Η αστραπιαία εισβολή της Ουκρανίας στη ρωσική επαρχία του Κουρσκ ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμη και εκείνων που τη σχεδίασαν, εκτιμά το μέσο.
Στις 12 Αυγούστου ο στρατηγός Oleksandr Syrsky, ο αρχιστράτηγος της Ουκρανίας, ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του ελέγχουν περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικού εδάφους.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας και ότι έχουν προωθηθεί σε βάθος ενός και δύο χιλιομέτρων προς διάφορες κατευθύνσεις από την αρχή της σημερινής ημέρας.
Σε βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Telegram, ο πρόεδρος της Ουκρανίας εμφανίζεται να συνομιλεί με τον αρχηγό του στρατιωτικού επιτελείου Ολεξάντρ Σίρσκι, ο οποίος δηλώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέλαβαν 100 ρώσους αιχμαλώτους πολέμου κατά τις σημερινές επιχειρήσεις.
Ο ουκρανός πρόεδρος ζητά από τον στρατηγό Σίρσκι την ενίσχυση των μετώπων του Τορέτσκ και του Ποκρόφσκ εν αναμονή της βοήθειας από τους συμμάχους που περιμένει το Κίεβο.
Η ουκρανική τηλεόραση μετέδωσε σήμερα ρεπορτάζ που δείχνει ουκρανούς στρατιώτες να κατεβάζουν ρωσική σημαία σε κρατικό κτίριο της πόλης Σούτζα στην περιοχή του Κουρσκ φωνάζοντας «Δόξα στην Ουκρανία».
Δημοσιογράφος της τηλεόραση απεσταλμένος στην πόλη μετέδωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν τον πλήρη έλεγχο της Σούτζα, που αποτελεί νευραλγικό κόμβο διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου.
DW: Σε ισχύ από τα μεσάνυχτα οι έλεγχοι σε όλα τα χερσαία σύνορα της Γερμανίας
Το βίντεο δείχνει επίσης φάλαγγα καμένων ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων στην είσοδο της Σούτζα, καθώς και άδειους δρόμους και ανέπαφα καταστήματα και κρατικά κτίρια στην πόλη.
Από το Ελσίνκι, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Πέτερι Ορπο δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπισθεί τον εαυτό της και κατά συνέπεια να διεξαγάγει στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ, στο ρωσικό έδαφος.
«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να υπερασπισθεί τον εαυτό της και είναι σαφές ότι μπορούν να διεξαγάγουν την επιχείρησή τους στο Κουρσκ», δήλωσε ο Πέτερι Ορπο κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του της Εσθονίας Κρίστεν Μίχαλ.
«Υποστηρίζουμε πλήρως την Ουκρανία στις διάφορες επιχειρήσεις και προσωπικά τους εύχομαι επιτυχία», δήλωσε από την πλευρά του ο εσθονός πρωθυπουργός.
Βομβαρδίζεται η ρωσική περιφέρεια Μπιέλγκοροντ
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε ο περιφερειάρχης της Μπιέλγκοροντ, ρωσικής περιφέρειας που γειτονεύει με την ουκρανική επικράτεια, επικαλούμενος την «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση λόγω των συνεχιζόμενων ουκρανικών βομβαρδισμών.
«Η κατάσταση στην περιφέρειά μας, την Μπιέλγκοροντ, παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και τεταμένη, εξαιτίας των βομβαρδισμών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Καταστράφηκαν σπίτια, σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πολίτες», ανέφερε ο περιφερειάρχης Βιτσισλάβ Γκλάντκοφ μέσω Telegram.
«Για να εγγυηθούμε καλύτερη προστασία του πληθυσμού και να προσφέρουμε περαιτέρω βοήθεια στα θύματα, θα κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε επίπεδο περιφέρειας» από σήμερα, πρόσθεσε και τόνισε πως ζητεί η Μόσχα να κηρύξει επίσης κατάσταση εκτάκτου ανάγκης «σε ομοσπονδιακό επίπεδο».
Έκανε λόγο για επιθέσεις ουκρανικών drones εναντίον δυο χωριών της περιφέρειας — πρόκειται για το Σεμπέκινα και το Ουστίνκα. Οι αρχές στις περιφέρειες Κουρσκ, Βαρόνεζ και Μπριάνσκ έκαναν και αυτές λόγο για επιδρομές της Ουκρανίας με drones, διαβεβαιώνοντας πάντως πως καταρρίφθηκαν από τη ρωσική αντιαεροπορική άμυνα, κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι αρχές στο Κουρσκ ανέφεραν ακόμη πως καταστράφηκαν τέσσερις ουκρανικοί πύραυλοι πάνω από την περιφέρεια τη νύχτα.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν την 6η Αυγούστου ευρείας κλίμακας επιχείρηση στην περιφέρεια Κουρσκ, που γειτονεύει με τη Βαρόνεζ, κι υποστηρίζουν πως έχουν κυριεύσει πάνω από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της ρωσικής επικράτειας.
Οι ρωσικές αρχές αναγνωρίζουν πως έχασαν 28 κοινότητες και λένε πως τα ουκρανικά εδαφικά κέρδη εκτείνονται σε ζώνη πλάτους 40 χιλιομέτρων και βάθους 12.
Κατά υπολογισμούς του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένους σε δεδομένα από ρωσικές πηγές συγκεντρωμένα από το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), ουκρανικά στρατεύματα έχουν προελάσει 800 χιλιόμετρα στην περιφέρεια Κουρσκ.
Για λόγους σύγκρισης, η Ρωσία έχει προελάσει 1.360 χιλιόμετρα στο ουκρανικό έδαφος από την 1η Ιανουαρίου, κατά την ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, σκοπός της ουκρανικής επιχείρησης μοιάζει να είναι να αναγκαστεί η Ρωσία να αποσύρει στρατεύματα από τομείς της Ουκρανίας για να αμυνθεί.
Τι επιδιώκει η Ουκρανία με την εισβολή στο Κουρσκ;
Η εξέλιξη συνιστά μεγάλο κόλαφο για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος, έχοντας αποτύχει να ανατρέψει την ηγεσία στο Κίεβο σε περισσότερα από δύο χρόνια έντονων μαχών, τώρα παλεύει να αποκρούσει την πρώτη ξένη εισβολή στη χώρα του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η ουκρανική ηγεσία κατέστησε πρόσφατα σαφές ότι ήθελε να χρησιμοποιήσει τις περιοχές στην περιοχή του Κουρσκ ως ένα είδος διαπραγματευτικού ατού σε πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις κι ότι ο στόχος της δεν είναι η μόνιμη κατάληψη των ρωσικών οικισμών και πόλεων. Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η Ουκρανία δεν επιθυμεί να οικειοποιηθεί ξένα εδάφη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χεόρχι Τίχι. »Η Ουκρανία δεν ενδιαφέρεται να καταλάβει εδάφη στην περιοχή του Κουρσκ. Θέλουμε να προστατεύσουμε τις ζωές των ανθρώπων μας».
Τι θα κάνει η Ουκρανία στη συνέχεια, τα τρία σενάρια
Στην υπόθεση ότι οι Ρώσοι θα αρχίσουν να αναπτύσσουν πιο ικανές δυνάμεις στην περιοχή, οι Ουκρανοί θα έχουν τρεις επιλογές, λέει ο Μικ Ράιαν, Αυστραλός στρατηγός εν αποστρατεία και ειδικός επί στρατηγικών θεμάτων.
Η μαξιμαλιστική προσέγγιση θα είναι να προσπαθήσουν να κρατήσουν τα εδάφη που έχουν καταλάβει -ή ακόμη και να πιέσουν περισσότερο-, προκειμένου να αποσπάσουν περισσότερα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία και να παρέχουν ένα διαπραγματευτικό χαρτί σε τυχόν μελλοντικές διαπραγματεύσεις. Αλλά αυτό είναι ριψοκίνδυνο, επισημαίνει ο Ράιαν.
Θα ήταν πολύ δύσκολο για την Ουκρανία να διατηρήσει την κάλυψη ηλεκτρονικού πολέμου και αεράμυνας, ενώ οι Ουκρανοί γνωρίζουν πόσο θανατηφόρες είναι οι ρωσικές βόμβες ολίσθησης εναντίον σταθερών θέσεων.
Η Ουκρανία θα έπρεπε να εκτρέψει πόρους από τη γραμμή του μετώπου μέσα στο έδαφός της, και οι απώλειες των δυνάμεών της στο Κουρσκ θα υπονόμευαν το αφήγημα του νικητή.
Μια δεύτερη επιλογή θα ήταν να αποσυρθεί στα σύνορα σε καλή κατάσταση, διατηρώντας στρατεύματα και εξοπλισμό για προσπάθειες ανάκτησης ουκρανικού εδάφους τον επόμενο χρόνο. Η Ουκρανία θα είχε δείξει ότι μπορεί να μεταφέρει τον πόλεμο στη Ρωσία και θα υπονόμευε το αφήγημα μιας αναπόφευκτης ρωσικής νίκης, το οποίο έχει κερδίσει έδαφος μεταξύ των λιγότερο αποφασισμένων συμμάχων της Ουκρανίας.
Μια τρίτη επιλογή θα ήταν η μερική απόσυρση σε μια πιο αμυντική θέση, πιο κοντά στα ουκρανικά σύνορα, η οποία θα απαιτούσε λιγότερα στρατεύματα και θα υποστηριζόταν καλύτερα από το πυροβολικό και την υλικοτεχνική υποδομή. Θα αποτελούσε επίσης μια βάση για περαιτέρω επιθέσεις, όταν θα παρουσιαστούν ευκαιρίες.
Μια πηγή στο γενικό επιτελείο της Ουκρανίας υποδηλώνει ότι αυτή είναι η πιο πιθανή επιλογή: κάποια υλικοτεχνικά μέσα -μηχανοκίνητες δυνάμεις, καύσιμα, νοσοκομεία πεδίου, τρόφιμα και επισκευαστικές βάσεις- έχουν ήδη μετακινηθεί αρκετά χιλιόμετρα εντός των ρωσικών συνόρων.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία έχει αντιταχθεί στις ουκρανικές επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου και έχει περιορίσει τη χρήση αμερικανικών πυραύλων σε ρωσικό έδαφος, δήλωσε ότι η επιχείρηση ήταν μια αποδεκτή χρήση αμερικανικού οπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των τεθωρακισμένων οχημάτων Stryker.
Η Γερμανία, η οποία συνήθως ανησυχεί για οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ρωσική κλιμάκωση, επισήμανε το δικαίωμα αυτοάμυνας της Ουκρανίας. Δεν υπήρξαν πολλά σημάδια ότι οι σύμμαχοι επέπληξαν τον πρόεδρο της Ουκρανίας.
Η πρόκληση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τώρα είναι να μετατρέψει τη στρατιωτική επιτυχία της περασμένης εβδομάδας σε κάτι διαρκές.
Ειδήσεις σήμερα
Σεπόλια: Συνελήφθη γνωστή δικηγόρος – Έκρυβε στο αυτοκίνητό της 40 συσκευασίες με κοκαΐνη
Γαλλία: Rafale συγκρούστηκαν στον αέρα – Αναζητούνται δύο πιλότοι