Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, αφού ολόκληρες πόλεις έχουν εκκενωθεί. Οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει φράγματα, οδικές υποδομές και έθεσαν εκτός λειτουργίας τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ηλεκτρισμός σε ολόκληρες συνοικίες σε πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης.
Πολλές από τις διασώσεις στην Τσεχία πραγματοποιούνται από αέρος, καθώς τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν πρόσβαση στις πλημμυρισμένες περιοχές με άλλα μέσα. Σε όλες τις περιοχές τις οποίες οι Αρχές κήρυξαν σε κατάσταση φυσικής καταστροφής για μια περίοδο 30 ημερών εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι ή δεν έχουν νερό, δρόμοι έχουν κοπεί στα δύο και τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων έχουν διακοπεί.
«Το ύψος του νερού που κατέκλυσε τους δρόμους έφθανε τα δύο μέτρα… Υπάρχουν πολλά κατεστραμμένα οχήματα», είπε ο κάτοικος Ζντένεκ Κούζιλεκ στο Reuters και συνέχισε: «Τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν, δεν υπάρχει νερό, ούτε ηλεκτρικό ρεύμα».
Εκτακτη συνεδρίαση
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την επιτάχυνση της οικονομικής και άλλης στήριξης των θυμάτων. Η πολωνική κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση φυσικής καταστροφής τις πληγείσες περιοχές και γνωστοποίησε ότι θα διαθέσει 1 δισεκατομμύριο ζλότι (260 εκατ. ευρώ) για τη βοήθεια των πληγέντων.
Ο ομόλογός του στην Ουγγαρία, Βίκτορ Ορμπαν, ακύρωσε όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις του, μεταξύ αυτών και την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ντόναλντ Τραμπ: Ανατροπή - Αυτό είναι το σχέδιο 90 ημερών για το TikTok
Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, χαρακτήρισε «δραματικές» τις εικόνες από τις πλημμυρισμένες περιοχές στην Αυστρία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Ρουμανία και την Πολωνία και δήλωσε ότι η Γερμανία είναι «βαθιά θλιμμένη από την είδηση των νεκρών και των αγνοουμένων» και έτοιμη να βοηθήσει.
Τα νερά των ποταμών στα σύνορα Τσεχίας -Πολωνίας άρχισαν να υποχωρούν, ωστόσο οι πλημμύρες επεκτείνονται σε περισσότερες περιοχές. Η στάθμη του Δούναβη έχει ανέβει κι έτσι η Μπρατισλάβα στη Σλοβακία, η Βουδαπέστη και η Αυστρία προετοιμάζονται για δεύτερο κύμα, καθώς οι μετεωρολόγοι αναμένουν νέες, ισχυρότερες βροχές.
Από την ξηρασία στις πλημμύρες
«Οι βροχοπτώσεις ήταν τόσο ισχυρές που οι βροχομετρικοί χάρτες, οι οποίοι χρησιμοποιούν έντονα χρώματα για να δείξουν τις σφοδρότερες βροχές, ξέμειναν από αποχρώσεις και χρησιμοποιούσαν το λευκό», σχολίασε η Χάνα Κλόκε, καθηγήτρια υδρολογίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Ρίντινγκ. «Πριν από αυτή την καταιγίδα, η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είχαν γνωρίσει ένα αποπνικτικό καλοκαίρι, με συνθήκες ξηρασίας σε πολλές περιοχές», επεσήμανε η ίδια.
Η Τζόις Κιμουτάι, κλιματική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γκράνθαμ του Αυτοκρατορικού Κολεγίου του Λονδίνου, δήλωσε στον βρετανικό «Guardian» πως «οι καταστροφικές βροχές που χτύπησαν την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη είναι ακριβώς αυτό που περίμεναν οι επιστήμονες να συμβεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής». «Η ένταση της βροχής αυξάνεται κατά περίπου 7% για κάθε βαθμό Κελσίου που προστίθεται στη μέση παγκόσμια θερμοκρασία», δήλωσε.
Χιόνι στις Αλπεις από τον Σεπτέμβριο
Πέρυσι, εν μέσω χειμώνα, τα περισσότερα χιονοδρομικά της Ευρώπης δούλεψαν με τεχνητό χιόνι στις πίστες. Φέτος, το σκηνικό είναι διαφορετικό ήδη από τον Σεπτέμβριο. Στις Αλπεις, οι αυστριακοί σιδηρόδρομοι ανέστειλαν τα δρομολόγια μεταξύ Σάλτσμπουργκ και Κλάγκενφουρτ λόγω του χιονιού, το οποίο έπεσε σε υψόμετρα από 700 μέτρα και προβλέπεται να φτάσει μέχρι και τα 200 εκατοστά.
Αντίστοιχες συνθήκες επικρατούν στην Ελβετία, με έως 45 εκατοστά χιονιού στα ανατολικά, ενώ η θερμοκρασία στο Σαμονί της Γαλλίας έπεσε στους -16°C.