Η ανακοίνωση έγινε το προηγούμενο διάστημα από τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η υλοποίηση του GREGY αναμένεται να έχει σημαντικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση της Ελλάδας αλλά και στην υιοθέτηση «πράσινων» τεχνολογιών από την ελληνική βιομηχανία.
Το εμβληματικό έργο θα συνδέσει με υποθαλάσσιο καλώδιο χωρητικότητας 3,000 MW και μήκους 950 περίπου χλμ. την Αίγυπτο με την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Η πράσινη και σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργεια που θα μεταφέρει το καλώδιο από την Αίγυπτο στην Ελλάδα θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 9,5 GW που θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει ο Ομιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο. Τα 3.000 αυτά μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει το έργο GREGY, θα υποκαταστήσουν 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως και θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.
Ενας νέος «πράσινος» ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη
Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη, που συνάδει πλήρως με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και την επίτευξη μηδενικών εκπομπών CO2 έως το 2050. Ταυτίζεται απόλυτα με την ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης προς τον εξηλεκτρισμό των ενεργειακών συστημάτων και την τροφοδότησή τους με καθαρή πράσινη ενέργεια, με σκοπό την ταχύτατη διείσδυση των ΑΠΕ και την απεξάρτηση της Ενωσης από τα ορυκτά καύσιμα. Ταυτόχρονα, το GREGY θα συνδράμει αποφασιστικά στην επίτευξη ενεργειακής διαφοροποίησης, υποστηρίζοντας την πολιτική της Ε.Ε. για τη δημιουργία «πράσινων» ενεργειακών διαδρόμων Νότου – Βορρά διασυνδέοντας το ηλεκτρικό σύστημα της Αιγύπτου με την Ευρώπη.
Νέο ΔΕΗ blue hub με δύο ταχυφορτιστές 300kW στο Εμπορικό Πάρκο της Trade Estates στη Λάρισα
Ενας σύμμαχος στην «πράσινη» μετάβαση της ελληνικής βιομηχανίας
Εκτός όμως από τα ευρύτερα οφέλη για το περιβάλλον και την επίτευξη των εθνικών στόχων για αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας, η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο αναμένεται να αποφέρει απτά οφέλη και στην ελληνική βιομηχανία. Η ολοένα και αυξανόμενη περιβαλλοντική συνείδηση των καταναλωτών, είναι βέβαιο πως θα έχει αντίκτυπο και στην αγοραστική συμπεριφορά τους. Τόσο η προσέλκυση πελατών όσο και η αφοσίωση στην επωνυμία του κάθε brand, θα επηρεάζονται άμεσα από τις περιβαλλοντικές επιλογές της κάθε επιχείρησης σε όλους τους τομείς, με έμφαση στη βιωσιμότητα σε κάθε στάδιο της διαδικασίας παραγωγής των προϊόντων.
Σε αυτές τις συνθήκες αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο η κρισιμότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, καθώς η προσφορά 100% πράσινης και σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργεια θα διευκολύνει την ομαλή ενεργειακή μετάβαση της ελληνικής βιομηχανίας και των ελληνικών επιχειρήσεων σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών, σύμφωνα και με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Με την Ευρώπη να εισέρχεται σε μια νέα φάση ενεργειακών επενδύσεων, είναι βέβαιο πως η ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Αίγυπτο που σχεδιάζει, προωθεί και ετοιμάζεται να υλοποιήσει ο Ομιλος Κοπελούζου, θα αποτελέσει τον κρίσιμο ενεργειακό βραχίονα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ειδήσεις σήμερα
Μοντέλο Franchise της ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επιχείρησέ το κι εσύ!
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Σταθερά κοντά στην κοινωνία και τον άνθρωπο