Ο καπετάνιος Iain Hamilton, 60 ετών, έμεινε σε ένα λιμάνι κοντά στο Γιβραλτάρ για λίγες μέρες, αφού το σκάφος του, το Butey of the Clyde, ναυάγησε από επίθεση πέντε φαλαινών. Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε πολλά παρόμοια, που έχουν συμβεί τώρα τελευταία.
Σύμφωνα με την DailyMail ο άνδρας είπε ότι τα θαλάσσια θηλαστικά επιτέθηκαν οργανωμένα στο σκάφος, αλλά πιστεύει ότι «έπαιζαν με τα πηδάλια και απλώς έκαναν ακούσια το σκάφος πολύ ευάλωτο και σε πολύ επικίνδυνη κατάσταση».
Η επίθεση στο σκάφος του Hamilton έρχεται μετά από πολλές επιθέσεις φαλαινών σε σκάφη – σχεδόν διπλές από ολόκληρο το 2022 – με 24 ιστιοφόρα να ρυμουλκούνται στα στενά του Γιβραλτάρ.
Οι ειδικοί ελπίζουν τώρα ότι παρακολουθώντας τις όρκες με GPS θα μπορέσουν να αποτρέψουν αυτές τις επιθέσεις, η κλίμακα των οποίων είπε ο κ. Χάμιλτον «είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι πίστευαν».
Ο Βρετανός αποκάλυψε την τρομακτική εμπειρία του στο BBC Radio 4, λέγοντας ότι αν οι φάλαινες ήθελαν να καταστρέψουν πλήρως το σκάφος του, «θα ήταν παραπάνω από ικανές να το κάνουν».
«Έπλεα 20 μίλια δυτικά του Γιβραλτάρ, παρατήρησα ένα πτερύγιο, στη συνέχεια παρατήρησα ένα ελαφρύ χτύπημα και μετά ένα πολύ μεγάλο χτύπημα και κοίταξα γύρω μου και υπήρχε μια πολύ μεγάλη φάλαινα που έσπρωχνε κατά μήκος της και προσπαθούσε να δαγκώσει το πηδάλιο.
Αρχικά υπήρχε μια μεγάλη φάλαινα και τέσσερις μικρότερες φάλαινες και την χτυπούσαν και την χτυπούσαν και μετά μια από αυτές κατάφερε να βγάλει ένα από τα δύο πηδάλια», ανέφερε.
Όρκες βύθισαν 3 σκάφη στην Ευρώπη και…μαθαίνουν και σε άλλες να το κάνουν
Όρκες φάλαινες επιτέθηκαν και βύθισαν ένα τρίτο σκάφος στα ανοικτά των ιβηρικών ακτών, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως αυτή η συμπεριφορά αντιγράφεται από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Τρεις όρκες (Orcinus orca), γνωστές και ως «φάλαινες-δολοφόνοι», επιτέθηκαν στο σκάφος Champagne τη νύχτα της 4ης Μαΐου, στο στενό του Γιβραλτάρ.
Μπέζος - Σάντσεζ: Θα παντρευτούν τα Χριστούγεννα! - Που θα γίνει η υπερπολυτελή τελετή;
«Υπήρχαν δύο μικρότερες και μία μεγαλύτερη όρκα», δήλωσε στο περιοδικό Yacht ο κυβερνήτης του σκάφους, Werner Schaufelberger. «Οι μικρότερες χτυπούσαν το πηδάλιο, ενώ η μεγάλη έπαιρνε φόρα και χτυπούσε με δύναμη το πλαϊνό μέρος του σκάφους».
Οι δύο μικρές όρκες παρατήρησαν την τεχνική της μεγαλύτερης και μιμήθηκαν τη συμπεριφορά της, πρόσθεσε ο Schaufelberger. Η ισπανική ακτοφυλακή διέσωσε το πλήρωμα και ρυμούλκησε το σκάφος, το οποίο τελικά βυθίστηκε κατά την είσοδό του στο λιμάνι.
Δύο ημέρες νωρίτερα, μια αγέλη από έξι όρκες φάλαινες επιτέθηκε σε ένα άλλο ιστιοφόρο που έπλεε στο στενό. Ο Γκρεγκ Μπλάκμπερν, ο οποίος επέβαινε στο σκάφος, παρακολουθούσε καθώς μια μητέρα όρκα φαινόταν να μαθαίνει στο μικρό της πώς να ορμάει στο πηδάλιο. Οι αναφορές για επιθέσεις από όρκες στα ανοικτά των ακτών της Ιβηρικής άρχισαν τον Μάιο του 2020 και γίνονται όλο και πιο συχνές, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2022 στο περιοδικό «Marine Mammal Science». Ωστόσο τους τελευταίους μήνες τα περιστατικά έχουν αυξηθεί. Οι επιθέσεις φαίνεται να στοχεύουν κυρίως ιστιοφόρα και ακολουθούν μια ξεκάθαρη στρατηγική.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως όλα ξεκίνησαν, όταν μια τραυματισμένη όρκα επιτέθηκε σε ένα σκάφος και αυτή τη συμπεριφορά την έμαθαν να τη μιμούνται και άλλες φάλαινες. Οι όρκες είναι εξαιρετικά κοινωνικά ζώα και μπορούν εύκολα να μάθουν και να αναπαράγουν συμπεριφορές άλλων.
«Δεν ισχυριζόμαστε πως οι όρκες δασκαλεύουν τα μικρά τους, αν και η συμπεριφορά τους έχει επεκταθεί στα μικρά κάθετα, απλά με τη μίμηση και αργότερα οριζόντια μεταξύ τους, επειδή το θεωρούν ως κάτι σημαντικό στις ζωές τους. Είναι εκπληκτικά περίεργα και παιχνιδιάρικα ζώα και έτσι αυτό μπορεί να είναι περισσότερο παιχνίδι παρά μία επιθετική ενέργεια», δήλωσε ο Αλφρέδο Λοπέζ Φερνάντεζ, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Aveiro της Πορτογαλίας και εκπρόσωπος της Ομάδας Εργασίας για τις φάλαινες του Ατλαντικού.
Καθώς τα περιστατικά αυξάνονται, αυξάνεται και η ανησυχία τόσο για την ασφάλεια των ναυτικών όσο και για τον υποπληθυσμό των ιβηρικών όρκων, ο οποίος περιλαμβάνεται στην Κόκκινη Λίστα της IUCN ως κρίσιμα απειλούμενο είδος. Η τελευταία απογραφή, το 2011, κατέγραψε μόλις 39 ιβηρικές όρκες, σύμφωνα με τη μελέτη του 2022.
Ειδήσεις σήμερα
Συντάξεις Ιουλίου: Δείτε πότε θα πληρωθούν
Τα 7 SOS για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις – Πώς θα αποφύγετε τα τεκμήρια