Τον Μάιο, το 10 μηνών αγοράκι παραδόθηκε στη γερμανική υπηρεσία παιδικής πρόνοιας, με την αιτιολογία ότι η μητέρα του, που φέρεται να πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα, ήταν ακατάλληλη για γονέας και το βρέφος ήταν ανεπαρκώς ανεπτυγμένο, σύμφωνα με την Daily Sabah. Παρά τις διαμαρτυρίες των βιολογικών γονέων για τους ανάδοχους γονείς που επελέγησαν για το παιδάκι, η υπηρεσία παρέμενε αρχικά ακλόνητη στην απόφασή της. Το θέμα έφτασε ως τα τουρκικά ΜΜΕ.
Η τουρκική οικογένεια, που ζει στην πόλη Ντούισμπουργκ, κατήγγειλε ότι το παιδί τους δόθηκε σε ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων που ζει κοντά στην Κολωνία. Ισχυρίστηκαν ότι δεν επρόκειτο για μεμονωμένη περίπτωση και ότι πολλές άλλες τουρκικές οικογένειες είχαν το ίδιο «πρόβλημα». Η μητέρα, μιλώντας με τα αρχικά Α.Κ., υποστήριξε ότι της επιτρεπόταν να βλέπει τον γιο της μόνο μία φορά τον μήνα και κάλεσε τις τουρκικές Αρχές να τη βοηθήσουν.
Αφού η υπόθεση πήρε δημοσιότητα και η Γερμανία ανακάλεσε την απόφαση να δώσει το παιδάκι στο συγκεκριμένο ζευγάρι, η Α.Κ. έκανε νέες δηλώσεις, λέγοντας ότι προφανώς η υπηρεσία πρόνοιας «ένιωσε την πίεση».
«Το γραφείο του υπουργείου Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Τουρκίας στο Ντίσελντορφ μας βρήκε δικηγόρο και η υπουργός ενδιαφέρθηκε προσωπικά για την υπόθεση», είπε η μητέρα, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη της.
Λονδίνο: Εκκένωση τερματικού σταθμού στο αεροδρόμιο Gatwick [βίντεο]
Η A.K. δήλωσε ότι έλαβε επίσης πολλά μηνύματα υποστήριξης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ελπίζουμε η Πρόνοια να μην κάνει άλλο λάθος και να τοποθετήσει τον γιο μου τουλάχιστον σε μια τουρκική οικογένεια, ώστε να μην στερηθεί την ευκαιρία να μάθει την τουρκική κουλτούρα και γλώσσα», είπε.
Το υπουργείο Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Τουρκίας είχε προτείνει νωρίτερα δύο Τούρκους εθελοντές ανάδοχους γονείς για το παιδί. Το υπουργείο ανέφερε σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ότι ελπίζει πως το αίτημα αυτό θα εξεταστεί. Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι ζητά από τις χώρες υποδοχής να λαμβάνουν υπόψη τους τις επιλογές τρόπου ζωής που βασίζονται σε πολιτιστικούς και ηθικούς κανόνες σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν αξιολογούν τη διαδικασία αναδοχής παιδιών από την Τουρκία.