Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι οι χώρες θα συνεργαστούν στενά για να ξεπεραστούν οι κυρώσεις υπό τις ΗΠΑ, καθώς κατευθύνθηκε στην Πιονγκγιάνγκ σήμερα για διήμερη επίσκεψη με τις χώρες να εμβαθύνουν την ευθυγράμμισή τους ενόψει των εντεινόμενων αντιπαραθέσεων με την Ουάσιγκτον.
Ο Πούτιν, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα εδώ και 24 χρόνια, δήλωσε ότι εκτιμά ιδιαίτερα τη σταθερή υποστήριξή του στην εισβολή του στην Ουκρανία. Είπε ότι οι χώρες θα συνεχίσουν να «αντιτίθενται αποφασιστικά» σε αυτό που περιέγραψε ως δυτικές φιλοδοξίες «να παρεμποδίσουν την εγκαθίδρυση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό για τη δικαιοσύνη».
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα θα αναπτύξουν απροσδιόριστα συστήματα εμπορίου και πληρωμών «που δεν ελέγχονται από τη Δύση» και από κοινού αντιτίθενται στις κυρώσεις κατά των χωρών, τις οποίες περιέγραψε ως «μονομερή και παράνομα περιοριστικά μέτρα».
Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται υπό βαριές οικονομικές κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα πυρηνικά όπλα και τα πυραυλικά της προγράμματα, ενώ η Ρωσία αντιμετωπίζει επίσης κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους δυτικούς εταίρους της για την επιθετικότητά της στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν είπε ότι οι χώρες θα επεκτείνουν επίσης τη συνεργασία στον τουρισμό, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Η επίσκεψη του Πούτιν έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για μια συμφωνία όπλων στην οποία η Πιονγκγιάνγκ παρέχει στη Μόσχα τα άκρως απαραίτητα πυρομαχικά για να τροφοδοτήσει τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια και μεταφορές τεχνολογίας που θα ενίσχυαν την απειλή από τα πυρηνικά όπλα και το πυραυλικό πρόγραμμα του Κιμ.
Οι στρατιωτικές, οικονομικές και άλλες ανταλλαγές μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας έχουν αυξηθεί απότομα από τότε που ο Κιμ επισκέφθηκε τη ρωσική Άπω Ανατολή τον Σεπτέμβριο για μια συνάντηση με τον Πούτιν, την πρώτη τους από το 2019.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας κατηγόρησαν τον Βορρά ότι παρέχει στη Ρωσία πυροβολικό, πυραύλους και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσει στην παράταση των μαχών του στην Ουκρανία, πιθανώς σε αντάλλαγμα για βασικές στρατιωτικές τεχνολογίες και βοήθεια. Τόσο η Πιονγκγιάνγκ όσο και η Μόσχα έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες για μεταφορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα, η οποία θα παραβίαζε πολλαπλές κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχε προηγουμένως επικυρώσει η Ρωσία.
Μαζί με την Κίνα, η Ρωσία έχει παράσχει πολιτική κάλυψη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Κιμ να προωθήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο, εμποδίζοντας επανειλημμένα τις προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να επιβάλουν νέες κυρώσεις του ΟΗΕ στον Βορρά για τις δοκιμές όπλων του.
Ειδήσεις σήμερα
Ιράν: Εννέα νεκροί σε πυρκαγιά σε νοσοκομείο