Οι Ουκρανοί εργαζόμενοι παρέμειναν στη μονάδα μετά την κατάληψή της από τις ρωσικές δυνάμεις, τον περασμένο Μάρτιο. Το εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, έχει μπει κατ’ επανάληψη στο στόχαστρο, γεγονός που εγείρει φόβους για πυρηνική καταστροφή. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς.
«Η κατάσταση πραγματικά επιδεινώνεται. Χειροτερεύει, όχι μόνο λόγω της ψυχολογικής κατάστασης των Ουκρανών ειδικών που έχουν απομείνει εκεί αλλά και εξαιτίας της κατάστασης του εξοπλισμού», είπε ο Χέρμαν Γκαλουσένκο μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας.
ΗΠΑ: Ο νέος υπουργός Άμυνας του Τραμπ παρά λίγο θα σκότωνε άνθρωπο με τσεκούρι - Τι τατουάζ έχει [βίντεο]
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) προσπαθεί εδώ και μήνες να οργανώσει μια ζώνη ασφαλείας γύρω από τις εγκαταστάσεις. Τέσσερις ειδικοί του Οργανισμού αυτού παραμένουν στη Ζαπορίζια σε μόνιμη βάση. Την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι είπε πως ανησυχεί ότι ο κόσμος αρχίζει να εφησυχάζει όσον αφορά τους κινδύνους. Η ουκρανική, ενεργειακή εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom λέει ότι οι Ρώσοι συνεχίζουν να κατασκευάζουν στρατιωτικές οχυρώσεις γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις αλλά δεν μπορούν να θέσουν σε λειτουργία τις μονάδες παραγωγής ενέργειας λόγω έλλειψης προσωπικού και ότι περίπου 1.500 Ουκρανοί ειδικοί απαγορεύτηκε να εισέρχονται στον χώρο αφού αρνήθηκαν να υπογράψουν συμβάσεις με ρωσικές εταιρείες.
Ειδήσεις σήμερα
Το τερμάτισε ο Ερντογάν: «Μητσοτάκη, αν κάνεις το λάθος, θα έρθουν οι τρελοί Τούρκοι»
Εύα Καϊλή: «Και κομμάτια να με κάνουν…» – Η πρώτη δήλωση μετά την απόρριψη της αποφυλάκισής της