Σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Μικολάγιφ της νότιας Ουκρανίας δήλωσε ότι η πόλη μετρά περίπου 80 νεκρούς αμάχους, καθώς και άλλους 450 τραυματίες. Όπως κατήγγειλε ο Ολεξάντρ Σενκέβιτς, η Ρωσία χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς στο Μικολάγιφ. Ωστόσο, οι καταγγελίες αυτές δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.
Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που δημοσιεύθηκε στις 28 Μαρτίου, 1.151 άμαχοι έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ σε 1.824 υπολογίζονται οι τραυματίες. Ωστόσο, η υπηρεσία αναφέρει πως θεωρεί ότι «ο πραγματικός απολογισμός είναι σημαντικά υψηλότερος».
Σε ό,τι αφορά τους στρατιώτες που έχουν πέσει νεκροί στις μάχες, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον, κατά την διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες.
Σε συνέντευξη της στο κανάλι «Nastoyashe Vremia» χαρακτήρισε τις ρωσικές απώλειες «απίστευτες» επισημαίνοντας ότι παρόλα αυτά «η Ρωσία δεν έχει συνειδητοποιήσει τελικά, πόσο ισχυρός είναι ο ουκρανικός στρατός».
Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τις απώλειες του ουκρανικού στρατού.
Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε χθες, Τρίτη, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, οι μάχες μαίνονται σε πολλά μέτωπα της Ουκρανίας. Βομβαρδισμοί συνεχίζονται ακόμα και στη δυτική Ουκρανία, ειδικά στην πόλη Ρίβνε. Οι σειρήνες συνεχίζουν να ηχούν στην Λβιβ.
Επιπλέον, ο Ουκρανός κυβερνήτης της επαρχίας του Ντονιέτσκ ανέφερε σήμερα ότι ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν πυρομαχικά φωσφόρου και βομβαρδίζουν οικισμούς στο μέτωπο που χωρίζει εδάφη που ελέγχονται από τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις από περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών.
Εξάλλου, η Μαριούπολη παραμένει υπό ρωσικό κλοιό, με ρωσικές πηγές να αναφέρουν πως η συνολική κατάληψη της Μαριούπολης από τα ρωσικά στρατεύματα είναι θέμα ωρών. Ο ηγέτης των Τσετσένων, Ραμζάν Καντίροφ, που φέρεται να βρίσκεται στη Μαριούπολη, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να κάνει παραχωρήσεις στον πόλεμο και ότι ο διαπραγματευτής του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, έκανε λάθος αφήνοντας να εννοηθεί το αντίθετο.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση από τις ΗΠΑ
Στο ουκρανικό στρατόπεδο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε σήμερα συνομιλία με των πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και συζήτησαν τις «πρόσθετες» στρατιωτικές δυνατότητες που απαιτούνται για να βοηθηθεί ο ουκρανικός στρατός «να υπερασπιστεί τη χώρα του», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν πώς οι ΗΠΑ εργάζονται μέρα νύχτα για να ικανοποιήσουν τα βασικά αιτήματα της Ουκρανίας για βοήθεια σε ζητήματα ασφαλείας» καθώς και «τις επίμονες προσπάθειες που καταβάλλουν οι ΗΠΑ με τους συμμάχους και τους εταίρους τους για να εντοπίσουν πρόσθετες δυνατότητες για να βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό να υπερασπιστεί τη χώρα του», ανέφερε η αμερικανική προεδρία μετά από κλήση μεταξύ των δύο προέδρων.
Ο Ζελένσκι, σε ανάρτησή του στο twitter, ανέφερε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας μίας ώρας με τον Μπάιντεν συζήτησε για συγκεκριμένη αμυντική υποστήριξη.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης ένα νέο πακέτο ενισχυμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, καθώς και οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να δώσει στην Ουκρανία 500 εκατομμύρια δολάρια σε άμεση δημοσιονομική βοήθεια, είπε ο Μπάιντεν στον Ουκρανό ομόλογό του, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Ο Μπάιντεν εξέτασε επίσης τις κυρώσεις και την ανθρωπιστική βοήθεια που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο Ζελένσκι ενημέρωσε τον Μπάιντεν για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, συμπλήρωσε η ανακοίνωση.
Συνομιλίες Πούτιν με Ντράγκι και Σολτς – Μπέρδεμα με τις πληρωμές για την εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Ρωσία
Από τη μεριά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία σήμερα το απόγευμα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.
Όπως αναφέρει το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού, «ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε την σημασία να επιτευχθεί, το γρηγορότερο δυνατό, κατάπαυση του πυρός, για να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός και να στηριχθεί η διαπραγματευτική προσπάθεια. Ο Ιταλός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της Ρώμης είναι διατεθειμένη να συμβάλει στην ειρηνευτική διαδικασία, αν υπάρξουν ξεκάθαρες ενδείξεις αποκλιμάκωσης από μέρους της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος, τέλος, περιέγραψε το σύστημα πληρωμών του ρωσικού φυσικού αερίου, σε ρούβλια. Οι δυο ηγέτες, συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή».
Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι ειδικοί από τις δύο χώρες θα συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσαν να πληρωθούν σε ρούβλια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το TASS.
Τη συμφωνία, ωστόσο, διέψευσε ο Γερμανός καγκελάριος. Ο Όλαφ Σολτς μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έπειτα από επιθυμία του τελευταίου, όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία το βράδυ της Τετάρτης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Πούτιν δήλωσε στον κ. Σολτς ότι θα νομοθετήσει ώστε από την 1η Απριλίου η πληρωμή των παραδόσεων ενέργειας να γίνεται σε ρούβλια, τόνισε ωστόσο στον ότι δεν θα αλλάξει κάτι στις συμβάσεις των ευρωπαίων πελατών.
«Οι πληρωμές θα συνεχίσουν να γίνονται αποκλειστικά σε ευρώ και, όπως συνήθως, με εμβάσματα στην Gazprom-Bank, η οποία δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις. Η τράπεζα θα μετατρέπει κατόπιν τα χρήματα σε ρούβλια. Ο καγκελάριος Σολτς στη συνομιλία δεν έδωσε την συγκατάθεσή του για αυτή τη διαδικασία, αλλά ζήτησε μόνο γραπτές πληροφορίες, προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τη διαδικασία», αναφέρει εμφατικά η καγκελαρία, χρησιμοποιώντας μάλιστα κεφαλαία γράμματα και τονίζει ότι «εξακολουθεί να ισχύει η συμφωνία της G7: οι προμήθειες ενέργειας θα πληρώνονται αποκλειστικά σε ευρώ ή δολάρια. Όπως προβλέπουν οι συμβάσεις».
Πάντως, το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, υποσχόμενο μια σταδιακή μετάβαση και επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια.