Για τις λοιμώξεις από τους παραπάνω ιούς καταγράφονται διαρκώς εισαγόμενα κρούσματα σε ευρωπαίους πολίτες, που ταξιδεύουν σε κράτη, τα οποία έχουν εγχώρια μετάδοση των συγκεκριμένων ασθενειών. Ετσι, επιστρέφοντας νοσούν στη χώρα όπου διαβιούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστημονική κοινότητα είναι σε επιφυλακή για το κουνούπι με την ονομασία Aedes aegypti που είναι διαβιβαστής των ιών αυτών, καθώς και του κίτρινου πυρετού.
Τι είναι ο δάγκειος πυρετός
Ο δάγκειος πυρετός είναι η πιο κοινή ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται από τα κουνούπια στους ανθρώπους. Είναι πιο κοινή σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα. Υπάρχουν τέσσερις διακριτοί ορότυποι του δάγκειου πυρετού.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από δάγκειο πυρετό δεν θα έχουν συμπτώματα. Αλλά για εκείνους που εκδηλώνουν, τα πιο κοινά συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, πόνοι στο σώμα, ναυτία και εξάνθημα. Τα περισσότερα θα βελτιωθούν επίσης σε 1-2 εβδομάδες. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν σοβαρό δάγκειο πυρετό και χρειάζονται φροντίδα σε νοσοκομείο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο δάγκειος πυρετός μπορεί να είναι θανατηφόρος.
Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο του δάγκειου πυρετού αποφεύγοντας τα τσιμπήματα των κουνουπιών ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η συχνότητα του δάγκειου πυρετού έχει αυξηθεί δραματικά σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες, με τα κρούσματα που αναφέρθηκαν στον ΠΟΥ αυξήθηκαν από 505.430 περιπτώσεις το 2000 σε 5,2 εκατομμύρια το 2019. Η αμερικανική περιοχή είχε αναφέρει 2,8 εκατομμύρια περιπτώσεις και 1280 θανάτους το 2022. Αυτή η αυξητική τάση συνεχίζεται το 2023 όπου μέχρι το τέλος Μαρτίου 2023 έχουν αναφερθεί 441.898 κρούσματα και 119 θάνατοι.
Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Γιατί ανησυχούν για τη ζωή της - «Θυμωμένη» δηλώνει η ίδια και ζητά την... ησυχία της
Η ευρωπαϊκή περιοχή είχε τον φορέα εγκατεστημένο σε περισσότερες από 24 χώρες και έχει αναφέρει τακτικά τον δάγκειο πυρετό και/ή τσικουνγκούνια από το 2010.
Υψηλός αριθμός κρουσμάτων έχει αναφερθεί από το Σουδάν, με 8239 κρούσματα και 45 θανάτους από τον Ιούλιο του 2022.
Τσικουνγκούνια
Ο Τσικουνγκούνια είναι ένας ιός που μεταδίδεται από τα κουνούπια Aedes που βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις ηπείρους και τσιμπούν κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μέχρι σήμερα 115 χώρες έχουν αναφέρει μετάδοση της λοίμωξης από τον συγκεκριμένο ιό. Η κύρια επιβάρυνση της νόσου οφείλεται στις χρόνιες αναπηρίες και στις σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής.
Οι κλινικές εκδηλώσεις ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία. Νεογνά και ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πιο σοβαρή νόσο. Εκτός από την ηλικία, προϋπάρχουσες παθήσεις έχουν επίσης αναγνωριστεί ως παράγοντας κινδύνου για κακή έκβαση της νόσου.
Τρέχουσες επιδημίες chikungunya λαμβάνουν χώρα στην Παραγουάη, την Αργεντινή και τη Βολιβία, ενώ υψηλή κυκλοφορία καταγράφεται στη Βραζιλία και σε άλλες χώρες της περιοχής. Από αυτή την εστία είναι οι αναφερόμενες περιπτώσεις οξείας μηνιγγοεγκεφαλίτιδας και νεογνικής θνησιμότητας που σχετίζονται με τη νόσο. Σχεδόν το 70% των θανάτων που αναφέρονται αφορούν πληθυσμό άνω των 60 ετών, κυρίως με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως διαβήτης, υπέρταση και ανοσοκατεσταλμένοι. Το 20% των θανάτων που αναφέρθηκαν είναι σε νεογνά που έχουν μολυνθεί κατά τον τοκετό.
Ζίκα
Ο Ζίκα είναι ένας ιός που μεταδίδεται από τα κουνούπια Aedes που βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις ηπείρους και τσιμπούν κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο ιός Ζίκα μπορεί επίσης να μεταδοθεί με σεξουαλική επαφή μεταξύ ανθρώπων και από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η νόσος του ιού Ζίκα έχει μειωθεί, παγκοσμίως, από το 2017, εξακολουθεί, όμως, να εμφανίζεται σε χαμηλά επίπεδα σε αρκετές χώρες της Αμερικής και σε άλλες περιοχές. Το 2016 αναφέρθηκαν >600.000 κρούσματα, αλλά εκτιμήθηκαν εκατομμύρια μολύνσεις. Ακολούθησαν 50.000 το 2017, 30.000 το 2018 που είναι ο μέσος αριθμός κρουσμάτων από τότε. Μέχρι στιγμής το 2023, έχουν αναφερθεί 3.000 στην περιοχή της Αμερικής, κυρίως από τη Βραζιλία, τη Βολιβία, τη Γουατεμάλα, το Μπελίζ, την Κολομβία.
Μέχρι σήμερα, 89 χώρες και εδάφη έχουν τρέχουσα ή προηγούμενη εξάπλωση του ιού Ζίκα από τα κουνούπια Aedes.
Η εμφάνιση του Ζίκα έγινε πριν από 8 χρόνια, ο οποίος είναι αρκετός χρόνος για να συσσωρευτούν ευάλωτοι και να δημιουργήσουν μια νέα επιδημία.
Ειδήσεις σήμερα
Τέμπη: Μέχρι το Πάσχα το πόρισμα – Μειωμένο εισιτήριο κατά 50%, ποιοι το δικαιούνται
ΑΣΟΕΕ: Υποψήφιος βουλευτής μάρτυρας των επεισοδίων – Καταθέτει υπέρ των αστυνομικών [βίντεο]
Πάσχα 2023: Αυξημένα τα μέτρα της Τροχαίας από 7 έως 23 Απριλίου