Οι 1.086 θέσεις ήταν εγκεκριμένες από προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ οι 900 διοικητικοί υπάλληλοι προσλήφθηκαν με τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
«Οι υπόλοιποι μόνιμοι γιατροί που επικαλείται η κυβέρνηση με non paper είναι σε διαδικασία επιλογής, που θυμίζει το Γεφύρι της Αρτας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ.
Οπως αποκαλύπτεται από την έρευνά της, 3.827 είναι οι προσλήψεις στα νοσοκομεία με ελαστικές μορφές εργασίας (επικουρικό, προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, σύμβαση έργου, ΚΕΕΛΠΝΟ).
Πώς θα κινηθούν μετρό, τραμ, λεωφορεία Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά
Η Ομοσπονδία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι το… πλεόνασμα που έβγαλε στις προσλήψεις προκύπτει επειδή αθροίζει τις ελάχιστες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με εκείνες που είναι για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και – ακόμη χειρότερα – δεν αφαιρεί όσους ήδη έχουν αποχωρήσει από τα νοσοκομεία επειδή λήγουν οι συμβάσεις τους ή παραιτούνται. Το φαινόμενο της παραίτησης, μάλιστα, μοιάζει σύνηθες καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν πληρώνονται (π.χ. κάποιοι υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί μέσω ΟΑΕΔ). Επίσης, πολλές προσλήψεις με συμβάσεις έργου δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ καθώς οι υποψήφιοι δεν αποδέχθηκαν θέσεις σε μακρινές αποστάσεις από το σπίτι τους.
Σύμφωνα με στοιχεία από το μητρώο μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου (Φεβρουάριος 2017), το υπουργείο Υγείας ήταν το 2016 ανάμεσα στα τρία υπουργεία με τις περισσότερες αποχωρήσεις / συνταξιοδοτήσεις (1.573).
Επιπλέον, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ που χορηγεί τη μισθοδοσία όσων προσλήφθηκαν μέσω του Οργανισμού, «σήμερα μισθοδοτούνται μόνο 2.000 και όχι 3.000 που λέει η κυβέρνηση». Δεκάδες φέρονται να παραιτούνται καθημερινά.
Οπως καταγράφεται στην ίδια έρευνα, κατά 2.000 μειώθηκαν οι γιατροί επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ συνολικά το προσωπικό στα νοσοκομεία έχει μειωθεί κατά 7.023 υπαλλήλους.
Εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ για ευνοϊκές μετακινήσεις υπαλλήλων των νοσοκομείων προς άλλους φορείς του Δημοσίου, όπως βουλευτικά γραφεία. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι συνολικά 3.000 υπάλληλοι (1.500 της νοσηλευτικής υπηρεσίας και 1.500 της διοικητικής, τεχνικής υπηρεσίας και παραϊατρικών επαγγελμάτων) μετατάχθηκαν, μετακινήθηκαν ή αποσπάστηκαν. Στα παραδείγματα νοσοκομείων τέτοιων μετακινήσεων, η ΠΟΕΔΗΝ προβαίνει σε μια πρωτοφανή καταγγελία: Στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς νοσηλευτής από τη νεφρολογική κλινική μεταφέρθηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών «προκειμένου να βοηθήσει στη σύνταξη ηλεκτρονικών παραπεμπτικών παρακλινικών εξετάσεων κ.λπ., για χρονικό διάστημα από 5-4-2017 μέχρι τις 25-6-2019», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εξώδικο που έστειλαν οι εργαζόμενοι στη διοικήτρια του νοσοκομείου.
Τα στοιχεία της Ομοσπονδίας
200 μόνιμοι γιατροί από παλιές προκηρύξεις
100 μόνιμοι γιατροί από νέες προκηρύξεις
700 νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό από παλιές προκηρύξεις
186 διασώστες ΕΚΑΒ από την προκήρυξη 7Κ/2014
900 διοικητικοί υπάλληλοι (επιτυχόντες ΑΣΕΠ 1998)
130 ΑΕΜΥ για νοσοκομείο Σαντορίνης (λήγουν οσονούπω οι συμβάσεις τους)
2.000 μέσω ΟΑΕΔ για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας με συμβάσεις ενός έτους
267 γιατροί και νοσηλευτές μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ
110 υπάλληλοι με συμβάσεις έργου μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ για την προσφυγική κρίση
900 επικουρικοί γιατροί
420 υπάλληλοι επικουρικό προσωπικό πλην γιατρών
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου