1 H Βαλτική είναι μία ιδιαίτερα σημαντική θάλασσα από την οποία βρέχονται πολλά κράτη, όπως η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Πολωνία, η Γερμανία, η Ρωσία (μέσω δυο προσβάσεων, που είναι ο κόλπος της Αγίας Πετρούπολης και ο ρωσικός θύλακας του Καλίνιγκραντ μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, στον οποίο εδρεύουν υπολογίσιμες στρατιωτικές δυνάμεις καθώς και πύραυλοι που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές). Στην περιοχή πλέουν ναυτικές δυνάμεις της Ρωσίας, πολυεθνικοί στόλοι του ΝΑΤΟ και ασφαλώς ναυτικές δυνάμεις για παράκτια ασφάλεια της Δανίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
2 Με την προσεχή είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ η Βαλτική καθίσταται όλο και πιο «νατοϊκή λίμνη», ενώ τα πιο σημαντικά νησιά με στρατηγική αξία είναι το σουηδικό νησί Γκότλαντ μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας στον νότιο Βοθνικό κόλπο, όπου ήδη οι Σουηδοί ανέπτυξαν στρατιωτική δύναμη στο φως των δραματικών εξελίξεων στη Ουκρανία (στο Βίσμπι). Επίσης, το νησί Μπόρνχολμ, μεταξύ της πολωνικής ακτής Ούτσκα στη βορειοδυτική Πολωνία και της σουηδικής πόλης αλλά και ναυτικής βάσης της Καρλκσρόνα στα νότια σουηδικά φιόρδ. Κοντά στο Μπόλνχολμ (που ανήκει στη Δανία) έγιναν οι εκρήξεις στους δυο αγωγούς, που ξεκινούν από την περιοχή της Αγίας Πετρούπολης και υποθαλάσσια καταλήγουν στη βορειοανατολική Γερμανία.
3 Σημειώνεται ότι επί εποχής Ψυχρού Πολέμου, αλλά και μετά το 1991, το νησί έχει βάση επιτήρησης και κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων, με παρουσία Αμερικανών, Γερμανών, Δανών και άλλων νατοϊκών, ενώ βρίσκεται στα δυτικά του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ. Στη γειτονική Λιθουανία εδώ και λίγα χρόνια λειτουργεί Κέντρο Αριστείας του ΝΑΤΟ για την ενεργειακή ασφάλεια.
4 Στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου οι Σοβιετικοί είχαν υπερεξοπλίσει πολλά πλοία και ειδικά υποβρύχια στη Βαλτική. Τα πιο γνωστά ήταν τα λεγόμενα «υποβρύχια τσέπης», που διενεργούσαν κατασκοπεία σε όλα τα κράτη της Βαλτικής και είχαν -λόγω διαφόρων επεισοδίων- συνεχή αντιπαράθεση με τους Σουηδούς. Η συγκεκριμένη περίπτωση των 4 εκρήξεων εκτιμάται απ’ όλους ότι συνδέεται με κράτος, όποτε παραμερίζονται τα σενάρια περί εγκληματικής ή τρομοκρατικής ενέργειας. Εξετάζονται οι περιπτώσεις δολιοφθοράς όπως της αποστολής στρατιωτικών δυτών για να τοποθετήσουν εκρηκτικά είτε αυτή της κινητής νάρκης ή του υποβρύχιου drone. Το drone φεύγει από ένα υποβρύχιο, το οποίο μπορεί να παραμείνει σε απόσταση ναυτικών μιλίων από το σημείο που είναι στόχος. Αφήνει το drone-νάρκη που μεταφέρει, το οποίο πλέει με ταχύτητα περίπου δέκα κόμβων, κοντά στον βυθό. Ο στόχος είναι σταθερός, οπότε το πράγμα δεν είναι πολύ περίπλοκο.
5 Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις των Δυτικών δείχνουν τη Μόσχα ενώ τέτοιες ενέργειες έχουν βαριές επιπτώσεις σε οικονομία και ενέργεια. Θα χρειαστεί χρόνος – και αν εντοπιστεί η… πατρότητα της δολιοφθοράς. Οποιος και να είναι, χρειάζονται αυξημένος βαθμός ασφάλειας και πολύ σύγχρονα μέσα γιατί αποδεικνύεται ότι στο στόχαστρο κρατών αλλά και τρομοκρατικών δικτύων είναι οι κρίσιμες υποδομές. Προφανώς το συμβάν δεν σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στα μέσα της εβδομάδας Πολωνία, Νορβηγία και Δανία εγκαινίασαν έναν στρατηγικής σημασίας αγωγό αερίου ο οποίος θα επιτρέψει στους Πολωνούς και στους Ευρωπαίους (Σλοβακία, Τσεχία) να εξαρτώνται λιγότερο από τις μελλοντικές παραδόσεις αερίου της Μόσχας. «Η εποχή της ρωσικής κυριαρχίας στον τομέα του αερίου τελειώνει», δήλωσε κατά τα εγκαίνια του αγωγού ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.
Περιβαλλοντικά προβλήματα
Οι μυστικές υπηρεσίες SAPO της Σουηδίας, DSIS της Δανίας και NIS της Νορβηγίας άρχισαν αμέσως μετά το συμβάν εκτεταμένες έρευνες προς διάφορες κατευθύνσεις. Υπολογίσιμες ποσότητες εκρέουν από τον αγωγό 1 (βασικά μεθάνιο), ενώ μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, πριν από 7 μήνες, δεν ενεργοποιήθηκε ο αγωγός 2 με απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης. Οι δυο από τις εκρήξεις έλαβαν χώρο στην ΑΟΖ της Δανίας και οι άλλες δυο στη σουηδική ΑΟΖ. Λόγω Καλίνινγκραντ υπάρχουν σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα στη Βαλτική και κινδυνεύουν τα οικοσυστήματα της περιοχής.
Ειδήσεις σήμερα
Αποκλειστικό-Συντάξεις: Μπόνους 5 χρόνια για όλους τους ενστόλους [πίνακας με τα νέα ποσά]