1 Οι υπόγειες σήραγγες της Χαμάς εκτείνονται σε εκατοντάδες χλμ. στη Γάζα. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) φέρεται να κατέστρεψαν γύρω στα 60-70 χλμ. από το δίκτυο σηράγγων της Χαμάς κατά τον πόλεμο της Γάζας τον Μάιο του 2021 (αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί). Μετά τον πόλεμο, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, είπε ότι «η Χαμάς κατέχει πάνω από 440 χλμ. τούνελ και ότι το Ισραήλ είχε καταστρέψει μόνο το 18-20%».
2 Εκτιμάται ότι κρατούνται όμηροι στις σήραγγες της Γάζας. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Αμπού Ομπέιντα, ισχυρίζεται ότι η ομάδα κρατά ομήρους σε «ασφαλή μέρη και στα τούνελ της αντίστασης». Στις 24 Οκτωβρίου, μια απελευθερωθείσα Ισραηλινή όμηρος αφηγήθηκε την εμπειρία της στην αιχμαλωσία, λέγοντας ότι οδηγήθηκε μέσα από ένα δίκτυο τούνελ που μοιάζει με «ιστό αράχνης».
3 Οι σήραγγες της Χαμάς έπαιξαν κεντρικό ρόλο στον πόλεμο της Γάζας το 2014. Το Ισραήλ ξεκίνησε την επιχείρηση «Protective Edge» στις 7 Ιουλίου 2014 ως απάντηση σε επανειλημμένες εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα προς το Νότιο Ισραήλ. Στις 17 Ιουλίου, δεκατρείς τρομοκράτες της Χαμάς διείσδυσαν στο Ισραήλ μέσω των διασυνοριακών τούνελ παραβιάζοντας μια ανθρωπιστική εκεχειρία. Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε χερσαία επιχείρηση εκείνη τη νύχτα «για να στοχεύσει τις σήραγγες της Χαμάς που περνούν κάτω από τα σύνορα Ισραήλ-Γάζας». Μέχρι το τέλος της επιχείρησης, οι IDF είχαν καταστρέψει κάπου 32 σήραγγες. Το Ισραήλ προχώρησε στην κατασκευή ενός φράγματος 65-70 χλμ. πάνω και κάτω από το έδαφος, το οποίο κατασκευαστικά ολοκλήρωσε το 2021.
4 Οι σήραγγες της Χαμάς είναι εξοπλισμένες με τηλεφωνικές γραμμές, ηλεκτρισμό και υπόγειο σιδηρόδρομο. Οι μαχητές της Χαμάς φέρεται να σχεδίαζαν την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 για δύο χρόνια, χρησιμοποιώντας σταθερά τηλέφωνα που ήταν εγκατεστημένα στις σήραγγες για να επικοινωνήσουν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των IDF, η κατασκευή κάθε σήραγγας κοστίζει 3 εκατομμύρια δολάρια.
5 Η Χαμάς κατασκευάζει τούνελ κάτω από νοσοκομεία παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο. Στις 27 Οκτωβρίου 2023, ο Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, αντιναύαρχος Daniel Hagari, παρέθεσε «στοιχεία» ότι η Χαμάς κρύβει σημεία εισόδου σήραγγας μέσα σε νοσοκομεία της Γάζας. Η Χαμάς φέρεται να λειτουργεί επίσης ένα μεγάλο στρατιωτικό συγκρότημα κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στη Γάζα. Το Διεθνές Δίκαιο απαγορεύει τη χρήση νοσοκομείων για στρατιωτικούς σκοπούς.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
6 Η Χαμάς εκμεταλλεύεται διασυνοριακές σήραγγες προς Αίγυπτο για λαθρεμπόριο όπλων και μεταφορά προσωπικού .Οι IDF επιβεβαίωσαν στις 26 Οκτωβρίου 2023 ότι η Χαμάς χρησιμοποίησε σήραγγες κάτω από τα αιγυπτιακά σύνορα για να μεταφέρει όπλα και πυρομαχικά στη Γάζα πριν εισβάλει στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Οι τρομοκράτες θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαφύγουν στην Αίγυπτο χρησιμοποιώντας το ίδιο υπόγειο δίκτυο.
7 Η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει κλείσει πολλές σήραγγες προς τη Γάζα. Ο αποθανών πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, ένας ισλαμιστής που συνδεόταν με τη μουσουλμανική αδελφότητα, επέτρεψε σιωπηρά στη Χαμάς και στην Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ να μεταφέρουν πυραύλους και άλλα όπλα χρησιμοποιώντας το διασυνοριακό σύστημα σηράγγων. Το Κάιρο άρχισε να καταστρέφει το υπόγειο δίκτυο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον σημερινό πρόεδρο, Aλ Σίσι, το 2013.
8 Η Χαμάς εκμεταλλεύεται διασυνοριακές σήραγγες προς το Ισραήλ. Η πιο γνωστή περίπτωση της Χαμάς που χρησιμοποίησε το σύστημα των υπόγειων σηράγγων για να παραβιάσει τα σύνορα του Ισραήλ έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της απαγωγής του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ το 2006. Το Ισραήλ αντάλλαξε 1.027 Παλαιστίνιους κρατουμένους σε φυλακές υψίστης ασφαλείας με τον Σαλίτ το 2011.
9 Η Χαμάς εκτρέπει πόρους για να κατασκευάσει τούνελ. Χρησιμοποιεί το σκυρόδεμα και άλλα υλικά που προορίζονται για πολιτικά έργα για την κατασκευή και την ενίσχυση του συστήματος των τούνελ.
10 Η Χαμάς χρησιμοποίησε παιδιά ως εργάτες για να κατασκευάσει το δίκτυο τούνελ της. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2012 σημείωνε ότι έως και 160 παιδιά είχαν πεθάνει εργαζόμενα στο δίκτυο τούνελ της Χαμάς. Σε ένα ντοκιμαντέρ που παρήχθη εκείνη τη χρονιά, ένας νεαρός εργάτης είπε: «Είναι μια πραγματικά επικίνδυνη δουλειά. Το ονομάζουμε “νεκροταφείο των ζωντανών”».