Το ΥΠΕΞ του κατάρ ανέφερε ότι οι 13 όμηροι θα είναι μόνο γυναίκες και παιδιά ενώ τα μέλη των ίδιων οικογενειών θα συγκεντρωθούν στην ίδια ομάδα
Η προσωρινή κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί αύριο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα, εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι η πρώτη ομάδα ομήρων θα παραδοθεί στις 4 το απόγευμα.
Ο Δρ Majed al Ansari είπε ότι η πρώτη ομάδα θα αποτελείται από 13 άτομα και θα δοθεί προτεραιότητα στις οικογένειες.
Ειδικότερα, ο ΥΠΕΞ του Κατάρ ανέφερε ότι η έναρξη της παύσης θα είναι στις 7 το πρωί της Παρασκευής 24 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει όπως έχει συμφωνηθεί για τέσσερις ημέρες».
«Η πρώτη ομάδα αμάχων που θα απελευθερωθούν από τη Γάζα θα είναι γύρω στις 4 μ.μ. της ίδιας ημέρας. Θα είναι 13 στον αριθμό, γυναίκες και παιδιά μόνο ενώ οι όμηροι των ίδιων οικογενειών θα συγκεντρωθούν στην ίδια ομάδα.”
Είπε ότι οι συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών πήγαν «πολύ καλά» και συνεχίστηκαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ στη Ντόχα είπε ότι δεν είναι σε θέση να συζητήσουν για λόγους ασφαλείας πού θα απελευθερωθούν οι όμηροι, αλλά είπε ότι θα εμπλακεί ο Ερυθρός Σταυρός.
Ο ίδιος ανέφερε ότι επίσης το Ισραήλ θα απελευθερώσει προχωρήσει στην απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων αύριο μετά την απελευθέρωση των ομήρων. Δεν διευκρίνισε πόσοι Παλαιστίνιοι που κρατούνται από το Ισραήλ θα απελευθερωθούν σε πρώτο βαθμό.
Όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, είπε ότι θα επιτραπεί στον παλαιστινιακό θύλακα από τις 7 το πρωί και αναμένει ότι θα παραδοθεί «το συντομότερο δυνατό» από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο.
ΗΠΑ: Ο νέος υπουργός Άμυνας του Τραμπ παρά λίγο θα σκότωνε άνθρωπο με τσεκούρι - Τι τατουάζ έχει [βίντεο]
«Θα είναι ένα κλάσμα της βοήθειας που χρειάζεται στη Γάζα. Η ανάγκη είναι τόσο μεγάλη στη Γάζα», πρόσθεσε ο Δρ αλ Ανσάρι.
Ο Νετανιάχου για την απελευθέρωση των ομήρων
«Υπάρχουν πολλές προκλήσεις για να το πετύχουμε αυτό». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε νωρίτερα σήμερα (23/11/2023) πως ελπίζει στην απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, αναφέροντας ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις για να επιτευχθεί αυτό.
«Ελπίζουμε να απελευθερώσουμε τους ομήρους μας, υπάρχουν πολλές προκλήσεις για να το πετύχουμε αυτό», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ισραήλ.
«Ελπίζουμε να απελευθερώσουμε την πρώτη ομάδα και μετά από αυτό, δεσμευόμαστε να τους απελευθερώσουμε όλους», συμπλήρωσε ο Νετανιάχου.
Μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην οποία κατέληξαν Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση 50 ομήρων με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων και τετραήμερη παύση των εχθροπραξιών δεν τέθηκε, όπως αναμενόταν, σήμερα σε εφαρμογή, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να αναφέρουν ότι η συμφωνία δεν θα τεθεί σε ισχύ νωρίτερα από αύριο, Παρασκευή.
Πηγή της ισραηλινής κυβέρνησης, που επικαλείται το βρετανικό δίκτυο BBC, αναφέρει ότι η Χαμάς έχει υποβάλει πρόσθετες απαιτήσεις στη συμφωνία που έχει κλείσει με το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων.
Δεν είναι σαφές ποιες είναι αυτές οι απαιτήσεις, αναφέρει επίσης το BBC. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, 50 Ισραηλινοί όμηροι πρόκειται να απελευθερωθούν από τη Χαμάς και 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι να αφεθούν ελεύθεροι από το Ισραήλ, μαζί με μια τετραήμερη προσωρινή παύση των μαχών.
Η συμφωνία αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ το πρωί της Πέμπτης, ωστόσο, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η πολυαναμενόμενη απελευθέρωση της πρώτης ομάδας των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.
Κατάρ και Ηνωμένες Πολιτείες, που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, έσπευσαν να καθησυχάσουν μετά την ανακοίνωση, κάνοντας λόγο για τελευταίες λεπτομέρειες και τεχνικά ζητήματα.
Ραγίζουν καρδιές οι συγγενείς των ομήρων της Χαμάς
Περιμένουν τους συγγενείς τους που είναι όμηροι της Χαμάς να γυρίσουν. Ελπίζουν πως θα τους δουν να επιστρέφουν και χαμογελούν. Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Εϊτάν Γκόνεν ο οποίος κάθεται στο υπνοδωμάτιο της κόρης του, Ρόμι και κοιτάζει τις φωτογραφίες της.
Προσεύχεται η 23χρονη να είναι μεταξύ αυτών που θα επιστρέψουν όταν τεθεί σε ισχύ η προσωρινή ανακωχή του Ισραήλ με τη Χαμάς και απελευθερωθούν κάποιοι από τους ομήρους.
Ο Γκόνεν ανασηκώνει το κεφάλι του και προσπαθεί να συγκρατήσει τα δάκρυά του.
Σε ένα ράφι πίσω του βρίσκονται κορνίζες με φωτογραφίες, ένα βερνίκι νυχιών και μια συλλογή καλλυντικών, όπως τα είχε αφήσει η 23χρονη Ρόμι, όταν έφυγε από το σπίτι της στο βόρειο Ισραήλ για να πάει σε ρέιβ πάρτι στα νότια όπου έγινε η σφαγή από Παλαιστίνιους ενόπλους της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
«Μου ήταν πολύ, πολύ δύσκολο να μπω στο δωμάτιο της Ρόμι για 47 ημέρες. Και τώρα είμαστε σε αυτό το δωμάτιο και τα συναισθήματα είναι πολύ, πολύ έντονα», δήλωσε ο πατέρας της όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το Reuters. «Αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι η Ρόμι θα επιστρέψει πίσω στο σπίτι. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ρόμι θα επιστρέψει πίσω στο σπίτι, ζωντανή» πρόσθεσε.
Στο χέρι του κρατά μια φωτογραφία στην οποία φαίνεται ο ίδιος σε νεότερη ηλικία να κρατά αγκαλιά την κόρη του, που ήταν τότε μωρό.
Την τελευταία φορά που μίλησαν, το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, η Ρόμι έτρεχε για τη ζωή της μαζί με την καλύτερή της φίλη, την Γκάγια. Οι κοπέλες κρύφθηκαν στους θάμνους και προσεύχονταν να σωθούν, ενώ οι ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν αφηνιασμένοι στο πάρτι στο οποίο είχαν πάει. Όλη την ώρα, η Ρόμι μιλούσε στο τηλέφωνο με την οικογένειά της.
Αφού έμειναν για ώρες κρυμμένες και ενώ οι ένοπλοι τις πλησίαζαν, οι δύο κοπέλες κατάφεραν να ειδοποιήσουν έναν συνάδελφό τους, τον Μπεν, που ήταν επίσης στο πάρτι. Εκείνος τις πήρε στο αυτοκίνητό του και προσπάθησαν να διαφύγουν, δήλωσε ο Γκόνεν.
«Δολοφόνησαν τον Μπεν και την Γκάγια που κάθονταν στο μπροστινό κάθισμα. Και αυτό σε απευθείας σύνδεση, εκείνη την ώρα. Ακούσαμε τους πυροβολισμούς», δήλωσε ο ίδιος. «Η Ρόμι χτυπήθηκε στο χέρι από σφαίρα. Ούρλιαζε. Φοβόταν. Είπε απλά στη μητέρα της: «Θα πεθάνω, σήμερα».
Το τελευταίο πράγμα που άκουσαν, είπε ο Γκόνεν, ήταν οι επιτιθέμενοι να λένε στα αραβικά «Είναι ζωντανή, ας την πάρουμε». Αργότερα το τηλέφωνό της εντοπίστηκε στη Λωρίδα της Γάζας.
Η επίθεση της Χαμάς, στην οποία σύμφωνα με το Ισραήλ σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι, πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα που μαίνεται ήδη εδώ και σχεδόν επτά εβδομάδες. Το Ισραήλ λέει ότι η αποστολή του είναι να εξαφανίσει τη Χαμάς και να φέρει πίσω τους περίπου 240 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.
Από τότε, πάνω από 14.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς και τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στο ελεγχόμενο από τη Χαμάς έδαφος.
Με τη μεσολάβηση του Κατάρ, το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν σε προσωρινή κατάπαυση πυρός κατά τη διάρκεια της οποίας κάποιοι όμηροι στη Γάζα θα επαναπατριστούν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές. Η διαδικασία καθυστερεί τουλάχιστον έως αύριο, Παρασκευή.
Ωστόσο, παραμένει ασαφές ποιοι όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι. Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η προσοχή δίδεται στα δεκάδες παιδιά και γυναίκες.
«Έχουμε εμπιστοσύνη στις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις και την κυβέρνηση του Ισραήλ ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να φέρουν την Ρόμι πίσω, και όλους τους υπόλοιπους απαχθέντες», δήλωσε ο Γκόνεν και προσθέτει «Μου λείπει η φωνή της, οι αγκαλιές της. Μου λείπει η έντονη ενέργεια που εκείνη φέρνει σε κάθε χώρο».
Ειδήσεις σήμερα
Πέθανε ο σπουδαίος Γάλλος ιστορικός Εμανουέλ Λερουά Λαντιρί
BBC: Η Χαμάς υπέβαλε πρόσθετες απαιτήσεις στη συμφωνία με το Ισραήλ