Πέρσι, τον Νοέμβριο, εγκαινίασε ένα κανάλι στο YouΥube, αλλά πολύ σύντομα έπεσε από τα σύννεφα ανακαλύπτοντας τι της είχε συμβεί. Κινέζοι χάκερς έκλεψαν την εικόνα της και τη μετάλλαξαν σε Ρωσίδα με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), δημιουργώντας παραποιημένες fake προσωπικότητες, που αναλίσκονται σε ύμνους για τη «φίλη Κίνα».
Οι ψηφιακές της σωσίες -που ακούνε σε ονόματα όπως «Νατάσα»- υποστηρίζουν ότι είναι Ρωσίδες που μιλάνε άπταιστα κινεζικά και θέλουν να ευχαριστήσουν τη Ρωσία για την υποστήριξή της προς την Κίνα. Με την ευκαιρία, αυτά τα deep fake avatar προσπαθούν να βγάλουν και λίγα λεφτά πουλώντας ρωσικά γλυκίσματα και άλλα προϊόντα στο αφελές κινεζικό κοινό!
Τραγική ειρωνεία: οι ψεύτικοι λογαριασμοί της Ολγα, «Νατάσα» κ.λπ. έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους στην Κίνα, πολύ περισσότερους από ό,τι η ίδια η Λόιεκ.
«Ηταν ανατριχιαστικό να βλέπω τον εαυτό μου να μιλάει μανδαρίνικα με φόντο τη Μόσχα και το Κρεμλίνο, εξυμνώντας το μεγαλείο της Κίνας και της Ρωσίας. Είναι πράγματα που δεν θα έλεγα ποτέ στη ζωή μου», δήλωσε η νεαρή Ουκρανή στο πρακτορείο Reuters.
Η περίπτωσή της είναι απλώς ενδεικτική για τον αυξανόμενο αριθμό νεαρών Ρωσίδων και «Ρωσίδων» που κατακλύζουν τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μιλούν άπταιστα κινεζικά, εκθειάζουν την Κίνα και ζητούν από τους χρήστες να ενισχύσουν τη Ρωσία στον αγώνα της εναντίον της Δύσης αγοράζοντας κάποια «ρωσικά» προϊόντα, συνήθως ζαχαρωτά.
Στην πραγματικότητα, όλες αυτές οι γυναίκες είναι ανύπαρκτες! Πρόκειται για προϊόντα Τεχνητής Νοημοσύνης, κατασκευασμένα μέσα από παραποιημένα πορτρέτα αληθινών γυναικών, που αλιεύονται τυχαία μέσα από το Διαδίκτυο, πάντοτε εν αγνοία των θυμάτων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το target group των Κινέζων απατεώνων είναι Κινέζοι εργένηδες ή άνδρες που ζουν μόνοι, καθώς θεωρούνται πιο ευάλωτοι σε αυτό το συναισθηματικο-πολιτικό φλερτ τηλεπώλησης.
Οι ψεύτικοι λογαριασμοί τής Λόιεκ έχουν κάνει πωλήσεις δεκάδων χιλιάδων δολαρίων, μολονότι σε κάποιους από αυτούς υπάρχει η υποσημείωση: «Μπορεί να είναι προϊόν ΑΙ».
Ο Τζιμ Τσάι, εκτελεστικός διευθυντής της αναπτυξιακής εταιρίας Τεχνητής Νοημοσύνης ΧΜΟV -που διαβεβαιώνει, όμως, ότι δεν εμπλέκεται σε τέτοιες δραστηριότητες- τονίζει πως η τεχνολογία κατασκευής ψεύτικων προσωπικοτήτων, πέραν των ορίων της ηθικής και της νομιμότητας, είναι πλέον πολύ διαδεδομένη στην Κίνα και χρειάζεται ρύθμιση.
Τον Ιανουάριο, το Πεκίνο έθεσε μια δέσμη κατευθυντήριων γραμμών, με στόχο τη θέσπιση 50 προδιαγραφών λειτουργίας της «ΑΙ» ως το 2026. Πρόσφατα, η Ε.Ε. έκανε το πρώτο βήμα επιβάλλοντας αυστηρούς κανόνες διαφάνειας στα συστήματα υψηλού ρίσκου της «ΑΙ», με στόχο η νομοθεσία αυτή να αποτελέσει παγκόσμιο μπούσουλα.