Ενα ακόμη βασικό επιχείρημα που κατέθεσε το ΥΠΕΝ, ήταν οι Ελληνες του εξωτερικού στους οποίους η προθεσμία εκπνέει στις 2 Ιουλίου, με αποτέλεσμα το σύστημα να παραμένει ανοιχτό μέχρι εκείνη την ημερομηνία. Πράγμα που σημαίνει πως ως εκείνο το διάστημα δεν αλλάζει κάτι, αντιθέτως μάλιστα μπορεί να λειτουργήσει παραγωγικά και για τους Ελληνες του εσωτερικού. Ωστόσο, η πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν επιτρέπει την επίσημη ανακοίνωση της παράτασης άμεσα και αυτό γιατί υπάρχει ο φόβος να αφήσουν για την τελευταία στιγμή οι πολίτες την υποβολή των αντιρρήσεων.
Παράλληλα, διαπιστώθηκε πως είναι αρκετά μειωμένος και ο αριθμός των αγροτών που έχουν τρέξει να υποβάλουν τις ενστάσεις τους για τα αγροτεμάχια που έχουν μέσα σε δασική έκταση. Αν και επίσημα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει ζητήσει παράταση, ουσιαστικά είναι κάτι το οποίο επιθυμεί, καθώς ο αριθμός που αντιστοιχεί στους παραπάνω αγρότες φτάνει μόλις το 20%.
Σημαντικό ρόλο στη σκληρή διαπραγμάτευση που συνεχίζεται ανάμεσα σε θεσμούς και ΥΠΕΝ έπαιξαν και οι πιέσεις των επιστημονικών φορέων οι οποίοι ζητούν έντονα την επιμήκυνση του χρόνου υποβολής αντιρρήσεων, ως τη μοναδική λύση για να ολοκληρωθεί σωστά και χωρίς βεβιασμένες κινήσεις η ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Ως εκ τούτου, η παράταση πέραν της 12ης Ιουνίου θεωρείται δεδομένη και το μόνο που απομένει να διασαφηνιστεί είναι η ακριβής της διάρκεια, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει γνωστό με σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος
Μαρίνα Ξυπνητού
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου