Το Κρεμλίνο έκανε την ανακοίνωση μετά από επικοινωνία μεταξύ του Πούτιν και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Η ανακοίνωση ήρθε καθώς οι για τις μάχες κοντά στο εργοστάσιο συνεχίζονται, με τέσσερις πολίτες να τραυματίζονται από ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν την Παρασκευή να στείλουν περισσότερα όπλα και πυρομαχικά για να βοηθήσουν στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.
Μετά την κλήση με τον Μακρόν, ο Πούτιν συμφώνησε να παράσχει στους ερευνητές του ΟΗΕ «την απαραίτητη βοήθεια» για πρόσβαση στην πυρηνική τοποθεσία της Ζαπορίζια.
Το εργοστάσιο βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή από τις αρχές Μαρτίου, αλλά οι Ουκρανοί τεχνικοί εξακολουθούν να το λειτουργούν υπό τη ρωσική διεύθυνση.
«Και οι δύο ηγέτες σημείωσαν τη σημασία» της αποστολής εμπειρογνωμόνων του ΔΟΑΕ στο εργοστάσιο για αξιολόγηση της «επιτόπιας κατάστασης», ανέφερε το Κρεμλίνο.
Ο γενικός διευθυντής της πυρηνικής εποπτείας του ΟΗΕ, της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), χαιρέτισε τη δήλωση Πούτιν και προσέθεσε ότι είναι πρόθυμος να ηγηθεί μιας επίσκεψης στο εργοστάσιο ο ίδιος.
«Σε αυτήν την εξαιρετικά ασταθή και εύθραυστη κατάσταση, είναι ζωτικής σημασίας να μην ληφθούν νέα μέτρα που θα μπορούσαν να θέτουν σε περαιτέρω κίνδυνο την ασφάλεια και την ασφάλεια ενός από τους μεγαλύτερους πυρηνικούς σταθμούς στον κόσμο», δήλωσε ο Ραφαέλ Γκρόσι.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την προοπτική επιθεώρησης στη νυχτερινή του ομιλία, αλλά είπε ότι εξακολουθούν να εξετάζονται συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
«Εάν συνεχιστεί ο ρωσικός εκβιασμός για μια πυρηνική καταστροφή στη Ζαπορίζια, αυτό το καλοκαίρι μπορεί να μείνει στην ιστορία διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών ως ένα από τα πιο τραγικά όλων των εποχών», είπε.
Το Κίεβο λέει ότι η Ρωσία έχει μετατρέψει το συγκρότημα σε στρατιωτική βάση – αναπτύσσοντας στρατιωτικό εξοπλισμό, όπλα και περίπου 500 στρατιώτες που χρησιμοποιούν την τοποθεσία ως ασπίδα για να επιτεθούν σε πόλεις πέρα από τον ποταμό Δνείπερο. Τις τελευταίες εβδομάδες, η περιοχή γύρω από τις εγκαταστάσεις δέχεται σφοδρά πυρά πυροβολικού, με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται για τις επιθέσεις.