Σε υψηλά επίπεδα είναι, επίσης, τα αγόρια ίδιας ηλικίας στην ΠΓΔΜ, στην Κροατία και την Πορτογαλία. Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα της μελέτης και για τα κορίτσια της ίδιας ηλικιακής ομάδας (11 ετών), αφού μόνο δύο χώρες, η Ελλάδα και η Ιταλία, έχουν δείκτη επιπολασμού παχυσαρκίας πάνω από 5%, με τη χώρα μας να έχει 6%.
Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται έντονη αυξητική τάση του επιπολασμού της παχυσαρκίας, καθώς τα αγόρια 11 ετών το 2002 ήταν στο 8% και έφτασαν το 2014 στο 11,9%. Αντίστοιχα, κατακόρυφη είναι η αύξηση των δεικτών παχυσαρκίας και για τα αγόρια 15 ετών στην Ελλάδα (από 4,7% το 2002 σε 8,3% το 2014).
Καμπανάκι
«Παρά τις συνεχείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, εκτιμάται ότι ένας στους τρεις εφήβους στην Ευρώπη εξακολουθεί να είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, με τα υψηλότερα ποσοστά να παρατηρούνται στις χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία είναι ότι η επιδημία βρίσκεται σε άνοδο στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου ιστορικά τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν χαμηλότερα», σχολίασε η περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Zsuzsanna Jakab. Τα χαμηλότερα ποσοστά εφηβικής παχυσαρκίας εντοπίζονται στην Ολλανδία και τη Νορβηγία.
Μανούσος Μανουσάκης: Θλίψη και συγκίνηση στην κηδεία του αγαπημένου σκηνοθέτη [φωτό]
Καθιστική ζωή
Σημαντική μείωση καθημερινής κατανάλωσης φρούτων καταγράφεται για την Ελλάδα, της οποίας τα παιδιά μαζί με του Ισραήλ, της Μάλτας, της Πολωνίας και της Πορτογαλίας έχουν «φτωχή» σε φρούτα διατροφή. Τα 11χρονα αγόρια στην Ελλάδα τρώνε καθημερινά φρούτα σε ποσοστό μόλις 36%, ενώ τα 11χρονα κορίτσια σε ποσοστό 43%. Τα ποσοστά πέφτουν στα 15χρονα Ελληνόπουλα (23% για τα αγόρια και 26% για τα κορίτσια).
Σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκονται τα Ελληνόπουλα και στην καθημερινή μέτρια έως έντονη άσκηση. Τα 11χρονα κορίτσια στη χώρα μας ασκούνται καθημερινά σε ποσοστό 11%, τα 13χρονα σε ποσοστό 8% και τα 15χρονα σε ποσοστό 7%.
Στη χρήση υπολογιστή, πάντως, οι Ελληνες έφηβοι αποδεικνύονται… πρωταθλητές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, η χρήση υπολογιστή περισσότερες από δύο ώρες τα Σαββατοκύριακα αυξήθηκε από το 31% το 2002 στο 77% το 2014 για τα 11χρονα αγόρια. Για τα κορίτσια 13 ετών, το 11% του 2002 χρήσης υπολογιστή τα Σαββατοκύριακα για περισσότερες από δύο ώρες έγινε 64% το 2014.
Επιπλοκές…
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παιδική παχυσαρκία θεωρείται μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία τον 21ο αιώνα. Τα παχύσαρκα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, άσθματος, δυσκολιών στον ύπνο, μυοσκελετικών προβλημάτων και εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων στο μέλλον, καθώς και απουσιών από το σχολείο, ψυχολογικών προβλημάτων και κοινωνικής απομόνωσης.
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου