα απορρίμματα καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Φυλής, να υπάρχουν δήμοι με σκουπιδόλοφους πέντε ημέρων και άλλοι με τους περισσότερους κάδους άδειους; [διαβάστε σχετικά ΕΔΩ]
1) Οι εργαζόμενοι δεν απεργούν από την περασμένη Δευτέρα αλλά έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των αμαξοστασίων και δεν επιτρέπουν την έξοδο των απορριμματοφόρων. Εάν απεργούσαν, το πρόβλημα θα ήταν εξαρχής εντονότατο και καθολικό. Από την άλλη πλευρά, εάν γινόταν απεργία, τα χαμένα μεροκάματα δεν θα επέτρεπαν τέτοια διάρκεια στις κινητοποιήσεις σε μια περίοδο όπου το μεγαλύτερο μέρος του μισθού πηγαίνει για πληρωμή φόρων, δανείων και λογαριασμών.
2) Την κατάληψη στα αμαξοστάσια αποφάσισε η ομοσπονδία ΠΟΕ-ΟΤΑ αλλά την εφαρμόζει σε κάθε δήμο το τοπικό σωματείο. Κάποιοι δήμοι, μάλιστα, έχουν δύο ή και περισσότερα σωματεία. Ετσι, υπάρχουν δήμοι όπου η κατάληψη εφαρμόζεται με μεγαλύτερη αυστηρότητα (π.χ. Πειραιά, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Νίκαιας-Ρέντη, Καλλιθέας) και άλλοι όπου το σωματείο ανοίγει το αμαξοστάσιο για κάποιες ώρες ή απέχει από την κατάληψη ολοσχερώς.
3) Σε όλους τους δήμους υπάρχουν κάδοι που δέχονται απορρίμματα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και μετά περιμένουν να περάσει το όχημα να αδειάσουν. Κάπου μάλιστα, όπως στο κέντρο της Αθήνας ή σε περιοχές με μεγάλη κίνηση διερχομένων (π.χ. εμπορικά κέντρα, πιάτσες διασκέδασης), τα απορριμματοφόρα περνούν περισσότερες φορές την ημέρα. Αυτό αυξάνει την ανάγκη σε μηχανήματα και προσωπικό. Ταυτοχρόνως, επιβαρύνει υπέρμετρα όσους δήμους ή περιοχές είναι πυκνοκατοικημένες. Με αυτά τα δεδομένα, η Αθήνα πνίγεται στα σκουπίδια και ειδικά οι περιοχές που καθαρίζονται τελευταίες (Αμπελόκηποι-Παγκράτι) με το που ξεκινούν οι κινητοποιήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους δήμους με μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού (π.χ. Καλλιθέα, Πειραιάς). Αντίθετα, πιο αραιοκατοικημένοι δήμοι, όπως το Παλαιό Φάληρο, η Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, το Ψυχικό, μπορούν με μεγαλύτερη ευκολία να διαχειριστούν την κρίση.
4) Μεγάλο ρόλο παίζει και η διαχειριστική ικανότητα της εκάστοτε δημοτικής αρχής.
Για παράδειγμα, εάν έχει φροντίσει να διαθέτει χώρους και πολλά μεγάλα κοντέινερ για να αποθηκεύει προσωρινά τα απορρίμματα, καταφέρνει να κρατά τους δρόμους καθαρούς ακόμη και αν είναι πυκνοκατοικημένη όπως το Περιστέρι. Το ίδιο επιτυγχάνει εάν έχει τρόπο να συνεννοείται με το τοπικό σωματείο ώστε η κατάληψη να είναι «υποτονική».
Κίνδυνος ασθενειών από το κοκτέιλ καύσωνα – σκουπιδιών
Την άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων συστήνουν το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθώς δημιουργείται μεγάλο μολυσματικό φορτίο, που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες είναι επικίνδυνο για τη μετάδοση ασθενειών.
Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνουν προς τους πολίτες:
• Να γίνεται προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων, δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ορθολογική αποκομιδή των απορριμμάτων.
• Συνιστάται οι άδειες συσκευασίες τροφίμων να ξεπλένονται πριν πεταχτούν.
• Επιπρόσθετα, συνιστάται η συλλογή απορριμμάτων σε ανθεκτικές σακούλες, σφιχτά δεμένες. Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.
Επισημαίνεται, παράλληλα, η ανάγκη άμεσης αποκομιδής των αστικών αποβλήτων από ευαίσθητους χώρους όπως είναι τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, τα γηροκομεία, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κ.ά. και η ακόλουθη σχολαστική απολύμανση των κάδων και του περιβάλλοντος χώρου με στόχο την πρόληψη διάδοσης μεταδοτικών ασθενειών.
Θεσσαλονίκη: Μπλόκο συμβασιούχων για αποκομιδή από ιδιώτη
Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σήμερα την κατάθεση προσφορών στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την αποκομιδή των σκουπιδιών της Θεσσαλονίκης και το άνοιγμα των σχετικών φακέλων είναι οι εργαζόμενοι στο δήμο και ιδιαίτερα οι παρατασιούχοι της Διεύθυνσης Καθαριότητας.
Το ραντεβού έχει δοθεί για νωρίς το πρωί στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου από τις 10.00 έως τις 10.30 θα γίνονται δεκτές οι προσφορές στο πλαίσιο του διαγωνισμού και αμέσως μετά θα ανοίξουν οι σχετικοί φάκελοι, θα γίνει η κατοχύρωση του διαγωνισμού και ενδεχομένως το απόγευμα ο εργολάβος να ξεκινήσει την αποκομιδή. Ολα αυτά αν οι παρατασιούχοι της Καθαριότητας και οι εργαζόμενοι στον Δήμο Θεσσαλονίκης δεν αποτρέψουν τη διενέργεια του διαγωνισμού.
Η προκήρυξη αναρτήθηκε στη Διαύγεια προχθές και σήμερα διεξάγεται ο διαγωνισμός. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 192.000 ευρώ και ο δήμος ζητά από τον ιδιώτη να μαζεύει για τρεις ημέρες από 400 τόνους σκουπιδιών την ημέρα.
Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τα σκουπίδια ξεπερνούν τους 1.500 τόνους και ο γενικός γραμματέας του δήμου, Θωμάς Ψαρράς, υποστήριξε πως το συντομότερο δυνατό θα πρέπει να καθαρίσουν οι δρόμοι, καθώς κινδυνεύει η δημόσια υγεία.
Μετά από αυτή την εξέλιξη και την ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ – ΟΤΑ για συνέχιση των κινητοποιήσεων τουλάχιστον έως την Πέμπτη, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τη στάση τους. Ενώ είχε αποφασιστεί να επιτραπεί η αποκομιδή σε γειτονιές με έντεκα απορριμματοφόρα, οι συμβασιούχοι πήραν χθες πίσω την απόφαση αυτή.
Αποτέλεσμα είναι να παραμένουν ακινητοποιημένα όλα τα οχήματα, καθώς συνεχίζεται η κατάληψη στο αμαξοστάσιο του κεντρικού δήμου, ενώ δεν γίνεται αποκομιδή σκουπιδιών ούτε από τα νοσοκομεία.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ζήτησε από τα στελέχη της Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να ψεκάσουν τα σκουπίδια.
Άρης Χατζηγεωργίου
Μαρία-Νίκη Γεωργαντά
Άγγελος Αγγελίδης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου