Ομως, σχεδόν 100 μέρες αφότου η νευρώδης και βραχύσωμη πολιτικός ορκίστηκε πρωθυπουργός της πιο δεξιάς μεταπολεμικής κυβέρνησης στη Ρώμη, οι φόβοι στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Παρά τις νεοφασιστικές της ρίζες των «Αδελφών της Ιταλίας», τη συχνά επιθετική ρητορική και το διορισμό υπουργών και ανώτερων αξιωματούχων που εγκωμιάζουν ανοιχτά το Εθνικό Κοινωνικό Κίνημα (μεταπολεμικό φορέα των μουσολινικών, που είχε απομονωθεί στη Βουλή από τα κόμματα του Συνταγματικού Τόξου), η Τζόρτζια Μελόνι δείχνει να κρατάει γερά το τιμόνι, αποφεύγοντας ρήξεις και κακοτοπιές.
Χθες έληξε η πρώτη εσωτερική της δοκιμασία, με την ολοκλήρωση της τριήμερης απεργίας των βενζινοπωλών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το τέλος της αναστολής του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, που είχε εφαρμόσει ο Ντράγκι λόγω της πανδημίας. Στο συγκεκριμένο ζήτημα η Μελόνι πήρε το ρίσκο να αθετήσει μια σαφή προεκλογική δέσμευση και να συγκρουστεί με τους συμμάχους της, Ματέο Σαλβίνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Το αν υπέστη πολιτική ζημιά θα το δείξουν οι επόμενες δημοσκοπήσεις, αλλά το πιθανότερο είναι να γλιτώσει με γρατζουνιές. Μέχρι στιγμής η διακυβέρνησή της αρέσει στους Ιταλούς, που την ανεβάζουν δημοσκοπικά πάνω από το 30%, περιορίζοντας τη Λέγκα του Σαλβίνι και τη Forza Italia του Μπερλουσκόνι σε ρόλο φτωχού συγγενή (7%-8% έκαστος).
Αυτοί όμως που έχουν να λένε για την προσαρμογή της Μελόνι στο ρεαλισμό είναι οι Ευρωπαίοι. «Προφανώς παραδειγματίστηκε από το πάθημα της Βρετανίας. Η περιπέτεια της Λιζ Τρας μάς έδειξε πόσο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε σε θέματα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής», τόνισε ο προερχόμενος από την Κεντροαριστερά, Ιταλός επίτροπος και πρώην πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι.
Κατά την καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, Σοφία Βεντούρα, αυτό που υπέστη η 46χρονη πρώην δημοσιογράφος και υπουργός του Μπερλουσκόνι είναι κυριολεκτικά μια μεταμόρφωση: «Λείανε τη φρασεολογία της σε σχέση με την αντιπολιτευτική περίοδο και κατάλαβε ότι πρέπει να αλλάξει προφίλ για να γίνει αξιόπιστη διεθνής ηγέτιδα».
Ο λόγος που η Τζόρτζια έγινε «καλό κορίτσι» αφορά πρώτα και κύρια το χρήμα. Η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο χρέος στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα -σχεδόν 150% του ΑΕΠ- και η δραματική πτώση της Λιζ Τρας από τη βρετανική πρωθυπουργία δύο μέρες προτού η Μελόνι αναλάβει καθήκοντα αποκάλυψε τους κινδύνους τού να τα βάζει κανείς με τις αγορές.
Σε αυτή τη λεπτή φάση, που δανείζεται με 10ετές επιτόκιο πάνω από 4%, η Ιταλία έχει απόλυτη ανάγκη τα 190 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για χορηγήσεις και δάνεια που θα εκταμιεύονται παράλληλα με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Ντράγκι. Εχοντας απόλυτη ανάγκη τα λεφτά, η Μελόνι έσπευσε αμέσως μετά την ορκωμοσία της να συναντηθεί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να τη διαβεβαιώσει πως η Ιταλία θα τηρήσει όλες της τις υποχρεώσεις, παρά τις επιφυλάξεις που η ίδια και το κόμμα της είχαν διατυπώσει προεκλογικά.
Λίβανος: Τουλάχιστον 6 νεκροί από ισραηλινό πλήγμα - Οι 4 διασώστες
Παρόμοιους όρκους πίστης έδωσε η Μελόνι στο ΝΑΤΟ και στον αγώνα που διεξάγει στην Ουκρανία, ώστε να σβήσει κάθε φιλορωσική υποψία για το πρόσωπό της. (Αλλωστε ο στιγματισμένος φιλορώσος της κυβέρνησης είναι ο Σαλβίνι.)
Η κόντρα Μελόνι με τον Μακρόν
Ακόμη και η πρώτη σοβαρή διαμάχη της θητείας της με τον Εμανουέλ Μακρόν για το Μεταναστευτικό λύθηκε με αμοιβαίες εξηγήσεις. Τρεις εβδομάδες μετά την ορκωμοσία της Μελόνι, ο Γάλλος πρόεδρος κατήγγειλε σε σκληρή γλώσσα την Ιταλία για την άρνησή της να δεχτεί τον ελλιμενισμό ενός πλοίου ΜΚΟ με 200 μετανάστες από την Αφρική, που έδεσε τελικά σε γαλλικό λιμάνι. Οι σύμβουλοι επικοινωνίας της Μελόνι απέδωσαν το θέμα σε παρεξήγηση υποστηρίζοντας ότι, έχοντας λανθασμένη εντύπωση, η Ιταλίδα πρωθυπουργός ευχαρίστησε εκ των προτέρων στο Twitter τον Μακρόν για την υποδοχή του πλοίου. Ομως ο Γάλλος πρόεδρος δεν είχε εκδηλώσει τέτοια πρόθεση και θεώρησε πως η πονηρή Ιταλίδα τον χειραγώγησε. Το θέμα, τέλος πάντων, δεν είχε συνέχεια.
Ειδήσεις σήμερα
Κλειστά σχολεία: Που δεν θα χτυπήσει κουδούνι λόγω κακοκαιρίας
Πρόταση μομφής: Σύγκρουση κορυφής σήμερα Μητσοτάκη-Τσίπρα
Μάξιμος Σαράφης: Τον έκαψε η… καφετζού