Το 2004 ήταν μέχρι πρότινος η χειρότερη χρονιά για τις δασικές πυρκαγιές, με 3.313 εστίες φωτιάς. Στο Σεράδο, μια μεγάλη περιοχή σαβάνας, στα νότια της Αμαζονίας, εντοπίστηκαν 3.578 εστίες πυρκαγιάς τον περασμένο μήνα. Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Ερευνας (INPE), που συλλέγει στοιχεία για τις πυρκαγιάς της Αμαζονίας από το 1998, τονίζει ότι για τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου είναι πρωτοφανής ο αριθμός των πυρκαγιών – συνήθως οι περισσότερες πυρκαγιές στην περιοχή της Αμαζονίας ξεσπούν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
Οι οικολόγοι επιρρίπτουν ευθύνες στην προεδρία του ακροδεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρου, ο οποίος έχει επιτρέψει στους αγρότες την αποψίλωση των δασών, με αποτέλεσμα να καίνε ανεξέλεγκτα οι πυρκαγιές. Οι πυρκαγιές αυτές οφείλονται σε εμπρησμούς από την καύση γεωργικών προϊόντων σε παράνομα αποψιλωμένες περιοχές. «Τα στοιχεία του Μαΐου δείχνουν την τάση καταστροφής του περιβάλλοντος λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης», υπογραμμίζει ο Μαουρίτσιο Βοϊβόντιτς, επικεφαλής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) στη Βραζιλία. Από το 2019, που ανέλαβε την προεδρία ο Μπολσονάρου, ο μέσος ετήσιος ρυθμός της αποψίλωσης των δασών αυξήθηκε κατά 75% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δίνει αφειδώς άδειες για γεωργικές και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες σε προστατευμένες περιοχές της χώρας, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων στις επόμενες εκλογές. Η αποψίλωση στο δάσος Mata Αtlantica (ένα τροπικό τεράστιο οικοσύστημα της Βραζιλίας) έφθασε πέρυσι στο 66%, όπως καταγγέλλουν οι οικολόγοι.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν απομακρυνθεί σχεδόν 700 υπάλληλοι που εργάζονταν στον τομέα του περιβάλλοντος, γεγονός που αποτυπώνει τη μικρή σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην προστασία των δασών του Αμαζονίου. Σε έναν πολιτικό ελιγμό, η διοίκηση του Μπολσονάρου έκανε μεγάλη στροφή πριν από λίγες ημέρες και καθιέρωσε υψηλά πρόστιμα σε όσους αποψιλώνουν παρανόμως τα δάση. Η κυβέρνηση μάλιστα παρουσίασε τον νέο νόμο μετά πολλών επαίνων για την πολιτική του Μπολσονάρου. Ομως, πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι είναι μόνο μια πρόσκαιρη αλλαγή στο παρά πέντε της έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου. Τα πρόστιμα είναι «για τα μάτια», υποστηρίζουν οι παρατηρητές του WWF, παρουσιάζοντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι από το 2019 έως το 2021 το 98% των προστίμων που δόθηκαν για την καταστροφή του περιβάλλοντος δεν έχει εκπληρωθεί και οι υποθέσεις δεν έχουν εκδικαστεί.
Politico: Η Ευρώπη κρατάει την... ανάσα της - Ποια θα είναι η πρώτη κίνηση του Τραμπ
Στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα που έγινε το περασμένο φθινόπωρο στη Γλασκόβη, πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις της Βραζιλίας κατήγγειλαν τον πρόεδρο για την αποψίλωση του Αμαζονίου, που συμβάλλει στην ενίσχυση της κλιματικής αλλαγής. Η οργάνωση AllRise προσέφυγε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του προέδρου, καταγγέλλοντας ότι διευκολύνει την καταστροφή των δασών για να επεκταθούν τα παράνομα ορυχεία και η γη να χρησιμοποιηθεί για φυτείες ή βοσκότοπους. Σύμφωνα με την προσφυγή, η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου που προκλήθηκε από την αποψίλωση του Αμαζονίου την περίοδο που ήταν πρόεδρος ο Μπολσονάρου ενδέχεται να προκαλέσει περισσότερους από 180.000 θανάτους παγκοσμίως έως το τέλος του αιώνα.
Ειδήσεις σήμερα
Πανελλήνιες 2022 – ΓΕΛ: Αυτά είναι τα θέματα σε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία
Μητσοτάκης: Ποια μηνύματα έστειλε από Κω, Ψέριμο και Αστυπάλαια
Πλατινένιο Ιωβηλαίο: Αποθέωση αλλά και ανησυχία για την Ελισάβετ