Η απόφασή του υποκινήθηκε από «την επιθυμία να αποφύγει ποινικές έρευνες που αφορούν τον πρόεδρο Γιουν και την οικογένειά του» και «χωρίς συνταγματικά προαπαιτούμενα όπως πόλεμος, ένοπλη εξέγερση ή παρόμοιες καταστάσεις εθνικής έκτακτης ανάγκης» διευκρινίζει το κείμενο πρότασης μομφής – γνώση του οποίου έλαβε το Γαλλικού Πρακτορείου – που κατέθεσαν έξι κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η ασιατική χώρα βίωσε χθες για ώρες μια κατάσταση σοκ, καθώς ο πρόεδρος Γιουν, σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης, ανακοίνωσε επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα, αλλά αναγκάστηκε να προχωρήσει στην άρση του μέτρου που επέβαλε προς γενική κατάπληξη μερικές ώρες αργότερα, αφού το κοινοβούλιο απέρριψε την προσπάθειά του να αναστείλει κάθε πολιτική δραστηριότητα και να προχωρήσει στην επιβολή αυστηρής λογοκρισίας στα ΜΜΕ.
Οι υπηρεσίες του προέδρου έδωσαν στη δημοσιότητα σήμερα ανακοίνωση στην οποία τονίζουν ότι η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου ήταν δικαιολογημένη και εντός των ορίων του Συντάγματος.
Νότια Κορέα: Οι έξι ώρες του χάους που προκάλεσαν ανατροπή – Ποιος ο ρόλος της γυναίκας του;
Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Γιουν αντιμετώπισε εκκλήσεις να παραιτηθεί αμέσως μετά από την προσπάθεια επιβολής στρατιωτικού νόμου που προκάλεσε διαμαρτυρίες και πολιτική καταδίκη. Το φιλελεύθερο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό κόμμα, το οποίο κατέχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 300 εδρών, δήλωσε ότι οι νομοθέτες του αποφάσισαν να καλέσουν τον Γιουν να παραιτηθεί αμέσως διαφορετικά θα λάβουν μέτρα για να τον κατηγορήσουν.
«Η δήλωση του στρατιωτικού νόμου του Προέδρου Yoon Suk Yeol ήταν σαφής παραβίαση του συντάγματος. Δεν τήρησε καμία προϋπόθεση για να το δηλώσει», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα. «Η κήρυξή του για τον στρατιωτικό νόμο ήταν αρχικά άκυρη και μια σοβαρή παραβίαση του συντάγματος. Ήταν μια σοβαρή πράξη εξέγερσης και παρέχει την τέλεια βάση για την παραπομπή του».
Η σοκαριστική προσπάθεια του Yoon να επιβάλει την πρώτη κατάσταση στρατιωτικού νόμου στη Νότια Κορέα μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες βύθισε τη χώρα στη βαθύτερη αναταραχή στη σύγχρονη δημοκρατική ιστορία της και ακινητοποίησε τους στενούς της συμμάχους σε όλο τον κόσμο.
Οι ΗΠΑ που διαθέτουν σχεδόν 30.000 στρατιώτες στη Νότια Κορέα για να την προστατεύσουν από τον πυρηνικά οπλισμένο Βορρά– εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για τη διακήρυξη και στη συνέχεια δέχτηκαν με ανακούφιση το νέο ότι ο στρατιωτικός νόμος τελείωσε. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν πιστεύει ότι η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου είχε κανένα σημαντικό αντίκτυπο μέχρι στιγμής στα αμερικανικά στρατεύματα, μερικά από τα οποία εργάζονται σε συνδυασμένες διοικήσεις με τον στρατό της Νότιας Κορέας.
Οι ΗΠΑ ανέβαλαν επ’ αόριστον τις συναντήσεις της συμβουλευτικής ομάδας για τα πυρηνικά (NCG) και τις σχετικές στρατιωτικές ασκήσεις, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Το NCG είναι μια υπογραφή της προσπάθειας του Yoon με στόχο να παίξει η Νότια Κορέα μεγαλύτερο ρόλο στον συμμαχικό σχεδιασμό για ενδεχόμενο πυρηνικό πόλεμο στη χερσόνησο.
Η διακήρυξη του στρατιωτικού νόμου έθεσε επίσης αμφιβολίες για πιθανή επίσκεψη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, Λόιντ Όστιν.
«Σκ@τά»: Το χαρακτηριστικό εξώφυλλο του Economist για το πολιτικό χάος στη Γαλλία
Οι δραματικές εξελίξεις έχουν αφήσει το μέλλον του Yoon – ενός συντηρητικού πολιτικού και πρώην εισαγγελέα που εξελέγη πρόεδρος το 2022 – σε σοβαρό κίνδυνο.
Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας – οι νομοθέτες του οποίου πήδηξαν… φράχτες και μάλωσαν με τις δυνάμεις ασφαλείας για να μπορέσουν να ψηφίσουν υπέρ της ανατροπής του νόμου – χαρακτήρισε νωρίτερα την κίνηση του Γιουν απόπειρα «εξέγερσης».
Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο κήρυξε επίσης «γενική απεργία αορίστου χρόνου» μέχρι να παραιτηθεί ο Γιουν. Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος People Power του ίδιου του Yoon, Han Dong-hoon, χαρακτήρισε την απόπειρα «τραγική», ενώ κάλεσε τους εμπλεκόμενους να λογοδοτήσουν.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ελέγχουν 192 έδρες στο κοινοβούλιο των 300 εδρών, επομένως θα χρειαζόταν νομοθέτες από το ίδιο το κόμμα του Γιουν να ενωθούν μαζί τους για να επιτύχουν την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων στο νομοθετικό σώμα για την παραπομπή.
Εάν η εθνοσυνέλευση ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Yoon, η απόφαση πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθεί από τουλάχιστον έξι στους εννέα δικαστές στο συνταγματικό δικαστήριο. Εάν απομακρυνθεί από το αξίωμα, ο Γιουν θα γινόταν μόλις ο δεύτερος πρόεδρος της Νότιας Κορέας που θα είχε αυτή τη μοίρα από τότε που κηρύχθηκε δημοκρατία.
Η άλλη ήταν η Park Geun-hye, η οποία απομακρύνθηκε το 2017. Κατά ειρωνικό τρόπο, ο Yoon, ο τότε γενικός εισαγγελέας, ηγήθηκε της υπόθεσης διαφθοράς που προκάλεσε την πτώση της Park.
Ο Γιουν υπαναχώρησε από τον στρατιωτικό νόμο νωρίς την Τετάρτη, αφού οι νομοθέτες ψήφισαν κατά της δήλωσης, την οποία έκανε το βράδυ της Τρίτης επικαλούμενος την απειλή της Βόρειας Κορέας και των «αντικρατικών δυνάμεων».
«Μόλις πριν από λίγο, υπήρξε αίτημα από την Εθνοσυνέλευση για άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και αποσύραμε τον στρατό που είχε αναπτυχθεί για επιχειρήσεις στρατιωτικού νόμου», είπε ο Γιουν σε τηλεοπτική ομιλία περίπου στις 4.30 π.μ.
«Θα δεχθούμε το αίτημα της Εθνοσυνέλευσης και θα άρουμε τον στρατιωτικό νόμο μέσω της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου».
Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ανέφερε στη συνέχεια ότι το υπουργικό συμβούλιο του Yoon είχε εγκρίνει την πρόταση άρσης της παραγγελίας.
Ο Yoon και το κόμμα του People Power βρίσκονται επίσης σε έντονη αντίθεση με την αντιπολίτευση σχετικά με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ενέκριναν την περασμένη εβδομάδα ένα σχέδιο προϋπολογισμού με σημαντική μείωση του μεγέθους μέσω κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Η επιβολή έκτακτου στρατιωτικού νόμου ήρθε αφότου το ποσοστό αποδοχής του Yoon μειώθηκε στο 19% στην τελευταία δημοσκόπηση της Gallup την περασμένη εβδομάδα, με πολλούς να εκφράζουν δυσαρέσκεια για τον χειρισμό του στην οικονομία και τις διαμάχες που αφορούν τη σύζυγό του, Kim Keon Hee.
Η Νότια Κορέα είναι ένας σημαντικός δημοκρατικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ασία, αλλά η Ουάσιγκτον είπε ότι δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων για το σχέδιο του Γιουν να επιβάλει στρατιωτικό νόμο.
«Είμαστε ανακουφισμένοι που ο Πρόεδρος Γιουν ανέστρεψε την πορεία του σχετικά με την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου και σεβάστηκε την ψήφο της εθνικής συνέλευσης της Ρουμανίας για τον τερματισμό της», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ σε δήλωση, χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο για το επίσημο όνομα της Νότιας Κορέας.
Η Κίνα, βασικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, είχε προτρέψει τους υπηκόους της στη Νότια Κορέα να παραμείνουν ήρεμοι και να είναι προσεκτικοί, ενώ η Βρετανία είπε ότι «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις».
Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Ινδο-Ειρηνικό, Κάθριν Γουέστ, εξέδωσε δήλωση, καλώντας για «ειρηνική επίλυση της κατάστασης, σύμφωνα με το νόμο και το σύνταγμα της Δημοκρατίας της Κορέας».
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Shigeru Ishiba, δήλωσε: «Παρακολουθούμε [την κατάσταση στη Νότια Κορέα] με ιδιαίτερο και μεγάλο ενδιαφέρον». Μια ομάδα βουλευτών για τις κορεατικές υποθέσεις, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Yoshihide Suga, ακύρωσε μια επίσκεψη στη Σεούλ που είχε προγραμματιστεί για τα μέσα Δεκεμβρίου, ανέφεραν πολλά ιαπωνικά καταστήματα.
Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ulf Kristersson, ο οποίος επρόκειτο να πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής με τον Yoon αυτή την εβδομάδα, την είχε αναβάλει «δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων», δήλωσε ο εκπρόσωπός του την Τετάρτη.
Ο Βλαντιμίρ Τιχόνοφ, καθηγητής Κορεατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, είπε ότι η κίνηση του Γιουν να επιβάλει στρατιωτικό νόμο ήταν «μια προσπάθεια να ανατραπεί η ιστορία». «Δεν νομίζω ότι η κοινωνία των πολιτών της Νότιας Κορέας μπορεί πλέον να αναγνωρίσει τον Yoon ως νόμιμο πρόεδρο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Kim Keon-hee, Πρώτη Κυρία της Νότιας Κορέας, έχει αντιμετωπίσει πολλές κατηγορίες, όπως μη πληρωμή φόρων, παραποίηση βιογραφικών, ακαδημαϊκή λογοκλοπή, χειραγώγηση μετοχών και αποδοχή μιας πολυτελούς τσάντας Dior. Αυτές οι αντιπαραθέσεις συνέβαλαν στην πτώση των βαθμολογιών αποδοχής και εκκλήσεις για ειδική έρευνα εν μέσω συνεχιζόμενης πολιτικής αναταραχής.
Ποια είναι η Kim Keon-hee, η πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας;
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ κήρυξε «στρατιωτικό νόμο έκτακτης ανάγκης» την Τρίτη σε μια τηλεοπτική ομιλία που προκάλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο.
Εν μέσω αυτής της πολιτικής αναταραχής, η προσοχή στράφηκε επίσης στην Πρώτη Κυρία Kim Keon-hee, η οποία αντιμετώπισε πολλές κατηγορίες και είχε το δικό της μερίδιο αντιπαραθέσεων τα τελευταία χρόνια, από τη χειραγώγηση των μετοχών μέχρι την αγορά μιας πολυτελούς τσάντας Dior.
Οι πολλές διαμάχες και τα σκάνδαλα γύρω από το ζευγάρι μπορεί να συνέβαλαν στην πτώση των ποσοστών αποδοχής, σύμφωνα με το BBC. ενώ η αντιπολίτευση προσπαθεί επίσης να ξεκινήσει ειδική έρευνα εναντίον της.
Η 52χρονη σήμερα Kim, έχασε τον πατέρα της όταν ακόμα εκείνη ήταν στο γυμνάσιο ενώ η μητέρα της δικάστηκε και στη συνέχει αθωώθηκε για την κατηγορία της λειτουργίας ενός νοσοκομείου περίθαλψης ηλικιωμένων χωρίς ιατρική άδεια από το 2013 έως το 2015 και σήμερα εκτίει ποινή ενός έτους για απάτη σε ακίνητα αφού καταδικάστηκε το 2023.
Από το 2009 η Kim είναι διευθύνουσα σύμβουλος και πρόεδρος της εταιρείας εκθέσεων Conava Contents και έχει κατηγορηθεί για διαφθορά, αναγκάζοντας τον Γιουν να επιχειρήσει να την προστατεύσει, παρέχοντάς της νομική ασυλία έναντι τυχόν παραπομπής στη δικαιοσύνη.
Συγκεκριμένα, το 2019 υπήρξαν αρκετές κατηγορίες εναντίον της για μη πληρωμή φόρων. Επίσης, ήταν υπό έρευνα με την κατηγορία ότι έπαιρνε μίζες για τη φιλοξενία εκθέσεων.
Το 2011 δέχθηκε πυρά για μεγάλες ανακρίβειες στο βιογραφικό της κατηγορώντας την για υπερβολή ή παραποίηση των διαπιστευτηρίων της. Τότε είχε ζητήσει δημοσίως συγγνώμη.
Το 2022 κατηγορήθηκε για λογοκλοπή σε ακαδημαϊκά της κείμενα. Από το 2020-2024 η Kim βρέθηκε στη μέση μιας διαμάχης κατηγορούμενη για συμμετοχή σε ένα πρόγραμμα χειραγώγησης μετοχών ύψους 63,6 δισ. γουόν (περίπου 62 εκατ. δολάρια). Ωστόσο, δεν κατηγορήθηκε λόγω έλλειψης επαρκών στοιχείων για τη συμμετοχή της.
Η διαμάχη για την τσάντα Dior
Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στις αρχές του τρέχοντος έτους έδειξε την Kim να λαμβάνει μια τσάντα Dior και άλλα είδη πολυτελείας από έναν Αμερικανοκορεάτη πάστορα, ονόματι Έιμπραχαμ Κόι γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες για πιθανές παραβιάσεις του σχετικού νόμου, κατά τον οποίο απαγορεύεται στους δημόσιος αξιωματούχους και τις συζύγους τους να λαμβάνουν δώρα αξίας άνω των 750 δολαρίων.
«Γιατί τα φέρνεις συνέχεια αυτά; Σας παρακαλώ, δεν χρειάζεται να το κάνετε αυτό», ακούγεται να λέει η Πρώτη Κυρία στο βίντεο.
Ο Κόι ο οποίος είπε ότι η Kim ήταν οικογενειακή του γνωστή, είχε δηλώσει τότε ότι επεδίωξε συνάντηση με την Κιμ προκειμένου να εκφράσει την ανησυχία του για τη σκληρή πολιτική που ακολουθεί ο Γιουν ως προς τη Βόρεια Κορέα. Η αντίδρασή της στις συνομιλίες τους για πιθανά πολυτελή δώρα–περιλαμβανομένων καλλυντικών Chanel που, όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, της δώρισε κατά την πρώτη τους συνάντηση – τον έκανε να πιστεύει ότι τέτοιου είδους δώρα ήταν ο μοναδικός τρόπος για να την κάνει να τον ακούσει.
«Θα μπορούσατε να πείτε ότι ήταν σαν ένα πάσο εισόδου, ένα εισιτήριο για συνάντηση (με την Κιμ)», είχε δηλώσει ο Κόι στο Reuters σε συνέντευξή του.
Απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ο Γιουν ισχυρίστηκε ότι το βίντεο με τη γυναίκα του αποτέλεσε ένα «πολιτικό ελιγμό». Ωστόσο, το σκάνδαλο αυτό προκάλεσε αναταράξεις στο κόμμα του Γιουν. Τον περασμένο Ιανουάριο κορυφώθηκε η ένταση ανάμεσα στο γραφείο του Γιουν και στο κόμμα του, όταν ένα μέλος της ηγεσίας του, ο Κιμ Κιούνγκ-γιούλ, παρομοίασε την κατάσταση με την περίπτωση της «Μαρίας Αντουανέτας», της τελευταίας βασίλισσας της Γαλλίας πριν από την Γαλλική Επανάσταση, γνωστής για την υπερβολή της.
Ειδήσεις σήμερα
Κούβα: Νέα γενική διακοπή ρεύματος
Χαλκιδική: Προθεσμίες να απολογηθούν έλαβαν οι 3 κατηγορούμενοι για το δυστύχημα στο λούνα παρκ