«Οι εφημερίδες της Ευρώπης αντέδρασαν με χαρά στην παραίτηση του πρωθυπουργού του Brexit», παρατηρεί η βρετανική Daily Mail. Όπως λέει χαρακτηριστικά η ισπανική «El Mundo», «κανείς δεν πρόκειται να κλάψει» για έναν «αδίστακτο ηγέτη» που «δεν έχει αποκτήσει ούτε έναν φίλο ή θαυμαστή». «Η Ευρώπη αποχαιρετά τον Μπόρις Τζόνσον χωρίς δάκρυα και θλίψη», είναι ο τίτλος της ισπανικής εφημερίδας.
Μόνο μια ουκρανική εφημερίδα φαίνεται να είναι…θαυμάστρια του Μπόρις Τζόνσον, καθώς έκανε λόγο για έναν «αθάνατο Μπόρις».
Η βασκική «La Vanguardia» της Βαρκελώνης αναφέρει γλαφυρά ότι οι Συντηρητικοί «βίωσαν οκτώ μήνες καρδιακής προσβολής» από τότε που ήρθαν στο φως οι ισχυρισμοί για τα σκάνδαλα με τα κορωνοπάρτι «Partygate και τονίζει ότι τα «σκάνδαλα και οι διαμάχες» ήταν το «τονωτικό» στην πολιτική ζωή του Μπόρις Τζόνσον.
Στη Γερμανία, η «Tagesspiegel» σχολιάζει πως όσοι παρακολούθησαν στενά την καριέρα του, «δεν εκπλήσσονται» από τα σκάνδαλα που τον ακολουθούσαν «επί μήνες και χρόνια», τα οποία όμως αποδείχτηκαν «υπερβολικά αυτή τη φορά».
Στον υπότιτλό της, η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για «σεξ, ναρκωτικά και ροκ εν ρολ», αναφερόμενη έπειτα στην παραδοχή του Τζόνσον ότι κάποτε κάπνιζε κάνναβη. Μάλιστα, αναφέρει ότι πρόκειται για τον πρώτο Βρετανό ηγέτη που έχει παραβιάσει το νόμο» αφού του επιβλήθηκε πρόστιμο για κορωνοπάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown.
Η επίσης γερμανική «Bild» αποχαιρέτησε τον Τζόνσον στα αγγλικά, με τον τίτλο «Bye, bye, Μπόρις», ενώ η μεγάλη δανέζικη εφημερίδα «Εkstrabladet» λέει στον τίτλο της, αναφερόμενη στον Βρετανό πρωθυπουργό, ότι «Τώρα ήρθε το τέλος του».
Στη Σουηδία, η «Aftonbladet» αναλύει το πώς «τα τρία χρόνια σκανδάλων του Bojo», περιλάμβαναν «παραβιάσεις του lockdown, πολυτελή ταξίδια και χρήματα για ερωμένες».
Στην Ιταλία, η «La Repubblica» εκτιμά ότι ο Τζόνσον δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραιτηθεί, ύστερα από «μια ολοένα και πιο τρελή και παράδοξη αντίσταση που τον εγκλώβισε στην Ντάουνινγκ Στριτ», παρά το γεγονός ότι η υπουργική του ομάδα είχε παραιτηθεί.
«Ο Τζόνσον είχε αναζητήσει νέους υπουργούς για να τους αντικαταστήσει, αλλά κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να θυσιαστεί για έναν απαξιωμένο πλέον ηγέτη και ένα πλοίο που βυθίζεται», επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα.
Ο Τραμπ επέλεξε την Τάλσι Γκάμπαρντ για διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών
Στην Ιρλανδία, τέλος, η «Irish Independent» γράφει ότι «Ο Μπόρις επιτέλους συμφώνησε να παραιτηθεί». Εξάλλου, όπως αναφέρει, ο Τζόνσον «ύστερα από μια εβδομάδα πολιτικού μακελειού, έμεινε με την υποστήριξη μόλις 65 εκ των 360 βουλευτών του».
Οι πρώτες αντιδράσεις του βρετανικού Τύπου
Ανακούφιση – αλλού πιο έκδηλη και αλλού πιο συγκρατημένη- φαίνεται να είναι το κυρίαρχο συναίσθημα που μεταδίδουν τα περισσότερα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου γύρω από την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, με ορισμένα Μέσα να θυμούνται τόσο τις καλές, όσο και τις κακές στιγμές του απερχόμενου πρωθυπουργού.
Οι περισσότερες εφημερίδες βρίθουν αναλύσεων για το τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και στο εξής στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας και το πώς μπορεί να επηρεαστεί από τις αλλαγές ακόμη και η Ουκρανία. Στην Daily Telegraph βρίσκει κανείς ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στις «πολύχρωμες» στιγμές του Τζόνσον, δίπλα από άρθρα γνώμης για την αναγκαιότητα της παραίτησής του αλλά και το πώς μπορεί να «απειλείται» το Κόμμα των Εργατικών από έναν «σοβαρότερο» πιθανό διάδοχο του πρωθυπουργού.
«Η άνοδος και η πρώση του Μπόρις Τζόνσον, από την εκλογική νίκη και τον παρ’ ολίγον θάνατό του εξαιτίας του κορωνοϊού, ως τον πόλεμο στην Ουκρανία και το σκάνδαλο Partygate», λέει το αφιέρωμα της Sun.
Το διαδικτυακό πρωτοσέλιδο της Mirror κοσμεί ένα άρθρο που θέλει τον Μπόρις Τζόνσον να μην εγκαταλείπει άμεσα τον πρωθυπουργικό θώκο, ούτως ώστε να μπορέσει να γιορτάσει με λαμπρότητα την επέτειο γάμου του με την σύζυγό του, Κάρι!
«Η “βρομιά” των Τόρις τον έβγαλε νοκ άουτ», «Φαινόταν εξαρχής ότι η αλήθεια θα έφερνε την καταστροφή του πρωθυπουργού», «Με τον Μπόρις δεν ξεμπερδεύουμε εύκολα – Αυτός ο πολιτικός θάνατος δεν μπορεί να περιμένει ως το φθινόπωρο» και «Επιτέλους, μπορούμε να γίνουμε ξανά σοβαρή χώρα»: Οι συντάκτες των Times δεν χαρίζονται καθόλου στον απερχόμενο πρωθυπουργό τους.