Επιπλέον, η εικόνα της Ουάσιγκτον για την ποσοτική και ποιοτική δύναμη του ρωσικού στρατού αποδείχθηκε ιδιαίτερα ακριβής και σωστή. Από την άλλη πλευρά, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών φαίνεται σε αρκετές περιπτώσεις να είχαν υπερεκτιμήσει την εννοιολογική τεχνολογική στρατιωτική ισχύ της Ρωσίας (όπως και ορισμένοι απόστρατοι αξιωματικοί στη χώρα μας), δηλαδή την ικανότητα της Μόσχας να ενεργεί αποτελεσματικά λόγω τεχνολογικής υπεροχής σε επιχειρήσεις. Αυτό έγινε σε συνδυασμό με την τάση κάποιων ανιστόρητων υποτίμησης της προθυμίας του γενναίου ουκρανικού λαού να αντισταθεί στη βάναυση και απαράδεκτη ρωσική εισβολή, κάτι που φαίνεται ότι οδήγησε την Ουάσιγκτον να υπερεκτιμήσει τις τεχνολογικές δυνατότητες της πουτινικής Ρωσίας ότι με γρήγορη στρατιωτική επικράτηση θα είχε ανατρέψει τα πάντα στην Ουκρανία (αυτό αφορά και στις υπηρεσίες πληροφοριών Γάλλων, Βέλγων κ.ά.).
Οι αμερικανικές εκτιμήσεις συνολικά, αν τις αναλύσουμε σχετικά με ορισμένες ταξιαρχίες της Ρωσίας πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, ήταν σε μεγάλο βαθμό ακριβείς. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Μεγάλης Βρετανίας (κυρίως η Υπηρεσία Πληροφοριών Αμυνας/DIA και η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών/CIA, ως και η ΜΙ6) είχαν σχηματίσει μια σχετικά ακριβή εικόνα της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος, ειδικά στο θέατρο ενδεχόμενων επιχειρήσεων Ουκρανίας και Λευκορωσίας.(π.χ., για την 41η και 35η στρατιά συνδυασμένων όπλων). Αυτό σημαίνει ότι, πολύ πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον γνώριζε καλά τη δύναμη του πολυδιαφημιζόμενου (και εδώ στη χώρα μας) ρωσικού στρατού όσον αφορά στο μέγεθος, το υλικό και τη δύναμη πυρός του.
Επιπλέον, οι Αμερικανοί ερμήνευσαν τις ρωσικές προθέσεις για την Ουκρανία με αξιοσημείωτη ακρίβεια. Να σημειωθεί ότι, με τη βοήθεια των συμβούλων πληροφοριών του, ο Λευκός Οίκος μπόρεσε να εκτιμήσει την ακριβή ημερομηνία και ώρα της εισβολής στην Ουκρανία. Ωστόσο, η αντίληψη της Αμερικής για τη ρωσική εννοιολογική δύναμη, δηλαδή την ικανότητα του ρωσικού στρατού να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τους φυσικούς/τεχνολογικούς πόρους του, ήταν σχετικά πιο περιορισμένη. Η Ουάσιγκτον υπερεκτίμησε πάντως ορισμένες υλικοτεχνικές και εξοπλιστικές δυνατότητες των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων (αλλά χωρίς να ενισχύει την εικόνα τους).
Με άλλα λόγια, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν σε μεγάλο βαθμό ακριβή εικόνα των υλικών δυνατοτήτων του ρωσικού στρατού. Είχαν, όμως, μια πολύ λιγότερο ακριβή και αυθεντική εικόνα της ικανότητας του ρωσικού στρατού να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά αυτές τις δυνατότητες. Ως εκ τούτου, η μη εντυπωσιακή και προβληματική εικόνα ως και απόδοσή του στην Ουκρανία εξέπληξε αρκετούς Αμερικανούς παρατηρητές (και φίλους) και προκάλεσε αναγκαστικά μια επαναξιολόγηση των εκτιμήσεων της ρωσικής στρατιωτικής ικανότητας από την αμερικανική κοινότητα πληροφοριών.
Σημειώνεται ότι οι πλείστες υπηρεσίες πληροφοριών των κρατών-μελών της Ε.Ε. απέτυχαν στις εκτιμήσεις τους, πλην της φινλανδικής, σουηδικής, πολωνικής και ρουμάνικης, οι οποίες ήταν αρκετά κοντά στην πραγματικότητα. Επίσης, στην πατρίδα μας εντελώς λαθεμένα εκτιμούσαν «διάφοροι» ότι θα επικρατήσει η διπλωματία και θα αποφευχθεί ο πόλεμος. Αντίθετα, ο υπογράφων και ο «Ε.Τ.» είχαν εδώ και μήνες τονίσει ότι έρχεται πόλεμος στην Ευρώπη (πρώτα άρθρα στις αρχές Σεπτεμβρίου).
Οσον αφορά στον ουκρανικό στρατό, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μια πολύ δυνατή και συγκεκριμένη κατανόηση των δυνατοτήτων του Κιέβου εδώ και αρκετό καιρό, δεδομένου ότι οι αμερικανικές δυνάμεις εκπαίδευαν τα πιο βασικά «στοιχεία» του ουκρανικού στρατού για σχεδόν οκτώ χρόνια. Από τις πρώτες ώρες της σύγκρουσης, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατάλαβαν καλά ότι ο συσχετισμός των στρατιωτικών δυνάμεων ευνοεί συντριπτικά τη Ρωσία. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις τους υποτίμησαν εν μέρει την ισχύ της ικανότητας των Ουκρανών να ενωθούν ενάντια σε έναν κοινό εχθρό.
Είναι αξιοσημείωτο ότι τις ώρες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ουάσιγκτον πρόσφερε πολιτικό άσυλο σε ανώτερα μέλη της κυβέρνησης Ζελένσκι (24 αριθμητικά βάσει πληροφοριών του υπογράφοντα). Αυτό δείχνει το βαθμό στον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες υποτίμησαν αρχικά τη συνολική θέληση του ουκρανικού πληθυσμού να πολεμήσει ενάντια στον εισβολέα. Μετά την εισβολή, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν επικεντρωθεί στην επικρατούσα κατάσταση στην Ουκρανία με ένταση που μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνη του απόηχου των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Αυτή η ένταση έχει αποδώσει καρπούς, καθώς συνεχίζουν να παίζουν όλο και περισσότερο κεντρικό ρόλο στον πόλεμο όσον αφορά στην πλήρη και πολυδιάστατη υποστήριξη του Κιέβου που προκαλεί εντυπωσιακά πλήγματα στη Μόσχα.
Να σημειωθεί ότι οι ειδικές δυνάμεις της Ουκρανίας είναι πρώτιστα υπεύθυνες για τις αποτυχίες που υπέστη ο ρωσικός στρατός μέσα στον Μάρτιο. Ηταν αυτές οι επίλεκτες ειδικές δυνάμεις που κατάφεραν να ανατρέψουν μια μεγάλης κλίμακας ρωσική επίθεση με ελικόπτερα στο αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Χοστομέλ, βορειοδυτικά του Κιέβου, που έλαβε χώρα κατά τις πρώτες ώρες της εισβολής. Αντιμετωπίζοντας σκληρή ουκρανική και πατριωτική αντίσταση, οι Ρώσοι έστειλαν την 11η και την 31η Ταξιαρχία Αεροπορικής Επίθεσης Φρουρών, σχεδόν ισοδύναμη με την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία των ΗΠΑ που μεγάλα τμήματά της βρίσκονται σε Γερμανία και Πολωνία, αλλά και πάλι απέτυχαν να καταλάβουν το στρατηγικής σημασίας αεροδρόμιο.
Αυτό σήμαινε ότι οι ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις δεν μπορούσαν να ενεργήσουν γρήγορα με στρατεύματα και οχήματα, κάτι που με τη σειρά του τους εμπόδισε να πραγματοποιήσουν τον αρχικό τους στόχο, δηλαδή να έχουν τις δυνάμεις τους στο κέντρο του Κιέβου μέχρι το απόγευμα της 25ης Φεβρουαρίου (όπως υποστήριζαν κάποιοι σε ορισμένα κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, που έβλεπαν προελάσεις τύπου τεθωρακισμένων του αείμνηστου στρατάρχη Ζούκοφ!).
Αυτή η κρίσιμη καθυστέρηση έδωσε στους Ουκρανούς χρόνο να προετοιμάσουν την αμυντική διάταξή τους γύρω από πολλές επιμέρους ζώνες στο Κίεβο.
Η εκπαίδευση των Ουκρανών από ΗΠΑ και τα ευέλικτα όπλα
Οι ουκρανικές μονάδες ειδικών δυνάμεων, που ουσιαστικά εμπόδισαν τη Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο πριν καν αρχίσει, είχαν εκπαιδευτεί από τη CIA/DIA και το υπουργείο Αμυνας από τον Ιανουάριο του 2015. Επιπλέον, η βαθιά γνώση των στρατιωτικών δυνατοτήτων των ρωσικών δυνάμεων από την αμερικανική πλευρά επέτρεψε στην Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία (ΝΑΤΟ) να προμηθεύσουν τους Ουκρανούς με τους πιο ακριβείς τύπους όπλων που απαιτούνται για την καταπολέμηση των προωθημένων ρωσικών τεθωρακισμένων μονάδων, ειδικά για αστικό/προαστιακό πόλεμο (Urban Warfare).
Τα ευέλικτα όπλα, όπως οι φορητοί πύραυλοι εδάφους-αέρος Javelin ή τα αντιαρματικά όπλα NLAW, έχουν αποδειχτεί καθοριστικά στην αποτροπή των ρωσικών στρατευμάτων από το να περικυκλώσουν τις περισσότερες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας. Η επιχείρηση πληροφοριών για τον εφοδιασμό των Ουκρανών με τέτοια όπλα ήταν τόσο επιτυχημένη που οι εδαφικές δυνάμεις της χώρας τα χρησιμοποίησαν πρακτικά όλα και τώρα χρειάζονται ενισχύσεις, ωθώντας τους Δυτικούς συμμάχους να αυξήσουν την αποστολή τέτοιων όπλων. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε στείλει το μήνυμα στον Πούτιν «πού πηγαίνεις και δεν γνωρίζεις τι σε περιμένει….».