Ένας 38χρονος και μία 55χρονη συνελήφθησαν στην επαρχία Σανξί της Κίνας, έπειτα από καταγγελίες που έγιναν στις αρχές, για φθορές στο Σινικό Τείχος. Οι συγκεκριμένοι ήθελαν να «κόβει» δρόμο ο εκσκαφέας, προκειμένου να φτάνει πιο γρήγορα σε κοντινό εργοτάξιο.
Συγκεκριμένα, φέρεται να διεύρυναν ένα άνοιγμα που προϋπήρχε στο Σινικό Τείχος, δημιουργώντας μια τρύπα στην οποία χωρούσε να περάσει ο εκσκαφέας. Το αποτέλεσμα ήταν να προκαλέσουν «ανεπανόρθωτη ζημιά» στη συνοχή και την ασφάλεια του συγκεκριμένου τμήματος του μνημείου.
Σινικό Τείχος: «Ανεπανόρθωτες ζημιές» προκάλεσαν δύο άτομα
Two people have been detained in China after allegedly damaging a section of the Great Wall in the northern Shanxi province with an excavator, according to state broadcaster CCTV. https://t.co/uZE8sFvT8J
— KTVZ NewsChannel 21 (@KTVZ) September 5, 2023
Το συνολικό μήκος του Σινικού Τείχους ξεπερνά τα 20.000 χιλιόμετρα και από το 1987 έχει αναγνωριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Τα πρώτα τμήματά του είναι πάνω από 2.000 ετών. Η φθορά που οδήγησε σε συλλήψεις προκλήθηκε στο τμήμα του Σινικού Τείχους που χρονολογείται στη δυναστεία των Μινγκ (1368-1644) .
Σινικό Τείχος, η μεγαλύτερη παγκοσμίως ανθρώπινη κατασκευή
Η ονομασία «σινικό» αφορά μόνο την Ελλάδα, καθώς Σίνες ονομάζονταν οι Κινέζοι στα αρχαία ελληνικά. Διεθνώς αποκαλείται Great Wall (=Μέγα Τείχος).
Η κατασκευή του Σινικού Τείχους ξεκίνησε σταδιακά από τον 7ο αι. π.Χ. και πρόκειται για κινεζική οχύρωση που κατασκευάστηκε σταδιακά, προκειμένου να διαφυλάξει η Κίνα τα τότε βόρεια σύνορά της από τις επιδρομές μογγολικών και τουρκικών φύλων.
Η τωρινή μορφή του οφείλεται κυρίως στη δυναστεία Μινγκ (τέλη του 14ου αι. με αρχές του 17ου αι. μ.Χ.) και καθώς τα σύνορα της Κίνας με τη Μογγολία έχουν πλέον επεκταθεί προς βορρά, το τείχος σήμερα βρίσκεται εντός του κινεζικού εδάφους.
Η μεγαλειώδης αυτή κατασκευή αρχίζει από τη θάλασσα και διασχίζει βουνά, ποτάμια, ερήμους, στέπες και κοιλάδες. Σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση, εκτείνεται σε συνολικό μήκος 8.850 χλμ., αποτελούμενη από 6.259 χλμ. πραγματικού τείχους, 359 χλμ. τάφρου και 2.232 χλμ. φυσικών οχυρώσεων. Αποτελεί έτσι το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα στον κόσμο. Κατά άλλη σύγχρονη μέτρηση, το Σινικό Τείχος, με όλες τις διακλαδώσεις του, έχει συνολικό μήκος 21.196 χλμ. Το ύψος του κυμαίνεται από 4,5 έως 12 μέτρα και έχει μέγιστο πάχος 9,8 μέτρα.
Σημαντικό στοιχείο του τείχους είναι το περίπλοκο αμυντικό σύστημά του. Κατ’ αρχάς είναι χωρισμένο σε νότιες και βόρειες γραμμές που ονομάστηκαν αντίστοιχα εσωτερικοί και εξωτερικοί τοίχοι. Το κύριο σώμα αποτελείται από τείχη, πύργους παρακολούθησης και καταφύγια.
Κάθε πύργος και καταφύγιο διαθέτει σκάλες και εισόδους ειδικά σχεδιασμένες, έτσι ώστε να προκαλείται σύγχυση στους επιτιθέμενους και να αδυνατούν να εισέλθουν. Το κτίσμα περιλαμβάνει επίσης πύλες, οχυρά και περάσματα κατά μήκος του καθώς και 10.000 παρατηρητήρια.
Κάθε πύργος έχει οπτική επαφή με τον προηγούμενο αλλά και με τον επόμενο, ώστε σε περίπτωση επίθεσης να γίνεται ορατή η φρυκτωρία και έτσι να μεταδίδεται το μήνυμα μέχρι το Πεκίνο. Φρυκτωρία ονομάζεται η μετάδοση των μηνυμάτων κινδύνου με πυρσούς από πύργο σε πύργο – το σύστημα αυτό απαντάται για πρώτη φορά στην ιστορία, στην Κρήτη κατά την μινωική εποχή…
Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του Σινικού Τείχους ήταν τα εκάστοτε διαθέσιμα στην κάθε περιοχή. Κοντά στο Πεκίνο το τείχος κατασκευάστηκε από χώμα και ασβεστόλιθο. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν τούβλα στα βουνά, πέτρα στα ποτάμια και ψημένη στον ήλιο λάσπη στις στέπες.
Φυσικά η κατασκευή του τείχους, όπως και πλείστων μεγαλειωδών μνημείων της αρχαιότητας (βλ. Πυραμίδες της Αιγύπτου), αποτελεί «συνώνυμο» του θρήνου και της ταλαιπωρίας. Ως χτίστες εργάστηκαν υποχρεωτικά και νυχθημερόν στρατιώτες, χωρικοί, αιχμάλωτοι και κατάδικοι. Ο θρύλος λέει πως θυσιάστηκαν χιλιάδες εργάτες επί το έργον και ότι πολλοί από αυτούς βρίσκονται θαμμένοι μέσα στο κτίσμα.
Στην πραγματικότητα το Σινικό Τείχος δεν εμπόδισε ποτέ αποτελεσματικά τους εισβολείς να εισέλθουν στην Κίνα. Ωστόσο τους δυσκόλεψε και για αιώνες λειτούργησε ως σύμβολο ισχύος του κινεζικού πολιτισμού. Τελικά το 1987 χαρακτηρίστηκε από την UNESCO, Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Ειδήσεις σήμερα
Η Γαλλία απαγορεύει το ηλεκτρονικό τσιγάρο – Eυθύνεται για 75.000 θανάτους ετησίως [Bίντεο]
Ιαπωνία: Oι γονείς βγαίνουν «ραντεβού στα τυφλά» για να βρουν το ταίρι των παιδιών τους
Νέα Υόρκη: Σοκαριστική επίθεση σε γυναίκα μέσα στο μετρό – Δέχτηκε πάνω από 50 χτυπήματα [Βίντεο]