«Εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, το μήκος των χερσαίων συνόρων της συμμαχίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία θα υπερδιπλασιαστεί. Φυσικά, αυτά τα σύνορα θα πρέπει να ενισχυθούν. Τι είδους μη πυρηνικό καθεστώς δεν μπορεί πλέον να είναι η Βαλτική συζητήθηκε – η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram την Πέμπτη, 14/4.
Ο Μεντβέντεφ προσέθεσε ότι «μέχρι σήμερα η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα και δεν επρόκειτο να τα λάβει». Σημείωσε δε ότι εάν η Φινλανδία και η Σουηδία προσχωρήσουν στη συμμαχία, «η Ρωσία θα έχει περισσότερους επίσημα εγγεγραμμένους αντιπάλους».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα θα πρέπει να αντιδράσει σε ένα τέτοιο βήμα «χωρίς συγκίνηση, αλλά με ψυχραιμία».
«Πόσες χώρες θα είναι στο ΝΑΤΟ, τριάντα ή τριάντα δύο, δεν είναι για εμάς τόσο σημαντικό», πρόσθεσε.
Ο Μεντβέντεφ εξέφρασε επίσης διαφωνία με την άποψη ότι εάν η Ρωσία δεν είχε ξεκινήσει την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» στην Ουκρανία, δεν θα είχε τεθεί το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
«Πρώτον, έχουν ξαναγίνει προσπάθειες προσέλκυσής τους στη συμμαχία. Και, δεύτερον, δεν έχουμε εδαφικές διαφορές με αυτές τις χώρες, όπως με την Ουκρανία. Και επομένως, το τίμημα μιας τέτοιας ένταξης είναι διαφορετικό για εμάς», είπε.
Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Γιατί ανησυχούν για τη ζωή της - «Θυμωμένη» δηλώνει η ίδια και ζητά την... ησυχία της
Νωρίτερα, οι Times, επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους, ανέφεραν ότι η Φινλανδία και η Σουηδία εξετάζουν το ενδεχόμενο να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ αυτό το καλοκαίρι . Σύμφωνα με αυτούς, η ένταξη στο ΝΑΤΟ και για τις δύο χώρες ήταν «το θέμα συζήτησης και πολυάριθμων συνεδριάσεων» κατά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας.
Χθες Τετάρτη (14/4) η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν είπε ότι η χώρα θα αποφασίσει τις επόμενες εβδομάδες εάν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή όχι.
Ειδήσεις σήμερα
Πέτρος Φιλιππίδης: Συνεχίζεται σήμερα η εξέταση της ηθοποιού που τον κατήγγειλε για βιασμό
Κορονοϊός: Θερινή επιστροφή στην κανονικότητα – Τι θα συμβεί από τον Μάιο
Ακρίβεια: Νέο κύμα μέτρων στήριξης από Ιούνιο – Τι σχεδιάζεται για ΔΕΗ και ΦΠΑ