Ο πατριάρχης Κύριλλος έχει προσευχηθεί για το τέλος του πολέμου, χωρίς όμως να τον καταδικάσει. Είναι γνωστό πως ο Κύριλλος έχει υπάρξει τενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, έχοντας στο παρελθόν υποστηρίξει ανοιχτά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και διχάζοντας τους Ορθόδοξους χριστιανούς ανά την υφήλιο.
Ποιος είναι όμως ο πατριάρχης Κύριλλος και ποια η έως τώρα δράση και ιστορία του;
Τα πρώτα βήματα και η άνοδος στην εκκλησιαστική ιεραρχία
Ο νυν πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1946 στο Λένινγκραντ (τη σημερινή Αγία Πετρούπολη) ως Βλαντιμίρ Μιχαήλοβιτς Γκουντιάεφ, γιος ενός ιερέα και μιας δασκάλας Γερμανικών.
Το 1965, έχοντας αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο, ο Γκουντιάεφ εισήλθε στη Θεολογική Ακαδημία του Λένινγκραντ και το 1969 εκάρη μοναχός, με το όνομα Κύριλλος. Στις 7 Απριλίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε ιεροδιάκονος και την 1η Ιουνίου ιερομόναχος.
Το 1970 αποφοίτησε με «άριστα» από τη Θεολογική Ακαδημία του Λένινγκραντ με πτυχίο Θεολογίας και το 1971 προήχθη στον βαθμό του αρχιμανδρίτη. Το 1974, σε ηλικία μόλις 28 ετών, ο Κύριλλος έγινε πρύτανης της Θεολογικής Ακαδημίας και Σχολής του Λένινγκραντ. Δύο χρόνια μετά, το 1976, εισήλθε στην Επισκοπή, γενόμενος Επίσκοπος του Βίμποργκ, για να γίνει Αρχιεπίσκοπος το 1977.
Το 1991, με διάταγμα του Πατριάρχη Αλεξίου Β’, προήχθη στο βαθμό του μητροπολίτη. Ο Κύριλλος ενθρονίστηκε Πατριάρχης 18 χρόνια μετά, στις 27 Ιανουαρίου του 2009, κερδίζοντας το 75% των ψήφων του Συμβουλίου Επισκόπων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Μόσχα.
Κριτική, σκάνδαλα και αντιπαραθέσεις
Από την πορεία του πατριάρχη Κυρίλλου δεν έχουν λείψει, ανά τα χρόνια, η κριτική, τα σκάνδαλα και οι αντιπαραθέσεις.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ο Κύριλλος είχε κατηγορηθεί ότι χρησιμοποίησε φορολογικά κίνητρα που παρείχε η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την εισαγωγή αλκοολούχων (εκκλησιαστικού κρασιού) και προϊόντων καπνού.
Ο Μητροπολίτης Κύριλλος αρνήθηκε τότε επανειλημμένα τις κατηγορίες προσωπικού συμφέροντος, «δείχνοντας» πίσω από τα δημοσιεύματα μια «πολύ συγκεκριμένη πολιτική τάξη» και τονίζοντας ότι «δυστυχώς, στην κοινωνία μας είναι πολύ συνηθισμένο να χρησιμοποιούμε τον Τύπο για να ξεκαθαρίσουμε προσωπικούς λογαριασμούς ή να πετύχουμε πολιτικούς, επαγγελματικούς και άλλους στόχους. Στην περίπτωση αυτή, έχουμε να κάνουμε με μια καμπάνια που στοχεύει στην επίτευξη τουλάχιστον ενός ή δύο από τους παραπάνω στόχους».
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Οι φερόμενοι δεσμοί με την KGB και το πολυτελές διαμέρισμα στο κέντρο της Μόσχας
Το 1992, το Προεδρείο του Ανώτατου Σοβιέτ της Ρωσίας εξέδωσε μια αναφορά, σύμφωνα με την οποία η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης και η KGB είχαν χρησιμοποιήσει με «αντισυνταγματικό τρόπο» έναν αριθμό εκκλησιαστικών οργάνων για δικούς τους σκοπούς στρατολογώντας και στέλνοντας τους πράκτορες της KGB», μιλώντας για τη δημιουργία ενός «κρυφού κέντρου» πρακτόρων της KGB μεταξύ των πιστών.
Στη σχετική έρευνα που προέκυψε, η σύγκριση των ταξιδιών ενός πράκτορα της KGB με το όνομα «Μιχαήλοφ» έδειξε ότι συνέπιπταν με ταξίδια του Κυρίλλου και έτσι πολλοί υπέθεσαν ότι θα μπορούσε να είναι το ίδιο πρόσωπο. Το 2003 ένας ιερέας της ρωσικής αποστολής στο Ελσίνκι ονόματι Γκεόργκι Εντελστάιν, έστειλε μια επιστολή στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τον Μητροπολίτη Κύριλλο ότι είχε σχέσεις με την KGB.
Το 2012, το όνομα του Πατριάρχη ενεπλάκη σε ένα ακόμη σκάνδαλο, όταν ο ίδιος φάνηκε να έχει στην κατοχή του ένα πολυτελές διαμέρισμα 145 τετραγωνικών στο κέντρο της Μόσχας, η ιδιοκτησία του οποίου αντέβαινε στους όρκους που είχε δώσει ως μοναχός. Ο Πατριάρχης αρνήθηκε ότι σχετιζόταν με το διαμέρισμα, στο οποίο διέμενε μια γυναίκα ονόματι Λυδία Μιχαήλοβνα και δήλωσε ότι θεωρούσε το σκάνδαλο μέρος μιας εκστρατείας για την «σπίλωση του ονόματος της Εκκλησίας».
Η στάση του Πατριάρχη απέναντι στον πόλεμο
Στις 27/2/ 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που έλαβε χώρα στις 24/2/2022, ο Πατριάρχης Κύριλλος κάλεσε στο κήρυγμά του τους ενορίτες να προσευχηθούν για την αποκατάσταση της ειρήνης. Ο Πατριάρχης απέφυγε να καταδικάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ή να εκφράσει οποιαδήποτε συμπαράσταση στους Ουκρανούς και συνέδεσε τον πόλεμο με τα gay parades (παρελάσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων). Ο Κύριλλος σχολίασε ότι στην περιοχή του Ντονμπάς σημειώνεται εδώ και 8 χρόνια μια «θεμελιώδης απόρριψη των αξιών από τις παγκόσμιες δυνάμεις».
«Σήμερα, υπάρχει ένα τεστ αφοσίωσης σε αυτές τις δυνάμεις», είπε. «Ξέρετε ποιο είναι αυτό το τεστ; Είναι πολύ απλό και ταυτόχρονα τρομερό – είναι τα gay parades. Οι απαιτήσεις πολλών για την πραγματοποίηση ενός gay parade, είναι μια δοκιμασία αφοσίωσης σε αυτόν τον νέο, ισχυρό κόσμο».
Στην Ουκρανία, οι κληρικοί υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο δεν θέλουν να μνημονεύουν τον Πατριάρχη καθώς τον βλέπουν ως τον θρησκευτικό ηγέτη της εχθρικής χώρας. Από την έναρξη της εισβολής στη χώρα τους, οι Ουκρανοί κληρικοί έχουν απομακρυνθεί από την ρωσόφιλη Εκκλησία προσχωρόντας στη νέα, Αυτοκέφαλη Εκκλησία με Μητροπολίτη τον Επιφάνιο ή έχουν ζητήσει αυτονομία, χωρίς να μνημονεύουν πια τον Πατριάρχη Μόσχας.
Ειδήσεις σήμερα
Πώς θα γίνει το… black out στις αυξήσεις ρεύματος
Ιπποκράτειο: Ξεσπά η μητέρα του τρίχρονου κοριτσιού – «Aδιανόητο, δεν μπορώ να το πιστέψω»
Κορονοϊός: Στο… ράφι αφήνουν οι άνω των 60 τη 4η δόση – Tι δείχνουν τα στοιχεία