Στην πρώτη του ομιλία για την πορεία της τουρκικής οικονομίας μετά την αντικατάσταση του Αλμπαϊράκ από τον πρώην υπουργό Μεταφορών, Λιουτφί Ελβάν, και την τοποθέτηση στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας του Νατζί Αγμπάλ, ενός ορκισμένου αντιπάλου του προεδρικού γαμπρού, ο Ερντογάν τόνισε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις βασικές αρχές της ελεύθερης αγοράς.
«Δεν εγκαταλείπουμε τους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας, τη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη και δεν ξεχνάμε την πραγματικότητα, ότι τα χρήματα δεν έχουν εθνικότητα ή σύνορα», ανέφερε ο Ερντογάν, συμπληρώνοντας ότι «δίνει ιστορική μάχη εναντίον εκείνων που θέλουν να καταδικάσουν την Τουρκία στα δεσμά των επιτοκίων, του πληθωρισμού και των συναλλαγματικών ισοτιμιών».
Ως πρόσφατα ο Ερντογάν καλούσε τους πολίτες να εμπιστευθούν τον χρυσό τους στο κράτος, «ζητιάνευε» από το Κατάρ και «φλέρταρε» με οικονομική βοήθεια από την Κίνα για να αντιμετωπίσει την έλλειψη συναλλαγματικών διαθεσίμων.
Προ της διαφαινόμενης στροφής 180 μοιρών και της προσδοκώμενης αύξησης των επιτοκίων πάνω από το 10,25% (στην οποία αντιστεκόταν ως τώρα σθεναρά ο Τούρκος πρόεδρος, μοιράζοντας φακελάκια με… τσάι στους συμπολίτες του που εκλιπαρούσαν για ψωμί), η τουρκική λίρα σημείωσε κέρδη έναντι του δολαρίου – έχοντας βέβαια χάσει το 30% της αξίας της από τις αρχές του χρόνου.
Το τρίπτυχο «υποτιμημένη λίρα, πληθωρισμός και χαμηλά επιτόκια» -που εφάρμοζε ο Αλμπαϊράκ καθ’ υπόδειξη του πεθερού του- κρατούσε πράγματι δέσμια μια τουρκική οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης από τη φυγή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και τον εκμηδενισμό των τουριστικών εσόδων λόγω κορονοϊού.
Στο μεταξύ, μετά το ρεπορτάζ για την απειλή 40 βουλευτών του ΑΚΡ να αποσκιρτήσουν στο κόμμα Νταβούτογλου αν δεν απομακρυνόταν ο Αλμπαϊράκ, η αντιπολιτευόμενη «Τζουμχουριέτ» αποκάλυψε κι άλλα για το δραματικό παρασκήνιο της παραίτησής του, με αφορμή ένα απίστευτο περιστατικό έξω από το προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας.
Κατά την έξοδό του από αυτό, το βράδυ του Σαββάτου, ο Αλμπαϊράκ φέρεται να ήρθε στα χέρια με τον νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Νατζί Αγμπάλ, προκάτοχό του στο υπουργείο Οικονομικών την περίοδο 2015-18!
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Ερντογάν κάλεσε τον Αγμπάλ για να ενημερωθεί για την κατάσταση της οικονομίας ερήμην του γαμπρού του. Οταν ο νέος διοικητής είπε στον Τούρκο πρόεδρο ότι έχουν εξαντληθεί τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, προσκλήθηκε και ο Αλμπαϊράκ στη συνάντηση για να δώσει εξηγήσεις. Κατά την έξοδο των δύο ανδρών από το Μέγαρο Τζάνκαγια σημειώθηκε το θερμό επεισόδιο, που περιέγραψε βουλευτής του «Καλού Κόμματος», της Μεράλ Ακσενέρ.
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Αφού συμβουλεύτηκε τον πατέρα του, ο Αλμπαϊράκ ανακοίνωσε την παραίτησή του στο Instagram για «λόγους υγείας», με τη συντριπτική πλειονότητα των ελεγχόμενων τουρκικών ΜΜΕ να τηρούν σιγή ασυρμάτου, αφού δεν είχαν πάρει γραμμή από το «Παλάτι». Το προεδρικό μέγαρο επιβεβαίωσε την παραίτηση του προεδρικού γαμπρού μόλις το βράδυ της Δευτέρας κι ενώ οι φήμες οργίαζαν.
Το δράμα για τον Ερντογάν είναι ότι είχε επενδύσει πολλά στον αγαπημένο γαμπρό του – άνδρα της κόρης του Εσρά. Τον έκανε υπουργό Ενέργειας και από το 2018 Οικονομικών, αλλά η θητεία του Αλμπαϊράκ αποδείχθηκε καταστροφική για την τουρκική οικονομία, καθώς επί των ημερών του η λίρα έχασε πάνω από το 50% της αξίας της.
Από την περιπέτεια βγαίνει «τραυματισμένος» και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, που προόριζε τον 42χρονο Αλμπαϊράκ για πολιτικό του διάδοχο και είχε τσακωθεί με πολλούς για χάρη του. Τους δένουν άλλωστε κοινά επιχειρηματικά συμφέροντα και σκοτεινές ποινικές υποθέσεις (όπως η διαβόητη υπόθεση της τράπεζας Halkbank, με το λαθρεμπόριο χρυσού και την παραβίαση του εμπάργκο στο Ιράν, όπου εμπλέκονται ο Ντόναλντ Τραμπ και ο δικός του αγαπημένος γαμπρός, Τζάρεντ Κούσνερ).
Το γυαλί ανάμεσα στον Ερντογάν και το γαμπρό του φαίνεται πως ράγισε πέρυσι το καλοκαίρι, όταν βγήκε φήμη για εξωσυζυγική σχέση του Αλμπαϊράκ με την ηθοποιό και μοντέλο Οζτζέ Ουλουσόι. Τότε κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του με μαυρισμένο μάτι και γράφτηκε ότι τον ξυλοφόρτωσαν σωματοφύλακες του πεθερού του, που τον έπιασαν στα… πράσα μέσα σε ένα κότερο.
Από την έντυπη έκδοση