Οι Ουκρανοί στρατιώτες έχουν πάρει θέση μέσα και γύρω από το χωριό Κρανσοπίλια, όπου ακούγονται ανά τακτά διαστήματα πυρά του πυροβολικού.
Το χωριό αυτό, σε μια δασωμένη κοιλάδα, βρίσκεται πάνω στον δρόμο που οδηγεί από το Ιζιούμ –μια πόλη που κατέλαβαν πρόσφατα οι ρωσικές δυνάμεις– στις πόλεις Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ, που ελέγχονται από την Ουκρανία. Η γραμμή του μετώπου κρατάει και έχει σταθεροποιηθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες σε αυτό το τμήμα του δρόμου, περίπου 25 χιλιόμετρα βορείως του Σλοβιάνσκ.
Σήμερα δεν ακούστηκαν καθόλου πυρά αυτόματων όπλων από το χωριό Κρασνοπίλια.
Όλες οι πηγές που ρωτήθηκαν ωστόσο στη ζώνη αυτή εκτιμούν ότι η ρωσική επίθεση επίκειται και θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή.
«Ξέρουμε ότι οι Ρώσοι ενισχύονται και ετοιμάζονται να επιτεθούν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματικός, παρατηρώντας ότι έχουν αυξηθεί οι πτήσεις ρωσικών ελικοπτέρων πάνω από το μέτωπο, κάτι που συνήθως προαναγγέλλει μια επίθεση ευρείας κλίμακας.
«Είμαστε έτοιμοι (…) Τους έχουμε ετοιμάσει μερικές εκπλήξεις», είπε ο αξιωματικός αυτός χαμογελώντας πονηρά.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Έτοιμοι για μεγάλες μάχες οι Ουκρανοί
Εν αναμονή της μάχης, οι στρατιώτες επικεντρώνονται στις προετοιμασίες τους και εμφανίζονται αισιόδοξοι. «Τους περιμένουμε!» είπε ένας υπολοχαγός, η ομάδα του οποίου ανέλαβε να ενισχύσει τα χαρακώματα και τις θέσεις των στρατιωτών τοποθετώντας κούτσουρα γύρω από τον οδικό άξονα. Στο δάσος υπάρχουν διάσπαρτα τεθωρακισμένα και καμουφλαρισμένα όπλα.
Αυτός ο οδικός άξονας Ιζιούμ-Σλοβιάνσκ θεωρείται ως ένας από τους κυριότερους για την επίθεση της Μόσχας που όλοι περιμένουν στο Ντονμπάς. Αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε ότι «θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην απελευθέρωση του Ντονμπάς», αυτή η ιστορική μεταλλευτική λεκάνη της Ουκρανίας και της πρώην ΕΣΣΔ ζει με την αγωνία της επίθεσης.
Ο ουκρανικός στρατός έχει αναπτυχθεί από το 2014 κατά μήκος μιας γραμμής που εκτείνεται από το Ντονέτσκ στα νότια μέχρι το Λουχάνσκ στα ανατολικά (τις πρωτεύουσες των ομώνυμων αυτονομιστικών «δημοκρατιών») και η οποία πλέον φτάνει μέχρι το Ιζιούμ στα βορειοδυτικά.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Στο κέντρο αυτής της λεκάνης βρίσκονται το Κραματόρσκ, η ντε φάκτο πρωτεύουσα της επαρχίας από τον Οκτώβριο του 2014 και η «δίδυμη πόλη», το Σλοβιάνσκ. Πολλοί κάτοικοι φοβούνται ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν μια κυκλωτική κίνηση, όπως έγινε στη Μαριούπολη, για να καταλάβουν όλη την περιοχή.
Οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ζήτησαν από τους άμαχους να φύγουν προς τα δυτικά της χώρας.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκκένωση του Κραματόρσκ
Το πρωί σήμερα, αυτοκίνητα που σχημάτιζαν μια ουρά μήκους τριών χιλιομέτρων, συχνά με βαλίτσες στην οροφή, περίμεναν στον σταθμό ελέγχου για να κατευθυνθούν προς το Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ και από εκεί προς τα δυτικά. Η εκκένωση τις τελευταίες ημέρες γινόταν κυρίως με τρένα από τον σταθμό του Κραματόρσκ. Όμως από το πρωί διακόπηκαν τα δρομολόγια γιατί από τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς υπέστησαν ζημιές οι σιδηροδρομικές γραμμές, όπως γνωστοποίησε η ουκρανική εταιρεία σιδηροδρόμων.
Αργά το απόγευμα, ένα τρένο επιβίβασε τελικά κόσμο για να φύγει. Στον σταθμό, όπου περίμεναν υπομονετικά, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, η εκκένωση συνεχιζόταν με ηρεμία, με τη βοήθεια εθελοντών.
Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, από το νυχτερινό βομβαρδισμό –πιθανότατα ρουκέτες ή πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς– καταστράφηκε ένα σχολείο που βρισκόταν δίπλα σε ένα κτίριο της αστυνομίας.
Το Κραματόρσκ έχει μετατραπεί σε μια πόλη φάντασμα: οι περισσότεροι κάτοικοι έφυγαν, τη νύχτα απαγορεύεται η κυκλοφορία και όσοι παραμένουν εκεί ζουν στον ρυθμό των σειρήνων. Είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίσει κανείς καύσιμα και τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά.
«Το κλίμα είναι τεταμένο, όλοι είναι νευρικοί, πρέπει να φύγουμε τώρα» σχολίασε ένας εθελοντής στον σιδηροδρομικό σταθμό.
Ομαδικοί τάφοι έξω από την Μπούτσα – Φόβοι για χειρότερες σκηνές σε άλλες πόλεις
Η Λιουντμίνα Ντενισόβα, η οποία είναι αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, δήλωσε σήμερα ότι μεταξύ 150 και 300 σορών ενδέχεται να βρίσκονται σε έναν ομαδικό τάφο κοντά σε εκκλησία στην πόλη Μπούτσα, όπου η Ουκρανία κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα για δολοφονίες αμάχων.
Η Μόσχα αρνείται ότι βάζει στο στόχαστρο αμάχους στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά της Ουκρανίας και ισχυρίζεται ότι οι θάνατοι στην Μπούτσα, είναι μια «τερατώδης πλαστογραφία» που οργανώθηκε από τη Δύση για να την απαξιώσει.
«Αυτή τη στιγμή, τα πτώματα συλλέγονται από αξιωματούχους επιβολής του νόμου για τη διεξαγωγή των απαραίτητων εξετάσεων», ανέφερε η Ντενισόβα σε μια διαδικτυακή της ανάρτηση.
Δεν ανέφερε πώς οι αρχές έκαναν την εκτίμηση του αριθμού των θυμάτων στον ομαδικό τάφο.
Εξάλλου, εκτιμάται ότι όσο οι ουκρανικές δυνάμεις θα ανακαταλαμβάνουν εδάφη που βρίσκονταν μέχρι πρότινος υπό ρωσική κατοχή στα κεντρικά της χώρας, θα αναδεικνύονται όλο και χειρότερα εγκλήματα πολέμου, με εικόνες παρόμοιες με αυτές που βγήκαν από την μαρτυρική Μπούτσα.
Ειδήσεις σήμερα
Ρούλα Πισπιρίγκου: Οι αρχές ετοιμάζουν δεύτερη σύλληψη για την τραγωδία της Πάτρας
Φωτιά στην Ηλεία: Πύρινη κόλαση στο Λιβαδάκι – Εκκενώθηκε ο οικισμός, ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
Πότε θα πληρωθούν συντάξεις, διπλό επίδομα τέκνων και επιταγές ακρίβειας
Κορονοϊός: 4η δόση εμβολίου για ηλικιωμένους και άτομα με χρόνιες παθήσεις