Ο σχολιασμός της Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) αρχίζει με την αμερικανική ρήση «υπάρχει ένας νέος σερίφης στην πόλη», μία φράση που χρησιμοποιεί και ο ίδιος ο Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, επισημαίνει το σχόλιο, «διαμήνυσε στο κοινό ότι η απειλή δεν προέρχεται από τη Ρωσία ή την Κίνα, αλλά από αυτό που ο ίδιος αποκαλεί υποχώρηση της Ευρώπης από τις θεμελιώδεις αξίες της. Αφορμή για τον Βανς ήταν η ακύρωση των εκλογών στη Ρουμανία και η ποινική δίωξη για αντιφεμινιστικές αναρτήσεις στη Γερμανία, καθώς και για πολέμιους των αμβλώσεων στη Μεγάλη Βρετανία. Συν τοις άλλοις δεν έλειψε και η νουθεσία, ότι η παράτυπη μετανάστευση αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη». Όλα αυτά, παρατηρεί η εφημερίδα της Φρανκφούρτης «ήταν σαν μία ψυχρολουσία για το κοινό, που μόλις τώρα αρχίζει να συνηθίζει την αλλαγή πορείας της αμερικανικής πολιτικής στο ζήτημα της Ουκρανίας. Τα χειροκροτήματα ήταν ελάχιστα».
Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt παρατηρεί ότι «η ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου J.D. Vance στο Μόναχο αναμενόταν με αγωνία. Ωστόσο, αντί να μιλήσει για τον ρόλο της Αμερικής στον κόσμο, ο Αμερικανός επιδόθηκε σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους Ευρωπαίους». «Ανοιχτή αντιπαράθεση μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ στο Μόναχο» βλέπει η εφημερίδα Die Welt. Για «πολιτιστικό πόλεμο εναντίον της Ευρώπης» κάνει λόγο η Tageszeitung (taz).
«Πόσο καταστροφική μπορεί να είναι η έκβαση της υπόθεσης για την Ευρώπη;» διερωτάται η Stuttgarter Zeitung. Η εφημερίδα σημειώνει ότι «στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια ο Βανς μίλησε ελάχιστα έως καθόλου για το ζήτημα της ασφάλειας. Εν συντομία επαίνεσε τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων να ‘κάνουν περισσότερα’, λέγοντας ότι αυτό περιμένει και ο Τραμπ. Από κει και πέρα, ο Βανς- αναπληρωτής ενός προέδρου, ο οποίος το 2020 δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει την ήττα του απέναντι στον Μπάιντεν- κατηγόρησε τους Ευρωπαίους με απόλυτη σοβαρότητα για περιστολή των κοινών δημοκρατικών αξιών και της ελευθερίας του λόγου. Τα όσα είπε ο Βανς φανερώνουν σύγχυση και διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Σε κάνουν να ανατριχιάζεις».
Υπέρ της AfD ο Λευκός Οίκος
Ιδιαίτερη μνεία κάνει ο γερμανικός τύπος για τη σύσταση του Αμερικανού αντιπροέδρου προς τους πολιτικούς ηγέτες του Βερολίνου να συνεργαστούν με την ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) μετά τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου. «Πρόκειται περί θρασύτητας» σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung. «Ελάχιστη είναι η πιθανότητα να έχει μελετήσει επιμελώς ο Τζέι Ντι Βανς τις προγραμματικές θέσεις, την ιδιοσυστασία και τους στόχους της AfD. Παρά ταύτα ο Αμερικανός, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν ξεχωρίσει ως ιδιαίτερος γνώστης της γερμανικής εσωτερικής πολιτικής, αξιοποίησε την πρώτη του επίσκεψη ως αντιπρόεδρος στη Γερμανία για να συστήσει με απόλυτη σοβαρότητα και τουλάχιστον εμμέσως στα γερμανικά πολιτικά κόμματα μία συνεργασία με την AfD- και αυτό μία ημέρα μετά την επίσκεψή του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου. Η λέξη ‘προσβολή’ δεν αρκεί για να περιγράψει όλη αυτή την κατάσταση…»
Για το ίδιο ζήτημα η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σημειώνει: «H κυβέρνηση Τραμπ προκαλεί σύγχυση- όχι μόνο με τον αιφνιδιασμό των Ευρωπαίων συμμάχων, η ταχύτητα του οποίου φαίνεται να αποπροσανατολίζει πλέον και την ίδια την Ουάσινγκτον, αλλά και με μία ανάμειξη της Αμερικής στον γερμανικό προεκλογικό αγώνα που δεν έχει προηγούμενο, παρά μόνο στην εποχή της αποναζιστικοποίησης (μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο). Μόνο που αυτή τη φορά η Ουάσινγκτον δεν προειδοποιεί για μία επιστροφή των ναζί, αλλά καλεί τα πολιτικά κόμματα της Γερμανίας να συνεργαστούν με την AfD».
Πηγή: Deutsche Welle
Αναβρασμός στην Ευρώπη μετά την ομιλία του Τζέι Ντι Βανς στο Μόναχο – Πώς αντέδρασαν Σολτς, Μερτς και Βάιντελ
Έντονες είναι οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών στα όσα τους διεμήνυσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, στη χθεσινή (14/2) του ομιλία κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος υποστήριξε ότι η ΕΕ εξυπηρετεί συμφέροντα από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και αρνείται να δει την πραγματικότητα, με τα μεγάλα κόμματα να αρνούνται, όπως είπε, τον διάλογο με ακροδεξιά κόμματα που αυξάνουν τη δημοτικότητά τους.
«Υπάρχουν συμφέροντα στα οποία δεν αρέσει η ιδέα ότι κάποιος με μια εναλλακτική άποψη μπορεί να εκφράσει μια διαφορετική άποψη ή, Θεός φυλάξοι, να ψηφίσει διαφορετικά ή, ακόμη χειρότερα, να κερδίσει τις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας την απουσία πολιτικών που εκλέχτηκαν, αλλά κατηγορούνται για συνδέσεις με ακροδεξιά κακοποιά στοιχεία. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε τους ανθρώπους μας, ακόμη και όταν αυτοί εκφράζουν απόψεις που διαφωνούν με την ηγεσία τους», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Στη συνέχεια, σημείωσε πως «αν τρέχετε με το φόβο των δικών σας ψηφοφόρων, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει η Αμερική για εσάς, ούτε, για την ακρίβεια, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για τον αμερικανικό λαό που εξέλεξε εμένα και εξέλεξε τον πρόεδρο Τραμπ».
Σάλος στη Γερμανία από τις δηλώσεις Βανς – «Πυρά» από Όλαφ Σολτς και Φρίντριχ Μερτς
Απάντηση στα όσα είπε χθες (14/2) ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, έδωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου.
«Θα αποφασίσουμε μόνοι μας πώς θα συνεχίσουμε τη Δημοκρατία μας» τόνισε ο Σολτς, διαμηνύοντας ότι δεν θα δεχτεί ανθρώπους που «επεμβαίνουν στη δημοκρατία μας».
Ο Γερμανός καγκελάριος απάντησε και στις αναφορές του Τζέι Ντι Βανς περί ακροδεξιάς, αποκλείοντας κάθε συνεργασία με το νεοναζιστικό μόρφωμα AfD. «Η Γερμανία είναι μια πολύ ισχυρή δημοκρατία, και ως ισχυρή δημοκρατία, είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ότι η ακροδεξιά πρέπει να είναι εκτός πολιτικού ελέγχου και εκτός από τις διαδικασίες λήψης πολιτικών αποφάσεων και ότι δεν θα υπάρξει συνεργασία μαζί τους», είπε. «Απορρίπτουμε πραγματικά κάθε ιδέα συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων μας και αυτών των ακροδεξιών κομμάτων».
Αναφορά έκανε και στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «οι Ευρωπαίοι θα στηρίζουν την Ουκρανία όσο είναι απαραίτητο, ακόμα και πέρα από οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία». Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν καμία ειρήνη που απλά υπαγορεύεται. «Θα υπάρξει ειρήνη μόνο εάν διασφαλιστεί η κυριαρχία της Ουκρανίας», είπε.
Σύμφωνα με τον Σολτς, δυνατό μήνυμα προς τον Πούτιν θα είναι «μια ισχυρή Ουκρανία με τη στήριξη της Δύσης». Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ανέφερε, θα τελειώσει πραγματικά με ειρήνη, μόνον εφόσον διασφαλιστεί η κυριαρχία του Κιέβου.
Τέλος, ο Όλαφ Σολτς αναφέρθηκε και στην αύξηση των αμυντικών δαπανών της Ευρώπης, τόσο στην ομιλία του στη διάσκεψη όσο και μέσω X/Twitter.
Στην ομιλία του, ο καγκελάριος της Γερμανίας προέβλεψε ότι η μελλοντική κυβέρνηση της χώρας θα μπορούσε να δημιουργήσει μια εξαίρεση για τις δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια, όταν βρεθεί αντιμέτωπη με το συνταγματικό όριο της χώρας για το ομοσπονδιακό δημόσιο χρέος.
Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η μελλοντική ηγεσία θα εφαρμόσει αυτές τις εξαιρέσεις για να χαλαρώσει το λεγόμενο φρένο χρέους.
Η Ευρώπη, ανέφερε ο Σολτς, θα πρέπει να αναπτύξει την αμυντική της βιομηχανία. Ωστόσο, η Γερμανία θα συνεχίσει να αγοράζει στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ. Ο Γερμανός καγκελάριος είπε χαρακτηριστικά ότι χρειάζεται μια «ισχυρή ευρωπαϊκή βιομηχανία όπλων». «Δεν εγκαταλείπουμε τη διατλαντική ενοποίηση των αμυντικών μας βιομηχανιών. Θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε νέο αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό στο μέλλον», συμπλήρωσε.
Καταφεύγοντας στο X, ο Όλαφ Σολτς συμπλήρωσε τα εξής: «Για να διασφαλίσουμε ότι ζούμε ειρηνικά ως Ευρωπαίοι στο μέλλον, πρέπει να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τις αμυντικές μας δαπάνες. Για το σκοπό αυτό, προτείνω μια εξαίρεση στο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ – για όλες τις επενδύσεις σε αμυντικό εξοπλισμό που υπερβαίνουν την προηγούμενη κατευθυντήρια γραμμή του ΝΑΤΟ του 2%.»
Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (CDU), Φρίντριχ Μερτς, δήλωσε σε συνέντευξή του στους τηλεοπτικούς σταθμούς RTL και ntv ότι τα σχόλια του Βανς στη διάσκεψη για την ασφάλεια ήταν μια «σχεδόν επιθετική προσέγγιση προς τους Ευρωπαίους, ειδικά προς εμάς τους Γερμανούς».
«Έχουμε διαφορετική άποψη και του το έκανα πολύ σαφές σήμερα το απόγευμα στη συζήτησή μας, η οποία στην πραγματικότητα αφορούσε εντελώς διαφορετικά θέματα», είπε ο Μερτς στους δημοσιογράφους.
Γερμανός υπουργός Άμυνας: «Απαράδεκτο να συγκρίνει την Ευρώπη με αυταρχικά καθεστώτα»
Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, επέκρινε και αυτός έντονα τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ για τον ισχυρισμό του ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιβάλλουν αντιδημοκρατικές πολιτικές και καταστέλλουν τις επικριτικές φωνές.
«Οφείλω να απαντήσω στην ομιλία που ακούσαμε νωρίτερα από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός προσθέτοντας ότι ενώ οι Ευρωπαίοι δημοκράτες τηρούν σταθερή στάση απέναντι στον ακροδεξιό εξτρεμισμό, παραμένουν πλήρως προσηλωμένοι στα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. «Ο Βανς μιλάει για τον εκμηδενισμό της δημοκρατίας και, αν κατάλαβα καλά, συγκρίνει την κατάσταση σε μέρη της Ευρώπης με την κατάσταση σε αυταρχικά καθεστώτα. Κυρίες και κύριοι, αυτό είναι απαράδεκτο», είπε.
Τόνισε ότι στη δημοκρατία της Γερμανίας, κάθε άποψη έχει φωνή και ότι ακροδεξιά κόμματα όπως το AfD συνεχίζουν σήμερα τις προεκλογικές τους εκστρατείες, όπως κάνουν και τα άλλα κόμματα.
«Αν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε ανοίξει την τηλεόραση όταν έφτασε χθες, θα έβλεπε έναν κορυφαίο υποψήφιο αυτού του κόμματος στη γερμανική τηλεόραση στην prime time», συνέχισε.
Ο Βανς στην ομιλία του αναφέρθηκε και στο θέμα της μετανάστευσης. Όπως είπε: «Από όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα έθνη που εκπροσωπούνται εδώ, πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο επείγον από τη μαζική μετανάστευση». Αναφέρθηκε στην αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε με αυτοκίνητο την Πέμπτη (13/2) στο Μόναχο και προέτρεψε το Βερολίνο να συνεργαστεί με το ακροδεξιό AfD για τον περιορισμό της μετανάστευσης.
Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ζήτησε από την Ευρώπη να ενισχύσει περαιτέρω την άμυνά της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για να γίνει αυτό, ο καλύτερος τρόπος είναι να αγοράσει όπλα από την Αμερική, αντί να παράγει τα δικά της ή να ψάξει σε άλλες αγορές. Αντιδρώντας σε αυτό, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Βρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, είπε ότι η «Ευρώπη έλαβε το μήνυμα» σχετικά με την αύξηση των δαπανών από τα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ πάνω από το 2% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, ο Γερμανός πρόεδρος επέκρινε τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «κοσμοθεωρία η οποία δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τους καθιερωμένους κανόνες» και εξέφρασε την ανησυχία του για τη συγκέντρωση εξουσίας μεταξύ των επιχειρηματιών στις ΗΠΑ.
Η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ «έχει μια διαφορετική κοσμοθεωρία από εμάς, μια κοσμοθεωρία που δεν λαμβάνει υπ’όψιν τους καθιερωμένους κανόνες, τις καθιερωμένες συνεργασίες και την εμπιστοσύνη», είπε συγκεκριμένα, ενώ σημείωσε: «Η απουσία κανόνων δεν πρέπει να γίνει το πρότυπο για μια νέα τάξη πραγμάτων στον κόσμο».
Ομιλία Τζέι Ντι Βανς: «Χαμόγελα» από το AfD και το BSW
Ενθουσιώδης ήταν, αντιθέτως, η αντίδραση της αρχηγού της AfD Αλίς Βάιντελ, η οποία χαρακτήρισε «εξαιρετική» και «εντυπωσιακή» την ομιλία του Τζέι Ντι Βανς και παρέθεσε αποστροφή του λόγου του Αμερικανού αντιπροέδρου: «Δεν υπάρχουν τείχη προστασίας στη δημοκρατία», ενώ σχολίασε ότι δεν χειροκρότησαν τον κ. Βανς οι εκπρόσωποι των CDU, CSU, SPD και Πρασίνων.
Σχεδόν στο ίδιο πνεύμα, η αρχηγός του αριστερού συντηρητικού κόμματος BSW, Ζάρα Βάγκενκνεχτ δήλωσε ότι «θα πρέπει να ήταν σοκ για το ευρωπαϊκό κατεστημένο που εξαρτάται από τις ΗΠΑ το γεγονός ότι τους επικρίνει ένας αντιπρόεδρος των ΗΠΑ για θέματα ελευθερίας του λόγου και την κουλτούρα ακύρωσης». Ωστόσο, ο κ. Βανς, συνέχισε η κυρία Βάγκενκνεχτ, «δεν είπε σχεδόν τίποτα για το κεντρικό ζήτημα της ειρήνης και της ασφάλειας. Αυτό δεν ήταν αρκετό».
Ηγεσία της ΕΕ για Τζέι Ντι Βανς: «Είναι σαν οι ΗΠΑ να προσπαθούν να τσακωθούν με την Ευρώπη – Πρέπει να αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες»
Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάγια Κάλας, δήλωσε την Παρασκευή ότι η ομιλία του αντιπρόεδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς στη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου έδειξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «προσπαθούν να τσακωθούν» με την Ευρώπη.
«Ακούγοντας αυτή την ομιλία, προσπαθούν να τσακωθούν μαζί μας και εμείς δεν θέλουμε να τσακωθούμε με τους φίλους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κάλας στο Μόναχο.
Η Κάλας πρόσθεσε ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μεγαλύτερες απειλές όπως η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Από πλευράς της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, αποδέχτηκε με έμμεσο τρόπο τις δηλώσεις του Βανς, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει περισσότερα όπλα. «Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα και για να το πετύχει αυτό χρειάζεται να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες που επί του παρόντος στην ΕΕ είναι λίγο κάτω από το 2% του ΑΕΠ πάνω από το 3% του ΑΕΠ και αυτό σημαίνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια περισσότερες επενδύσεις κάθε χρόνο», είπε η φον ντερ Λάιεν.
Για το λόγο αυτό, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας για τις αμυντικές επενδύσεις. «Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει «ελεγχόμενα και υπό όρους».
Επιπλέον, είπε ότι η Κομισιόν θα προτείνει ένα ευρύτερο πακέτο εξατομικευμένων εργαλείων για την αντιμετώπιση της ειδικής κατάστασης κάθε κράτους μέλους. Τόνισε, ακόμη, ότι «για ένα τεράστιο πακέτο Άμυνας χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή προσέγγιση στον καθορισμό των επενδυτικών μας προτεραιοτήτων» και αυτό θα επιτρέψει επενδύσεις σε αμυντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που είναι απαραίτητα.
Ειδήσεις Σήμερα
- «Ο ερωτευμένος εγκέφαλος μοιάζει με εθισμένο στην κοκαΐνη εγκέφαλο», λέει ο καθηγητής ψυχιατρικής Αντώνιος Ντακανάλης
- Κέρκυρα: Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική για φωτιά σε ξενοδοχείο [βίντεο]
- Κίνηση τώρα: Καραμπόλα τεσσάρων οχημάτων στο ύψος των ΚΤΕΛ στον Κηφισό