Πρόκειται για βίντεο που δείχνει Αμερικανούς στρατιώτες να απελευθερώνουν τρένο με 2.500 Εβραίους κρατούμενους. Η βιντεοσκόπηση έγινε από Αμερικανό στρατιώτη κατά τις τελευταίες ημέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και απεικονίζει την επιχείρηση διάσωσης των Εβραίων από το τρένο που ερχόταν από το Μπέργκεν-Μπέλσεν και κατευθυνόταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Τερέζιενσταντ.
Το τρένο με τους Εβραίους κρατούμενους των ναζιστικών στρατοπέδων σταμάτησε κοντά στην πόλη Φάρσλεμπεν στις 13 Απριλίου 1945, εξαιτίας των βομβαρδισμών των συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή. Κάποιοι κρατούμενοι κατάφεραν να αποδράσουν και να ζητήσουν βοήθεια από τους Αμερικανούς στρατιώτες της 30ής Μεραρχίας του Αμερικανικού Στρατού, που βρισκόταν κοντά. Εκείνοι απελευθέρωσαν τους υπόλοιπους κρατούμενους, ενώ οι Γερμανοί τους είχαν εγκαταλείψει και είχαν φύγει για να σωθούν. Τη διάσωση των Εβραίων κατέγραψε ένας Αμερικανός που έτυχε να κρατά την κάμερα.
Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί που μετείχαν στην επιχείρηση περιέγραψαν πως όλοι οι κρατούμενοι κάθονταν κοντά στις ράγες του τρένου, αποκαμωμένοι και σκελετωμένοι, με έντονα τα σημάδια των βασανιστηρίων. Οταν είδαν τους ελευθερωτές τους, αναθάρρησαν κι άρχισαν να γελούν!
Το βίντεο ανακάλυψε ο καθηγητής και συγγραφέας Μάθιου Ρόζελ και το δημοσίευσε, με σκοπό να αναγνωριστούν κάποιοι από τους αιχμαλώτους. Είναι μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο γιατί, αν και υπάρχουν πολλές φωτογραφίες, είναι η πρώτη φορά που δίνονται στη δημοσιότητα πλάνα από τους κρατουμένους σε στρατόπεδα θανάτου.
Ο Ρόζελ δημοσίευσε το 2016 ένα βιβλίο που αναφέρεται στη ιστορία του τρένου των Εβραίων, με τίτλο «Ενα τρένο κοντά στο Μαγδεμβούργο». Σύμφωνα με ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης, ορισμένοι από τους επιβάτες του τρένου που ζουν στο Ισραήλ, αναγνώρισαν τον εαυτό τους ή συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
Ο 90χρονος, Γιάκοβ Μπαρζιλάι, είπε ότι έχει δει πολλές φωτογραφίες από τα στρατόπεδα, αλλά πρώτη φορά αναγνώρισε στα πλάνα τον εαυτό του σε ηλικία 12 ετών, μαζί με τη μητέρα και την αδελφή του. Το ίδιο είπαν και άλλοι, που ήταν παιδιά όταν φυλακίστηκαν στο Μπέλσεν μαζί με τις οικογένειές τους.
Ολοκαύτωμα: Και η Άννα Φρανκ στο Μπέργκεν Μπέλζεν
Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν – Μπέλζεν δημιουργήθηκε το 1935 από τη Βέρμαχτ ανάμεσα στο χωριό Μπέλζεν και την κωμόπολη Μπέργκεν της Κάτω Σαξονίας. Το 1940, η στρατιωτική αυτή βάση μετατράπηκε σε στρατόπεδο εγκλεισμού αιχμαλώτων πολέμου.
To 1941 μεταφέρθηκαν 20.000 Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου και στοιβάχτηκαν εκεί, υπό άθλιες συνθήκες. Μέχρι την άνοιξη του 1942 18.000 αιχμάλωτοι πέθαναν από πείνα, ψύχος και ασθένειες. Τον Απρίλιο του 1943 τμήμα του στρατοπέδου πέρασε στη διοίκηση των SS και μεταφέρθηκαν εκεί χιλιάδες Εβραίοι αρχικά με σκοπό την ανταλλαγή τους με Γερμανούς πολίτες που κρατούνταν σε άλλες χώρες. Υπολογίζεται ότι σε αυτό βρήκαν το θάνατο περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι: Εβραίοι, Τσέχοι, Πολωνοί, αντιναζιστές Γερμανοί, ομοφυλόφιλοι, Ρομά. Ανάμεσά τους ήταν και η Αννα Φρανκ (φωτό) και η αδελφή της Μαργκότ. Στις 15 Απριλίου του 1945 τα βρετανικά στρατεύματα μπήκαν στο στρατόπεδο και βρήκαν χιλιάδες βαριά άρρωστους και λιμοκτονούντες κρατούμενους.
Ειδήσεις σήμερα
Νεκρή 35χρονη επειδή ήπιε πολύ νερό – «Κατέβασε» δύο λίτρα μέσα σε 20 λεπτά
Θερμοκρασίες καύσωνα μέσα στο χειμώνα στην Λατινική Αμερική