Εναν σοβαρό ανταγωνιστή αποκτούν η Κυανή Ακτή και οι παραλίες της Μεσογείου. Από την εποχή του Μεσοπολέμου και της… Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 είχαν να κολυμπήσουν οι Παριζιάνοι ελεύθερα στον Σηκουάνα.
Τότε το μπάνιο στο ιστορικό ποτάμι του Παρισιού απαγορεύτηκε επισήμως λόγω κακής ποιότητας του νερού, αν και κάποιοι συνέχισαν να βουτάνε στα κρυφά έως τη δεκαετία του ’60.
Τώρα η μετατροπή του Σηκουάνα σε καθαρή πισίνα για τους εκατομμύρια Παριζιάνους αλλά και για τους τουρίστες δεν είναι πολυτέλεια. Είναι κυριολεκτικά… ζήτημα επιβίωσης, με τους καύσωνες έως 50 βαθμών Κελσίου που προβλέπονται στην Πόλη του Φωτός έως το 2050!
Πριν από 30 και πλέον χρόνια ο τότε δήμαρχος -και μετέπειτα πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας- Ζακ Σιράκ είχε υποσχεθεί ότι η αγαπημένη συνήθεια των Παριζιάνων θα ξαναγίνει πραγματικότητα στη διάρκεια της θητείας του. Δεν ευτύχησε όμως να το υλοποιήσει, αφήνοντας τη δόξα στη σημερινή δήμαρχο του Παρισιού, τη σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό, που προέβη την Κυριακή σε επίσημες ανακοινώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Ινταλγκό υπόσχεται κάτι τέτοιο. Με αφορμή την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 από το Παρίσι, η σοσιαλίστρια πολιτικός είχε ανακοινώσει το 2016 ότι, μετά τη διεξαγωγή των αγωνισμάτων κωπηλασίας στον Σηκουάνα, το ποτάμι θα καθαριστεί και θα αποδοθεί στους πολίτες και τους τουρίστες.
Πούτιν: Ξεκινάει η μαζική παραγωγή του νέου πυραύλου Oreshnik - Τα επόμενα σχέδια του «Τσάρου»
Οι δημοτικές Αρχές έχουν ήδη επενδύσει 1,4 δισ. ευρώ για εργασίες καθαρισμού του Σηκουάνα και του παραπόταμού του, Μάρνη. Σύμφωνα με τον δήμο της γαλλικής πρωτεύουσας, οι αναλύσεις αυτής της περιόδου δείχνουν ότι το νερό του Σηκουάνα έχει πιστοποιηθεί ως «ικανοποιητικής» ή και «άριστης» ποιότητας (χαμηλής περιεκτικότητας σε βακτήρια όπως το E. coli και ο εντερόκοκκος), τουλάχιστον όταν ο καιρός είναι καλός. Πρόβλημα υπάρχει μόνο την περίοδο των βροχοπτώσεων, δηλαδή στο 10% του έτους.
Φέτος το καλοκαίρι αναμένεται να τελειώσει και το τελευταίο στάδιο θωράκισης του ποταμού από τα ακάθαρτα νερά, με τη σύνδεση 23.000 παρισινών διαμερισμάτων με το σύστημα αποχέτευσης.
Προηγουμένως τα μη επεξεργασμένα λύματά τους αποβάλλονταν στον Σηκουάνα, όπου κατέληγε επίσης η αποχέτευση 260 πλωτών κατοικιών – αλλά και συμβατικών σπιτιών ή επιχειρήσεων. Τώρα οι κατοικημένες βάρκες του Παρισιού θα συνδεθούν με το κεντρικό σύστημα, οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων του οποίου θα εκσυγχρονιστούν, ενώ θα κατασκευαστούν και νέες.
Οπως διευκρίνισε η δήμαρχος Ινταλγκό, οι παραλίες του Σηκουάνα θα βρίσκονται σε τρία σημεία: στο Ιλ Σεν-Λουί στο κέντρο της πόλης, στην Γκρενέλ, στο 15ο διαμέρισμα προς τα δυτικά, και στο Μπερσί, στο 12ο διαμέρισμα στα ανατολικά. Στα σημεία θα υπάρχουν ναυαγοσώστες και σημαδούρες. Οι ζώνες κολύμβησης θα είναι επίσης «προσβάσιμες από πλωτήρες και εξοπλισμένες στις αποβάθρες με χώρους όπου οι κολυμβητές θα μπορούν να αλλάζουν, να κάνουν ντους και να διατηρούν τα υπάρχοντά τους ασφαλή». Καλές βουτιές, λοιπόν, σε δύο χρόνια από τώρα!
Ειδήσεις σήμερα
Βάσεις ΑΕΙ-3ο πεδίο: Η εκτίμηση για τις ιατρικές και φαρμακευτικές σχολές
Νέες ταυτότητες: Θα έχουν δεκαετή ισχύ, τι θα αναγράφουν