Ο κίνδυνος για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ είναι απολύτως υπαρκτός, από τη στιγμή που η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει στηλώσει τα πόδια και δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις του προέδρου, Τζο Μπάιντεν, να βρεθεί το ταχύτερο κοινός τόπος για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ πάνω από τα 31,4 τρισεκατομμύρια(!) δολάρια, προκειμένου το αμερικανικό κράτος να μπορέσει να δανειστεί και να συνεχίσει να λειτουργεί εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις του μετά την 1η Ιουνίου.
Για να συγκατατεθούν σε αυτό, με την πλειοψηφία που διαθέτουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τον περασμένο Νοέμβριο, οι Ρεπουμπλικανοί απαιτούν από τον Μπάιντεν να ακυρώσει βασικές προεκλογικές του δεσμεύσεις, όπως η διαγραφή μεγάλου μέρους των φοιτητικών δανείων, τα φορολογικά κίνητρα στην «πράσινη» ανάπτυξη και γενικά ζητούν δραστικές περικοπές δημοσίων και κοινωνικών δαπανών για την επόμενη δεκαετία, κάτι που ο πρόεδρος αρνείται και να συζητήσει.
Σε αυτή την ατμόσφαιρα, ο Μπάιντεν κάλεσε τους ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων στο Κογκρέσο σε έκτακτη σύσκεψη στις 9 Μαΐου, προκειμένου να βρεθεί λύση. Νωρίτερα, σε κοινή τους δήλωση, οι επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία και στη Βουλή, Τσακ Σούμερ και Χακίμ Τζέφρις, προειδοποίησαν ότι η χώρα δεν έχει το περιθώριο να περιμένει έως τις αρχές Ιουνίου για να αποφύγει τη χρεοκοπία και τις συνακόλουθες καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια αμερικανικά νοικοκυριά.
«Οι Ρεπουμπλικανοί δεν μπορούν να επιτρέψουν στον ακροδεξιό εξτρεμισμό να κρατά όμηρο το έθνος. Εδώ και γενιές το Κογκρέσο λαμβάνει αποφάσεις για τις δαπάνες και τα έσοδα του ετήσιου Προϋπολογισμού με αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση ομηρίας, στην οποία έχουν περιαγάγει τη χώρα οι ακραίοι Ρεπουμπλικανοί του «MAGA» (σ.σ.: τραμπιστές), προσπαθώντας να επιβάλουν τη ριζοσπαστική ατζέντα τους στην Αμερική», τόνισαν οι Σούμερ – Τζέφρις. Ομως, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής, Κέβιν ΜακΚάρθι, αντιγύρισε το μπαλάκι των ευθυνών στον Λευκό Οίκο και τους Δημοκρατικούς, καλώντας τους να προσχωρήσουν εκείνοι στις θέσεις της αντίπαλης πλευράς, ούτως ώστε η Αμερική να μη βιώσει την «πρώτη χρεοκοπία στην ιστορία της».
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στον προθάλαμο της χρεοκοπίας από τον Ιανουάριο, όταν το υπουργείο Οικονομικών παρέτεινε το πλαφόν χρέους με διάφορα τρικ έως τον Ιούνιο. Αυτό έγινε για να κερδηθεί χρόνος ώστε να τα βρουν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί, κάτι όμως που δείχνει όλο και πιο δύσκολο από τη στιγμή που η χώρα έχει μπει σε άτυπη προεκλογική περίοδο για το 2024, με τους Μπάιντεν και Τραμπ να λαμβάνουν θέσεις στην αφετηρία για τη ρεβάνς του 2020.
Τι μπορεί να συμβεί την 1η Ιουνίου
Σε περίπτωση που τελειώσουν τα λεφτά την 1η Ιουνίου και οι Ρεπουμπλικανοί δεν συναινέσουν στην αύξηση της οροφής χρέους κατά 726 δισ. δολάρια, όπως ζητά το υπ. Οικονομικών, λόγω κυρίως της υστέρησης εσόδων, τότε το Αμερικανικό Δημόσιο θεωρητικά δεν θα μπορεί να δανειστεί -ή να κόψει χρήμα- για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, ούτε να εξοφλήσει τους προμηθευτές του. Οπως επισημαίνει το BBC, σε ακραία περίπτωση, μπορεί να διακοπεί ακόμη και η έκδοση δελτίων καιρού από την αμερικανική ΕΜΥ, ωσότου λυθεί το πρόβλημα!
Ειδήσεις σήμερα