Τα πρώτα μηνύματα που φτάνουν από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φαίνονται ενθαρρυντικά, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, επικοινώνησαν χθες και συμφώνησαν να συνεργασθούν για μία περισσότερο ενωμένη, περισσότερο κυρίαρχη Ευρώπη.
Η επικοινωνία έγινε προκειμένου να αναλυθεί η κατάσταση, όπως αυτή διαμορφώνεται στις διατλαντικές σχέσεις μετά την άνετη επικράτηση Τραμπ, αλλά και για να συντονιστεί ο γαλλογερμανικός άξονας, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., αύριο στη Βουδαπέστη, όπου στο τραπέζι των ηγετών θα βρεθεί το φλέγον ζήτημα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Οπως επισημαίνουν κοινοτικές πηγές στη βελγική πρωτεύουσα, οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Ε.Ε., δεδομένου ότι και ο Τραμπ θα αρχίσει να ανοίγει το χαρτιά του σε σχετικά με τις προεκλογικές απειλές για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ. Το βέβαιο είναι, και αυτό προκύπτει από την ιδιοσυγκρασία του Ντόναλντ Τραμπ, πως θα υπάρξουν μεγάλες τριβές στις διατλαντικές σχέσεις, εμπορικές και πολιτικές.
Και το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι τι θα κάνουν Ευρωπαίοι. Ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υπέβαλε λεπτομερείς προτάσεις για το πώς η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανακάμψει, οι οποίες, όμως, περνάνε μέσα από τη μεγαλύτερη ενοποίηση της Ε.Ε. Μεγαλύτερη ενοποίηση στην ενιαία αγορά, στις επενδύσεις, στις κεφαλαιαγορές, στην αμυντική βιομηχανία.
Για όλα αυτά απαιτούνται πρόσθετοι πόροι, που σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να αυξήσουν τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε. μέσω κοινού δανεισμού. Οι Γερμανοί μέχρι τώρα δεν ήθελαν να ακούν για νέο δανεισμό, τώρα τι θα κάνουν; Δεν έχουν πολλές επιλογές γιατί οι εξαγωγές τους θα βρεθούν στο στόχαστρο του Τραμπ και αν οι Ευρωπαίοι δεν εμφανιστούν ενωμένοι, οι Γερμανοί θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι.
Mπλέικ Λάιβλι: Μηνύει συμπρωταγωνιστή της - Τον κατηγορεί για σεξουαλική παρενόχληση
Εντύπωση προκαλεί η χθεσινή δημόσια αντίδραση της Ενωσης της Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI), η οποία χαρακτήρισε τη νίκη Τραμπ, ως «κλήση αφύπνισης» για τη Γερμανία και την Ευρώπη, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο από την ενδεχόμενη επιβολή υψηλών δασμών στις εισαγωγές.
Η νίκη Τραμπ μπορεί να ανησυχεί τις περισσότερες πρωτεύουσες, ωστόσο στις Βρυξέλλες την χαρακτηρίζουν και ως ευκαιρία, ίσως και την τελευταία, για τους Ευρωπαίους, προκειμένου να κάνουν όσα απαιτούνται προς την κατεύθυνση της ενοποίησης.
Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική θεωρείται η έκβαση που θα έχει η συζήτηση αύριο στη Σύνοδο Κορυφής της Βουδαπέστης. Είναι νωρίς ακόμη για συγκεκριμένες αποφάσεις, ωστόσο θα φανεί από τα συμπεράσματα που θα δημοσιεύσουν οι ηγέτες το πόσο μακριά είναι διατεθειμένοι να πάνε προς την κατεύθυνση της ενοποίησης.
Οσον αφορά τις επίσημες αντιδράσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, όλοι έσπευσαν να συγχαρούν τον κ. Τραμπ για την εκλογή του και να επισημάνουν τη σπουδαιότητα των διατλαντικών σχέσεων και την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, στην οικονομία και στην άμυνα.
Φον ντερ Λάιεν: Ε.Ε. και ΗΠΑ δεν είναι απλώς σύμμαχοι
Οπως επεσήμανε στη δήλωσή της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ δεν είναι απλώς σύμμαχοι, αλλά συνδέονται από μια ουσιαστική εταιρική σχέση, η οποία ενώνει 800 εκατομμύρια πολίτες. Ας συνεργαστούμε για μια διατλαντική εταιρική σχέση που θα συνεχίσει να παράγει αποτελέσματα για τους πολίτες μας, ανέφερε, προσθέτοντας ότι εκατομμύρια θέσεις εργασίας και επενδύσεις αξίας δισεκατομμυρίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εξαρτώνται από τον δυναμισμό και τη σταθερότητα των οικονομικών μας σχέσεων.