Ο δράστης κατηγορείται ότι εισέβαλε την περασμένη Δευτέρα σε σχολή χορού, σκότωσε τα τρία κορίτσια και τραυμάτισε άλλα πέντε παιδιά, καθώς και δύο ενήλικες, συμπεριλαμβανομένης και της δασκάλας που διοργάνωσε το εργαστήρι, Λιάν Λούκας.
Για τον δράστη διαδόθηκε ψευδώς σε ακροδεξιά social media ότι ήταν παράνομος μετανάστης, που έφτασε με βάρκα στη χώρα και ζητούσε άσυλο. Η Ντάουνινγκ Στριτ διέψευσε χθες φήμη των Συντηρητικών ότι ο Στάρμερ θα αναχωρήσει για διακοπές, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός θα παραμείνει στο Λονδίνο τουλάχιστον όλη αυτή την εβδομάδα.
Νωρίτερα, το Σάββατο, ύστερα από έκτακτη σύσκεψη με κορυφαίους υπουργούς του, ο Εργατικός πρωθυπουργός παρείχε πλήρη στήριξη στην Αστυνομία για να αντιμετωπίσει τους εξτρεμιστές, που προσπαθούν «να σπείρουν μίσος τρομοκρατώντας διάφορες κοινότητες». Ο Κιρ Στάρμερ ξεκαθάρισε ότι το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και οι σκηνές βίας που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες (σ.σ.: κατά μουσουλμάνων και άλλων μεταναστών) είναι «δύο πολύ διαφορετικά πράγματα». Ταυτόχρονα, η υπουργός Εσωτερικών, Ιβέτ Κούπερ, απείλησε τους ταραξίες με βαριές ποινές.
Στο στόχαστρο
Πολιτικά πυρά, ως υποκινητή των ρατσιστικών ταραχών, δέχεται ο Νάιτζελ Φάρατζ, τρίτος στις πρόσφατες εκλογές με το Reform UK. Ο υπερδεξιός λαϊκιστής πολιτικός κατηγορήθηκε για υποκίνηση βίας με το αμφιλεγόμενο σχόλιο που έκανε αμέσως μετά τις δολοφονίες στο Σάουθπορτ: «Μήπως μας κρύβουν την αλήθεια;». Ο Ρόμπερτ Τζένρικ, ένα από τα φαβορί για την ηγεσία των Τόρις, είπε ότι η δήλωση του Φάρατζ «δεν βοήθησε καθόλου την κατάσταση».
Τα επεισόδια ξεκίνησαν την Τρίτη, αλλά κλιμακώθηκαν απότομα το Σάββατο, όταν ακροδεξιές ομάδες εκατοντάδων ατόμων συγκρούστηκαν με την Αστυνομία, αλλά και με αντιφασίστες διαδηλωτές, σε Λονδίνο, Χάρτπουλ, Λίβερπουλ, Χαλ, Λιντς, Στόουκ-ον-Τρεντ, Μπλάκπουλ, Μπρίστολ, Σάουθπορτ, στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας και σε άλλα αστικά κέντρα.
Ενταση
Η Αστυνομία προχώρησε σε 100 και πλέον συλλήψεις, ενώ αντιδράσεις στο πολιτικό φάσμα προκάλεσε η τοποθέτηση της τομεάρχη Δημόσιας Τάξης των Συντηρητικών στο Χαμσάιρ, Ντόνα Τζόουνς, που πήρε το μέρος των ταραξιών. «Απλώς κάποιες ομάδες διαμαρτυρίας θέλησαν να υπερασπιστούν τις βρετανικές αξίας και να καταγγείλουν την παράνομη μετανάστευση», είπε.
Δεκάδες αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τους βανδαλισμούς από τις νεοναζιστικές ομάδες και να μπουν ανάμεσα σε αυτές και σε αριστερούς ακτιβιστές, που οργάνωσαν αντιδιαδηλώσεις. Εξάλλου, αρκετοί από τους συλληφθέντες αναμενόταν να προσαχθούν σε αυτόφωρα δικαστήρια, που θα λειτουργούσαν σε 24ωρη βάση.
ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ ΩΣ ΗΘΙΚΟ ΑΥΤΟΥΡΓΟ
Πολλοί στη Βρετανία κατηγορούν ως ηθικό αυτουργό των επεισοδίων τον Ελον Μασκ, επειδή επέτρεψε στον γνωστό Βρετανό εξτρεμιστή Τόμι Ρόμπινσον (το πραγματικό του όνομα είναι Στίβεν Γιάξλεϊ-Λένον) να επαναλειτουργήσει το λογαριασμό του στο Χ (πρώην Twitter). Το 2018 ο Ρόμπινσον αποκλείστηκε διά βίου από το Twitter, αλλά ο Μασκ τον «αποκατέστησε» πέρσι το Νοέμβριο με πρόσχημα την ελευθερία της έκφρασης. Ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Αστυνομικών Διευθυντών της Βρετανίας, Μπι Τζέι Χάρινγκτον, απέδωσε τις ταραχές στην παραπληροφόρηση που διασπείρουν συστηματικά τέτοιοι λογαριασμοί στα social media.
«Η Ακροδεξιά μετακόμισε online κι εκεί η φωνή της είναι πιο επικίνδυνη από ποτέ», σχολίασε σε άρθρο του ο «Guardian». Σε αυτό καταγγέλλει τον Ελον Μασκ ότι με την ελευθεριότητά του συνέβαλε στην αναζωπύρωση της ακροδεξιάς βίας στη Βρετανία και στη νεκρανάσταση μέσα από ορατούς πυρήνες της εκτός νόμου νεοναζιστικής οργάνωσης «Σύνδεσμος Αγγλικής Αμυνας».
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Τρομοκρατία κατά των μεταναστών
Για «τρομοκρατία σε βάρος των μουσουλμάνων» του Ηνωμένου Βασιλείου μίλησε το βρετανικό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Tell Mamma», καθώς οι ταραχές συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση και χθες, με τις συλλήψεις να ξεπερνούν τις 100.
Στα σοβαρότερα επεισόδια, μασκοφόροι έσπασαν τζάμια και πέταξαν καρέκλες στο ξενοδοχείο Holiday Inn του Ρόδερχαμ, που φιλοξενεί πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί τουλάχιστον ένας αστυνομικός.
Αντιμεταναστευτική διαδήλωση με βρετανικές σημαίες και πανό έγινε και έξω από ξενοδοχείο του Αντελσοτ, ενώ στο Μίντλεσμπρο 300 άτομα έκαναν πορεία από το νεκροταφείο στο κέντρο της πόλης φωνάζοντας το σύνθημα «Θέλουμε πίσω τη χώρα μας. Ουαλός είναι ο Τομ Τζόουνς και όχι ο 17χρονος δολοφόνος».
Στο μεταξύ, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Σάιμον Χάρις, εξέφρασε στη Βορειοϊρλανδή ομόλογό του, Μισέλ Ο’Νιλ τον αποτροπιασμό του για το γεγονός ότι οι ρατσιστές διαδηλωτές του Μπέλφαστ, που πετούσαν αντικείμενα στους αστυνομικούς, κρατούσαν την τρίχρωμη ιρλανδική σημαία.