Η Κομισιόν ζητεί να υπάρξει συντονισμός όλων των μελών, ενώ οι περισσότερες χώρες θεωρούν ότι η απόφαση του Βερολίνου δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές της ενιαίας αγοράς, αφού δεν έχουν όλες οι χώρες δημοσιονομικά τη δυνατότητα να δαπανήσουν τόσο μεγάλα ποσά.
Ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της γερμανικής απόφασης στην ευρωπαϊκή οικονομία. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, τα κράτη-μέλη έχουν το δικαίωμα να λάβουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο για να τονώσουν τις οικονομίες τους, αλλά απαιτείται μεγαλύτερη αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, υπεραμύνθηκε του σχεδίου της κυβέρνησής του για προστασία της γερμανικής οικονομίας. Απαντώντας στις κατηγορίες περί υπονόμευσης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ο Σολτς είπε ότι τα μέτρα είναι δικαιολογημένα «για να βοηθήσουμε τους πολίτες μας, όπως η δημιουργία συνθηκών εισαγωγής φυσικού αερίου, και είναι χρήσιμα και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Στη συνεδρίαση του Εurogroup στο Λουξεμβούργο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, βρέθηκε απομονωμένος, καθώς η Ιταλία και άλλες χώρες κατηγορούν τη Γερμανία για τη στάση της να εμποδίσει την επιβολή πλαφόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην ανώτατη τιμή φυσικού αερίου. Ο Λίντνερ προσπάθησε να μειώσει τις αντιδράσεις, λέγοντας ότι το πακέτο των 200 δισ. δεν αφορά μόνο το 2022, αλλά και τα δύο επόμενα χρόνια.
Η Ολλανδία
Οι δηλώσεις Σολτς έγιναν μετά το πέρας των συνομιλιών για το κλίμα που είχε ο Γερμανός καγκελάριος με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός στήριξε τη γερμανική πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι η Γερμανία έχει το δικαίωμα να λάβει εθνικά μέτρα και απέρριψε την πρόταση εισαγωγής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από την Ε.Ε. Οι ηγέτες Γερμανίας και Ολλανδίας εμφανίστηκαν επίσης επιφυλακτικοί σχετικά με το ενδεχόμενο κοινής ανάληψης χρέους στην Ε.Ε., για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου (όπως είχε συμβεί με την πανδημία). «Το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν έχει εξαντληθεί. Αυτά τα κεφάλαια θα μπορούσαν τώρα να βοηθήσουν», συμφώνησαν.
«Οι τιμές πρέπει να πέσουν», είχε δηλώσει ο καγκελάριος Σολτς, ανακοινώνοντας την περασμένη εβδομάδα το πακέτο αρωγής 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να ανακουφιστούν τα γερμανικά νοικοκυριά. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Γερμανία συνεχίζει να εφαρμόζει σταθερή δημοσιονομική πολιτική, δείχνει όμως και την οικονομική της ισχύ στον ενεργειακό πόλεμο. Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν έως την άνοιξη του 2024 περιλαμβάνουν ανώτατο όριο τιμής αερίου και θα χρηματοδοτηθούν από δανεισμό μέσω του Ταμείου Οικονομικής Σταθεροποίησης, το οποίο συγκροτήθηκε για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού και δεν εντάσσεται στον τακτικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.
Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. αισθάνονται ότι «προδίδονται» από τη Γερμανία, που προχώρησε σε σχέση μεγάλης εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα, το Βερολίνο -που εγκαταλείπει τη δημοσιονομική πειθαρχία, την οποία ζητούσε για όλους τους άλλους- αρνείται τη θέσπιση ενός κοινού πλαφόν στις τιμές ενέργειας και προχωρεί στη λήψη εθνικών μέτρων, αν και γνωρίζει ότι δεν μπορούν να τα αντέξουν όλες οι χώρες.
Η Ιταλία και το Βέλγιο εξέφρασαν έντονη αντίθεση στο πακέτο στήριξης της γερμανικής κυβέρνησης. «Δεν γίνεται να διαιρεθούμε με βάση το δημοσιονομικό περιθώριο ελιγμών του καθενός, χρειάζεται αλληλεγγύη», δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι. «Οι αποφάσεις της Γερμανίας υπονομεύουν τους λόγους ύπαρξης της Ενωσης», ανέφερε η νικήτρια των ιταλικών εκλογών, Τζόρτζια Μελόνι, τονίζοντας ότι «κινήσεις μεμονωμένων κρατών, με στόχο να εκμεταλλευτούν τα σημεία ισχύος τους, κινδυνεύουν να δημιουργήσουν παρεμβολή στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να αλλοιώσουν την ευρωπαϊκή κοινή αγορά. Θα στηρίξουμε μια κοινή πρωτοβουλία ουσιαστικής στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων».
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο, μίλησε επίσης για υπονόμευση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και από τη γαλλική πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, είπε ότι «αν δεν υπάρχει διαβούλευση και αλληλεγγύη, αν δεν υπάρχει σεβασμός στην έννοια των ίσων κανόνων ανταγωνισμού, ρισκάρουμε τον κατακερματισμό της ευρωζώνης». Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Κάρελ Χίρμαν, τόνισε ότι «η Γερμανία καταστρέφει την κοινή αγορά μας», υπενθυμίζοντας ότι σλοβάκικα προϊόντα από τα οποία επωφελείται όλη η Ε.Ε., όπως τα λιπάσματα, εξαρτώνται από το φυσικό αέριο.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις: Οι 6 κατηγορίες που θα πάρουν αύξηση – Πότε θα γίνει η πληρωμή [αναλυτικοί πίνακες]
Νικηφόρα αντεπίθεση και στη Νότια Ουκρανία – Υποχωρούν διαρκώς οι Ρώσοι
Η Amazon κάνει «έξυπνο νησί» την Νάξο – Τι προβλέπει το σχέδιο