Η Ατλαντική Συμμαχία έχει αυξήσει κατά γεωμετρική πρόοδο τα στρατιωτικά αποθέματα, ως και την εκπαίδευση του στρατού του Κιέβου, ενώ η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και μέχρι στιγμής έχει σε διάστημα λίγο περισσότερο των δύο μηνών τεράστιες απώλειες.
Παρουσιάζουμε συνοπτικά δέκα επιμέρους σημεία που είναι πάρα πολύ πιθανό να ανοίξουν ακόμα περισσότερες «πληγές», δεδομένου ότι η κατάσταση στα πλείστα πολυμέτωπα της Ουκρανίας είναι τραγική.
1 ΜΟΛΔΑΒΙΑ-ΥΠΕΡΔΝΕΙΣΤΕΡΙΑ
Η περίπτωση του ανοίγματος του νοτιοδυτικού μετώπου της αυτόκλητης περιοχής της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία στα σύνορα της χώρας με την Ουκρανία. Η εμπλοκή της Μόσχας μέσω προβοκατόρικων κινήσεων στην υπό ρωσικό έλεγχο μη αναγνωριζόμενη από το 1992 αποσχισθείσα περιοχή είναι πολύ ανησυχητική και οι πρόσφατες βομβιστικές και άλλες επιθέσεις δεν προμηνύουν θετικές εξελίξεις. Η συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσε να εμπλέξει τη νόμιμη κυβέρνηση της Μολδαβίας, τη Ρουμανία που ανήκει σε E.E.-NΑTO κά. Η περιοχή μάλιστα της Κομπάνσα στα σύνορα Υπερδνειστερίας-Ουκρανίας είναι από τις μεγαλύτερες μετασοβιετικές στρατιωτικές αποθήκες στην Ανατολική Ευρώπη και ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι.
2 ΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ
Η τυχόν επίθεση (πυραυλική ή αεροπορική) κατά ουκρανικών στρατιωτικών σχηματισμών, εφοδιασμένων με δυτικά οπλικά συστήματα, ή επίθεση κατά δυτικού στρατιωτικού στόχου σε βάσεις/συνοριακές της Ουκρανίας με την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία, δηλαδή σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, π.χ. σε Τσελμ-Ρεσζόβ στη συνοριακή ζώνη της Ουκρανίας με την Πολωνία ή σε Ουζχορόντ-Μιχαλοβίτσε στα σύνορα με Σλοβακία ή σε Τσερνιβίτσι-Μποτοσάνι με Ρουμανία.
3 ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΕΙΟ ΑΖΟΦΣΤΑΛ
Η περίπτωση περαιτέρω βίαιης επίθεσης των Ρώσων στο τεράστιο χαλυβουργείο της Αζοφστάλ στην «πονεμένη» Μαριούπολη με χρήση χημικών/νευροπαραλυτικών αερίων, εναντίον των υπερασπιστών του από τα τάγματα της Αζοφικής. Η αδυναμία της Ρωσίας να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο τη Μαριούπολη και η παραμονή πολλών χιλιάδων κατατρεγμένων αμάχων είναι περιοχή «κόκκινης γραμμής».
4 ΧΕΡΣΩΝΑ-ΕΚΛΟΓΕΣ
Η περίπτωση διεξαγωγής εκλογικών διαδικασιών στην υπό κατοχή περιοχή της Χερσώνας, καθώς και σε προάστια της πόλης Ζαπορίζια επί του ποταμού Δνείπερου. Μια τέτοια ενέργεια για «εκλογή εντολοδόχων εκπροσώπων» της Μόσχας και εγκατάσταση ανδρείκελων στην τοπική κοινωνία είναι ανάθεμα για το Κίεβο.
5 ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ
Η περίπτωση του πρώην πυρηνικού εργοστασίου του Τσέρνομπιλ, όπου σύμφωνα με την Εκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, ως και την πρόσφατη επίσκεψη των ειδικών στην περιοχή έδειξε ότι οι ρωσικές κινήσεις αρμάτων μάχης κ.ά. (στις πρώτες ημέρες του πολέμου) προκάλεσε αύξηση της ποσότητας ραδιενέργειας. Αν και έχουν περάσει 36 ολόκληρα χρόνια από το τραγικό συμβάν στον πυρηνικό αντιδραστήρα 4, η όλη περιοχή εγκυμονεί κινδύνους.
6 ΖΑΠΟΡΙΖΙΑ
Μια παρόμοια περίπτωση είναι η ασφάλεια του μεγαλύτερου στην Ευρώπη πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, όπου έχουν λάβει μέρος μάχες, ενώ πολύ συχνά ρωσικοί βαλλιστικοί πύραυλοι πετάνε πάνω από τις τεράστιες εγκαταστάσεις και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.
7 ΣΤΗ ΒΑΛΤΙΚΗ
Η επικείμενη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στη Βαλτική. Η Μόσχα έχει ήδη αναπτύξει πυρηνικές κεφαλές επί πυραυλικών συστημάτων «Ισκαντέρ» και όλη κατάσταση στη Βαλτική είναι ιδιαίτερα ρευστή. Σημαντική για την ασφάλεια των δυτικών συμφερόντων στην περιοχή είναι η στρατηγικής σημασίας νήσος Γκότλαντ της Σουηδίας, ως και τα φινλανδικά νησιά Αλαντ ανάμεσα στα δύο συνεργαζόμενα ήδη εδώ και χρόνια με το ΝΑΤΟ κράτη. Η Δύση καλείται να ενισχύσει την άμυνα και την αποτροπή των κρατών της Βαλτικής.
8 ΠΥΡΗΝΙΚΑ
Η τυχόν χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου από τη Ρωσία για να επιτύχει πυρηνικό εκβιασμό σε βάρος της Δύσης και του Κίεβου. Η περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί και φυσικά θα υποδηλώνει την παντελή αδυναμία των συμβατικών στρατιωτικών επιλογών της Μόσχας (που είναι ήδη εμφανείς).
9 «ΚΕΝΟ ΣΟΥΒΑΛΚΙ»
Η λεγόμενη περίπτωση του «Κενού Σουβάλκι», δηλαδή της πολωνικής περιοχής, που θα μπορούσαν να αποπειραθούν να καταλάβουν τα σταθμεύοντα στη Λευκορωσία ρωσικά στρατεύματα, για να περάσουν στον θύλακα του Καλίνινγκραντ/ρωσικός θύλακας στη Βαλτική (περιοχή Γκούσεφ). Είναι ένα από τα βασικά ζητήματα της πολωνικής άμυνας.
10 ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Υποτροπή και μεταφορά των εντάσεων από τη μεριά της Ρωσίας στα Βαλκάνια, και ειδικά μέσα στη Σερβία-Βοσνία Ερζεγοβίνη, προκαλώντας ενδο-βαλκανικές αναταραχές και άνοιγμα παλιών κεφαλαίων Ιστορίας, γεωπολιτικής, μειονοτήτων τοπικών πληθυσμών κ.ά.
Ειδήσεις σήμερα
Άγιο Όρος: Τα ρωσόφιλα μοναστήρια και οι επιδιώξεις του Κρεμλίνου
Ιωάννα Παλιοσπύρου: Έβγαλε τη μάσκα και προκάλεσε συγκίνηση και θαυμασμό
Δολοφονία Σκαφτούρου: Σαρώνουν τις επικοινωνίες των δραστών
Πάτρα: Η έρευνα για τις ζωγραφιές της Τζωρτζίνας και οι νέες καταθέσεις