Κανονικά, σύμφωνα με το BBC, όταν μια δημοκρατική χώρα περνά από αναταράξεις, υπάρχει κάποια προοπτική να τελειώσει η αναταραχή.
Όχι σήμερα στο Παρίσι. Αν μη τι άλλο, η πτώση του Μισέλ Μπαρνιέ –που ανατράπηκε στο κοινοβούλιο με πρόταση μομφής– απειλεί να θέσει ένα πρότυπο για το τι θα ακολουθήσει.
Γιατί αν ο Μπαρνιέ – ένας μετριοπαθής της κεντροδεξιάς με φήμη ευγένειας και συμβιβασμού – δεν μπόρεσε να εγκρίνει έναν προϋπολογισμό, τότε ποιος άλλος μπορεί;
Η αρχική αιτία της κρίσης δεν έχει εξαφανιστεί. Είναι η διαίρεση από τον Ιούλιο της Εθνοσυνέλευσης σε τρία περίπου ίσα μπλοκ, κανένα από τα οποία δεν είναι διατεθειμένο να αντιμετωπίσει ένα άλλο.
Έτσι, τα δύο μπλοκ που απαρτίζουν την αντιπολίτευση θα είναι πάντα σε θέση να ανατρέψουν το ένα μπλοκ που σχηματίζει κυβέρνηση.
Προσθέστε σε αυτό μια διάθεση σχεδόν… εξέγερσης σε ορισμένα έδρανα της αντιπολίτευσης – συν μια ιδεολογική ώθηση για ολοένα και πιο γενναιόδωρες δεσμεύσεις δαπανών, παρά τις έντονες προειδοποιήσεις για το εθνικό χρέος. Έτσι, η ιδέα της επιστροφής στη γαλήνια κεντρική πολιτική φαίνεται πολύ μακρινή.
Για πολλούς είναι μια κρίση του καθεστώτος που διαδραματίζεται, με το ίδιο το μέλλον των θεσμών της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας σε κίνδυνο.
Η Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία δημιουργήθηκε για να συγκεντρώσει την εξουσία στα χέρια του Σαρλ ντε Γκωλ σε μια περίοδο εθνικής κρίσης. Και από τότε, οι πρόεδροι προσπάθησαν –και γενικά απέτυχαν– να μιμηθούν το ανάστημά του.
Ο Μακρόν βεβαίως αρέσκεται να συγκρίνει τον εαυτό του με τον μεγάλο Σαρλ.
Αλλά όταν ο Ντε Γκωλ είχε μια παρόμοια κυβερνητική κρίση το 1962, πήγε στο λαό και έλαβε μια τεράστια λαϊκή εντολή στις επόμενες εκλογές.
Ο Μακρόν έκανε το αντίστροφο. Είχε την ψήφο του – τις αποτυχημένες εκλογές του Ιουλίου – και την έχασε. Η εξουσία έχει πλέον μετατοπιστεί από τα χέρια του σε αυτά του υποτιθέμενου πρωθυπουργού, υπόλογο στο κοινοβούλιο.
Όπως έχουν επισημάνει περισσότεροι από ένας σχολιαστές, η Γαλλία –με τα μοναρχικά της ένστικτα και την αντίληψη της εξουσίας από πάνω προς τα κάτω– δεν ανέπτυξε ποτέ μια κουλτούρα συμβιβασμού.
Έτσι, τα τρία μπλοκ στη Συνέλευση χτες – που εγκρίθηκαν από τους ψηφοφόρους μετά τη διάλυση που έκανε ο Μακρόν τον Ιούνιο – αποδείχθηκαν ανίκανα να δημιουργήσουν ένα εποικοδομητικό περιβάλλον για την κυβέρνηση.
Όπως είπε ο βετεράνος δημοσιογράφος Eric Brunet αφού είδε τη συζήτηση στο BFMTV: «Αυτό που μόλις είδαμε είναι απίστευτα γαλλικό.
«Κανένας πραγματισμός. Μόνο ιδεολογία. Όλες οι ομιλίες ήταν για αξίες, για ακρότητες. Όλος μας ο λόγος είναι αποκομμένος από την πραγματικότητα. Είναι τυπικά, μοναδικά γαλλικά».
Όλοι ωστόσο είναι σε αναμονή για το τι θα πει στο διάγγελμά του στον γαλλικό λαό, απόψε στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που έγινε στην Εθνοσυνέλευση και η οποία οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ.
Στον απόηχο αυτού του αποτελέσματος, η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού Μαρίν Λεπέν κάλεσε τον Γάλλο πρόεδρο να αναλάβει τις ευθύνες του, χωρίς ωστόσο να ζητήσει ξεκάθαρα την παραίτηση του. Αντιθέτως ανέφερε ότι σκοπεύει να αφήσει τον νέο πρωθυπουργό να εργαστεί ούτως ώστε να καταλήξει σε έναν κρατικό προϋπολογισμό αποδεκτό για όλους.
Σε άλλο μήκος κύματος, ο επικεφαλής του αριστερού κόμματος της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν ζήτησε την παραίτηση του Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμα και αν διορίζει κάθε τρεις μήνες έναν Μισέλ Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία, δεν θα καταφέρει να μείνει στην προεδρία της Δημοκρατίας για τα επόμενα τρία χρόνια».
Από την άλλη, ο Γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Ολιβιέ Φορ δεν έθεσε θέμα παραίτησης του προέδρου της Δημοκρατίας και κάλεσε τον Μακρόν να ακούσει τους Γάλλους και να διορίσει πρωθυπουργό προερχόμενο από τους κόλπους της αριστεράς.
Όπως ήταν αναμενόμενο η πλειοψηφία των μελών της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης τάχθηκε υπέρ της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης του Μισέλ Μπαρνιέ. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 331 βουλευτές. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, υπέρ της μομφής στην κυβέρνηση τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αριστεράς καθώς και του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, ενώ κατά τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας που στηρίζει τον Εμάνουελ Μακρόν καθώς και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Η συζήτηση υπήρξε εξαιρετικά έντονη με συνεχείς διακοπές και αποδοκιμασίες των εκάστοτε ομιλητών. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συμπολίτευσης έκαναν λόγο για ανίερη συμμαχία της ακροδεξιάς με τα κόμματα της αριστεράς, ενώ οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης υποστήριξαν λίγο-πολύ ότι η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ ήταν επιβεβλημένη.
Ο ίδιος ο Μισέλ Μπαρνιέ, λαμβάνοντας τον λόγο υπογράμμισε ότι «έφτασε η ώρα της αλήθειας και της υπευθυνότητας» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το δημόσιο χρέος της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Γαλλία πληρώνει κάθε χρόνο 60 δισεκατομμύρια ευρώ για τόκους, δηλαδή περισσότερα από αυτά που ξοδεύει για την άμυνα και την παιδεία μαζί. «Θα ήθελα να είμαι σε θέση να ξοδέψω περισσότερα όμως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μετά την πρόταση μομφής» δήλωσε ο Μισέλ Μπαρνιέ.
Σε συνέχεια της σημερινής ψηφοφορίας ο Μισέλ Μπαρνιέ αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο Μακρόν, ο οποίος έχει ήδη επιστρέψει στο Παρίσι μετά από την τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος σκοπεύει να ανακοινώσει τον αντικαταστάτη του Μισέλ Μπαρνιέ μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Στην περίπτωση αυτή θα είναι ο τέταρτος κατά σειρά πρωθυπουργός που γνωρίζει η Γαλλία κατά το τρέχον έτος. Το μείζον ερώτημα είναι αν ο νέος πρωθυπουργός θα καταφέρει να έχει διαφορετική τύχη από αυτή του Μισέλ Μπαρνιέ και κυρίως αν θα είναι σε θέση η Γαλλία να έχει έτοιμο τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025 πριν την εκπνοή του 2024.
Ειδήσεις σήμερα
Πρίγκιπας Χάρι: Σπάει τη σιωπή του – Τι λέει για τις φήμες περί διαζυγίου με την Μέγκαν Μαρκλ
Συρία: Περικυκλωμένη η πόλη-κλειδί, Χάμα – Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες
Καλάθι Χριστουγέννων 2024: Αντίστροφη μέτρηση για τις αγορές – Πότε ξεκινά και τι θα περιλαμβάνει