Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Μολδαβή ομόλογό του Μάγια Σάντου ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται ακόμη να συμμετάσχει στις όποιες συνομιλίες για τερματισμό του πολέμου ώστε να έχουν θετικό αντίκτυπο τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις.
“Οσον αφορά το ποιά θα είναι η σύνθεση των συνομιλιών: Ουκρανία, στ’αλήθεια ελπίζω η Ουκρανία να είναι εκεί, Αμερική, Ευρώπη και οι Ρώσοι”, είπε στη συνέχεια ο Ζελένσκι ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί το πλαίσιο.
“Ναι, θα ήθελα στ’αλήθεια να συμμετάσχει η Ευρώπη, γιατί θα γίνουμε μέλη της ΕΕ”.
Οπως τόνισε ο Ζελένσκι, πιστεύει ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο, αλλά θα μπορέσει να το πράξει μόνο αν αφήσει την Ουκρανία να συμμετάσχει στις συνομιλίες.
Λευκορωσία: Απειλεί με πυραύλους Oreshnik πανηγυρίζοντας για την 7η θητεία του
“Μόνο με την Ουκρανία μπορεί να το κάνει αυτό, διαφορετικά δεν θα επιτύχει γιατί η Ρωσία δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος, ενώ η Ουκρανία θέλει”, εξήγησε.
Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ δεσμεύτηκε να λήξει τον πόλεμο μέσα σε 24 ώρες από την ανάληψη της προεδρίας αλλά έκτοτε οι σύμβουλοί του έχουν πει ότι μια συμφωνία μπορεί να χρειαστεί και μήνες για να επιτευχθεί.
Πάντως, ο Τραμπ έχει εκφράσει την πρόθεσή του να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου.
Χθες Παρασκευή ο Πούτιν είπε ότι θα ήθελε να συναντηθεί με τον Τραμπ για να συζητήσουν για την Ουκρανία και επικαλέστηκε ως εμπόδιο για τις διαπραγματεύσεις ένα διάταγμα του 2022 του Ζελένσκι που απαγορεύει τις συνομιλίες με τον Πούτιν.
Στη συνέντευξη Τύπου ο Ζελένσκι διευκρίνισε ότι αυτή την απαγόρευση την επέβαλε για να σταματήσει τον Πούτιν να δημιουργεί άλλους διαύλους επικοινωνίας με συνομιλητές στην Ουκρανία και σημείωσε ότι η Μόσχα επιχειρούσε ενεργά να το κάνει αυτό πριν ο ίδιος υπογράψει το διάταγμα.